Dlaczego domyślne osie solidworks (orientacja) nie są dobre?
W widoku z przodu powinniśmy mieć oś Z dla wysokości. A tak nie jest, mamy Y.
Czy mogę zmienić ten domyślny wybór dla wszystkich nowych części lub zespołów?
Dlaczego domyślne osie solidworks (orientacja) nie są dobre?
W widoku z przodu powinniśmy mieć oś Z dla wysokości. A tak nie jest, mamy Y.
Czy mogę zmienić ten domyślny wybór dla wszystkich nowych części lub zespołów?
W widoku z przodu oś Y jest pionowa, oś X pozioma, a oś Z przechodzi do dołu.
Nie rozumiem twojego pytania?
Jeśli chcesz, możesz tworzyć nowe widoki, ale nie sądzę, aby to było rozwiązanie.
Można utworzyć nową geometrię odniesienia do układu współrzędnych Prze-współrzędnych. Tam możemy zmienić orientację, wybierając osie X, Y i Z
Witam
Jeśli chodzi o przyczynę, być może powinniśmy poszukać wyjaśnienia w amerykańskich standardach. To prawda, że w branży europejskiej jesteśmy bardziej na planie Face na X-Z.
Możesz sztucznie zmienić orientację swoich osi, ale nie będziesz w stanie uzyskać idealnego modelu:
Otrzymasz załączony obraz.
Tę operację należy powtórzyć na modelach części i złożeń.
Dzięki za informację, ale myślę, że projektanci z Solidworks popełnili duży błąd.
Ponieważ we wszystkich prowadnicach do rysunków przemysłowych mamy Z dla wysokości w widoku z przodu. (patrz GDI lub Fanchon..).
Problem polega na tym, że wysyłam plik kroku do mojego niemieckiego klienta (wymagającego..). Pracuje pod catią i ma mi za złe, że nie ustawiłem Z jako wysokość. Mogę utworzyć nowy układ współrzędnych do zapisania jako krok. Szkoda tylko, że nie jest to oryginalny przypadek.
Próbowałem zmodyfikować pliki szablonów, zmieniając domyślne widoki i zmieniając nazwy płaszczyzn. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ podczas tworzenia nowego szkicu naszkicowane osie, które zaczynają się od początku układu współrzędnych (na czerwono), odwracają się do góry nogami. Nie świetnie.
[EDIT: zbędny komunikat w porównaniu do poprzednich, które nie wyświetlały się podczas odświeżania strony]
Witam
Tak, wystarczy zmienić orientację według własnego uznania (ustawiając się normalnie na górnej płaszczyźnie) i zaktualizować standardowe widoki, klikając na spację i klikając na teleskop z gwiazdą odpowiadającą "aktualizuj standardowe widoki" i wybrać ten widok jako widok z przodu.
Oś Z jest zatem skierowana do góry. Następnie możesz zmienić nazwy samolotów, aby do nich pasowały.
Aby to zrobić dla wszystkich nowych części i zespołów, należy to zrobić dla szablonów dokumentów.
[Edit: z drugiej strony to rozwiązanie działa]
W przypadku tego problemu wystarczy zarejestrować KROK z drugim znacznikiem utworzonym później, zobacz tutaj:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/t_Creating_a_Coordinate_System.htm
I wybierz ten układ współrzędnych w opcjach eksportu STEP:
Wyjdź z układu współrzędnych. Wybierz układ współrzędnych do eksportu. W przypadku wybrania opcji — domyślnie — macierz transformacji nie jest stosowana.
Wiosna:
http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_EXPORT_OPTIONS_STEP.htm
Inne rozwiązanie może być prostsze: wstaw zespół lub część do zespołu i ogranicz go, aby miał właściwą orientację.
FYI, czy to wybrana odpowiedź rozwiązała problem, czy druga, która zaczyna się od "[Edytuj: z drugiej strony to rozwiązanie działa]"?