Posiadam licencję Solidworks i dwie stacje, jedną stałą w biurze i jedną przenośną do podróży. Zmieniam licencję z jednego na drugi w zależności od mojej działalności. Jak na razie dobrze idzie. Ale właśnie dowiedziałem się od Dassaut System, że liczba "przełączeń" jest ograniczona do 1000 (czyli 500 przejazdów w obie strony) i że po tym czasie licencja jest definitywnie tracona. Pomijam zupełny brak informacji na temat tego ograniczenia i tej komercyjnej elegancji, aby przejść bezpośrednio do mojego pytania. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jest gdzieś licznik, który pozwala mi poznać liczbę wykonanych przełączników?
Dokładnie chciałem dowiedzieć się czegoś o tym trybie online, z którego niewiele rozumiem. Rozmówca DS zachęcił mnie do wyjścia z tego trybu, który według niego jest zbyt ciężki dla jednoosobowego freelancera takiego jak ja i poradził mi, abym pozostał przy trybie przełączania, szybko wspominając o tym ograniczeniu, które odkryłem przy tej okazji, nie będąc w stanie dowiedzieć się więcej.
Powinienem zwrócić uwagę, że bardzo często, gdy podróżuję, nie mam połączenia z Internetem (lub siecią), więc muszę być w stanie działać lokalnie.
Ze swojej strony uważam, że ten tryb zarządzania licencjami jest bardzo prosty.
Następnie, przy niewielkim kontakcie z Internetem (nawet za pośrednictwem telefonu komórkowego), otrzymasz licencję na żądaną stację roboczą (licencja jest powiązana z kontem użytkownika na portalu Dassault, a nie z fizyczną maszyną).
Twój sprzedawca solidworks powinien być w stanie pomóc Ci dokonać zmiany. Sama obsługa nie jest bardzo skomplikowana, ale nie pamiętam wszystkich kroków, które należało wykonać.
Zamierzam się o tym przekonać i wziąć odwagę w trzy ręce, ponieważ teraz, gdy musisz wpisać 4, 5 #, wprowadzić 4 hasła, kontakt ze sprzedawcą staje się prawie tak skomplikowany, jak umówienie się na spotkanie w Urssaf, zwłaszcza, że nie jestem już w trakcie konserwacji.