Podziałki i średnice dostępne w solidworks są niekompletne, szczególnie dla małych średnic, co zmusza do ich ręcznego tworzenia w bazie danych toolbox, jest to trochę żmudne, ale według mojej wiedzy jest to jedyna droga.
Właściwie mówię zarówno o gwintowaniu, jak i gwintowaniu. A mój problem nie dotyczy tylko małych średnic. Na przykład na jednej z moich części, która musi mieć precyzyjne przemieszczenie, muszę wykonać gwintownik M29x0,75. Ten wątek nie jest klasycznym krokiem, nie pojawia się w wyborze podczas tworzenia mojego wątku.
Chciałbym poznać metodę ręcznego tworzenia w bazie danych przybornika.
@ F.Lalande : Jesteś jednym z tych, którzy wycierają tynk tej funkcji, która, biorąc pod uwagę liczbę pytań dotyczących tego problemu brakujących definicji, została dostarczona niekompletna.
Oczywiście, na razie, jeśli twój gwint nie znajduje się w proponowanych wartościach, musisz to zrobić w staromodny sposób: zamiatanie według helikoidy.
@GT22: Uważam, że istnieje ograniczenie śruba-nakrętka, tak samo jak istnieje ograniczenie dotyczące kół zębatych.
Jest to ten sam problem, co w przypadku ograniczenia przekładni, w zasadzie musisz statycznie i całkowicie ustawić 2 części na miejscu, usunąć (lub zniszczyć, ale warto je zachować) naprężenia, które będą nadmierne, na koniec dodać naprężenie śrubowe (lub koło zębate).
W przypadku pociągu epicyklicznego może minąć trochę czasu, aby wyrównać zęby z zagłębieniami...
W załączeniu mały przykład. Jest to asm z wirtualnymi częściami, a więc autonomiczny, w wersji SW15.