Skanowanie kołowe na niepłaskiej powierzchni

Witam wszystkich, mam nieco techniczne pytanie dotyczące zaawansowanej funkcji skanowania:

Ostrzegam, to trochę skomplikowane do wyjaśnienia, ale zrobię wszystko, co w mojej mocy!

(Starałem się zrobić wszystko, co w mojej mocy, jeśli chodzi o jakość zdjęć, ale jest to skomplikowane, mogę to uzupełnić w razie potrzeby)

Musiałbym zamodelować obiekt typu kołowego przeciągnięcia, zdefiniowany przez trajektorię ustaloną na płaszczyźnie, ze stycznością od zewnątrz przekroju do powierzchni niepłaskiej.

Mały obrazek do przetrawienia tego wszystkiego:

Dla dróg, które już zbadałem:

1/ Przekrój profilu na planie frontu:

- Skośny korpus podąża tylko za powierzchnią na górnej krawędzi profilu

2/ Przekrój profilu na płaszczyźnie prostopadłej do krzywej prowadzącej:

- Skośny korpus przecina powierzchnię prowadzącą

3/ Trajektoria profilu z normalną krzywą prowadzącą do czoła

-Krzywa trajektorii ciała przeciągniętego nie przebiega na płaszczyźnie

- profil przeciągnięty jest styczny do powierzchni na całej swojej długości

Macie jakieś pomysły?

Może w funkcji formy?

Z góry dzięki!

Witaj Wannetouhane,

Sugeruję, abyś najpierw użył powierzchni odsuniętej (która w związku z tym zostanie przesunięta w normalny sposób w stosunku do oryginalnej powierzchni), a następnie zeskanuj zgodnie z krzywą przecięcia między tą nową powierzchnią a twoją płaszczyzną. Dołączam moją część SolidWorks 2019, która daje taki wynik:

balayage_sur_surface_gauche.sldprt
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, też szybka!

Mogłoby się udać, z wyjątkiem tego, że mały problem, funkcja powierzchni offsetowej, a nawet pogrubienie powierzchni nie jest dostępna na całym moim ostatnim kawałku , myślę, że niektóre promienie powierzchni są za małe, może nawet źle zszyte.

Inna sprawa, że najlepiej bym ten fragment sterował zmiennymi, a te funkcje nie pozwalają na parametryzację :(

Jeśli chodzi o konfigurację tych funkcji, to działa. Wszystko, co musisz zrobić, to być tyranem i napisać równanie kierujące wymiarem D1 funkcji. W moim przypadku:

Jeśli chodzi o awarię przesunięcia powierzchniowego, to najlepsze, co mogę zrobić z tym stwierdzeniem. Ale obawiam się, że nie możesz znaleźć nic lepszego.

2 polubienia

To działa, jest już bardzo przydatne, nie jestem zbyt zaznajomiony ze zmiennymi, ale zamierzam zagłębić się w metodę zastraszania, to powinien być żart.

Bardzo Wam wszystkim dziękujemy!

1 polubienie

Witam @ mgauroy

Bardzo sprytna linia separacji, ponieważ nie można korzystać z funkcji walcowania, która działa tylko na cylindrach.

Czegoś się nauczyłem! Dziękuję i życzę miłego weekendu  ;-)

Pozdrowienia

PS: Czuję,  że będę musiał umieścić ten przykład w moim samouczku na temat funkcji "linia separacji"   ;-)