Potrzebujesz pomocy z symulacją na części

Witam, tutaj robię szynę prowadzącą na Solidworks i muszę zrobić symulację siły (Xpress Simulation) na tej części, ale blokuję proszę, potrzebuję pomocy, w zasadzie nie bardzo widzę, jak to zrobić.

Z góry dziękuję

capture_rail_2.png

Dobry wieczór

Mówisz ""Muszę zrobić symulację siły (symulacja Xpress)""

Nie podajesz zbyt wielu szczegółów na temat tego, gdzie blokujesz

1. Po wczytaniu się w fusy zakładamy zatem, że szyna jest całkowicie naprawiona!
  2.  Mówisz "symulacja siły ", ale nic nie mówisz o tej sile, która powinna być przyłożona statycznie, gdzieś na szynie, ale gdzie, w jakim sensie, tajemnica!
  3. Czy ta siła jest przyłożona do ściskania (od góry do dołu), czy do rozciągania, co by nas zaskoczyło, biorąc pod uwagę kształt profilu bieżnego: prawdopodobne jest, że  punktem przyłożenia jest albo wałek, albo większy obszar, jeśli jest to łożysko lub podkładka. Określa to rodzaj kontaktu, który ma być zastosowany, a zatem bardzo zmienia wynik, a zwłaszcza to, co trzeba będzie zrobić, aby go osiągnąć.

Ponadto powinieneś wiedzieć, że (symulacja Xpress) wykonuje tylko statyczne i przede wszystkim ma bardzo ograniczone funkcje symulacyjne, co oznacza, że nie powinieneś być zbyt chciwy na oczekiwaną symulację.

Czy więc możesz uzupełnić swój obraz , zwłaszcza to, co jest związane z zastosowaniem siły, o której nie wiemy absolutnie nic.

Ponadto, z grzeczności, zwyczajowo podaje się minimum wskazówek dotyczących zamierzonego zastosowania, ponieważ w tym przypadku szyna jest zwykle wkładana do zespołu, który służy jakiemuś celowi.

Pozdrowienia

Witam

Biorąc pod uwagę datę i prośbę, wygląda to wściekle jak studium do szkolnego projektu. Więc jeśli dobrze rozumiem, zostałeś poproszony o symulację, aby potwierdzić swój utwór; W związku z tym będziesz potrzebować:

* zdefiniować scenariusz badania (scenariusz, co się dzieje i gdzie)

* Określ maksymalne oddziaływania mechaniczne, które są wywierane w systemie i na części (wskazówka: SOLIDWORKS pozwala bardzo dobrze wykonywać statykę graficzną)

* zdefiniuj połączenia badanej części (kilka możliwości i na ogół przyjmujemy najbardziej ograniczony przypadek, jeśli mamy wątpliwości)

* określić, czy należy uwzględnić naprężenia czy odkształcenia

* przeprowadzić symulację i zakończyć

2 polubienia

Czy kiedykolwiek przeprowadzałeś badanie z Xpress?
- Jeśli tak, to gdzie Pan/Pani blokuje to nowe badanie?
- Jeśli nie, zacznij od skorzystania z samouczka zintegrowanego z oprogramowaniem, a następnie wróć do swojego badania i być może do nas.

SW Simu Xpress jest dość prosty w użyciu. W przypadku połączeń jest on zablokowany lub zablokowany, wystarczy pobawić się krzywymi separacji, aby zdefiniować obszary zastosowania blokad i sił/nacisku.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale tak naprawdę chodzi mi o to, że nie wiem, czy są siły, które się do tego przykładają, w moim gabinecie szyna służy do przesuwania prowadnicy, na której znajdują się drzwi. A problem polega na tym, że tak naprawdę nie wiem, co na siebie włożyć, siłę. itp lub inne. Przeprowadziłem już test z siłami w SimulationExpress, ale dałoby mi to mało prawdopodobny wynik, więc musiałbym wiedzieć, co robić i umieścić siły. itd.

Witam

Na razie nie widzimy żadnego kawałka, nie mamy żadnych innych szczegółów, więc możemy powiedzieć tylko o generale.......

Jaki jest rodzaj styku suwaka/szyny? Czy istnieje możliwość awarii/przeciążenia? W jaki sposób podparta jest szyna? Czy należy wziąć pod uwagę zmęczenie spowodowane ruchomym obciążeniem? Itd......

Gdzie jest ogólny plan / zdjęcie / szkic, który pozwala nam omówić przypadek do rozważenia?

A priori, jeśli twoja szyna jest wykonana ze stali (na przykład S235) o "normalnym" rozmiarze (w wysokości 40 mm dla drzwi o wymiarach 2,2 m x 0,9 m), z normalnymi drzwiami (które nie ważą setek kg) i rolkami o średnicy większej niż 20 mm z vulkollanu lub innego polimeru, nie sądzę, aby istniała potrzeba przeprowadzania badania RdM; To samo dotyczy przeróbki systemu komercyjnego, przestrzegając instrukcji......

"Nie wiem, czy są jakieś siły, które się do tego odnoszą"
Być może będziemy musieli przejrzeć podstawy, zanim będziemy chcieli przeprowadzić symulację. Zacznij więc od przeprowadzenia statycznego badania swojego systemu, pokój po pokoju, co pozwoli ci wdrożyć to, czego normalnie nauczyłeś się na zajęciach z technologii / fizyki.

1 polubienie

Witam

Pierwszym pytaniem, które należy sobie zadać, a odpowiedź na nie pochodzi , jest to, aby wiedzieć, czy używa właściwego słownictwa.

Mówi tak: "Tor służy do przesuwania zjeżdżalni, na której znajdują się drzwi. ""

Możemy więc wywnioskować z tego kilka rzeczy:

1. Jeśli są to drzwi, muszą być, jeśli chcesz, aby otwieranie było łatwe, mieć albo dwie rolki, albo dwie płozy.
  2. Jeśli są to klocki, jest to rodzaj kontaktu, który zostanie przeniesiony na szynę prowadzącą, ale z tarciem, które zależy od materiału klocka.
  3. Albo są to rolki, a więc łącznik i masa (całkowity ciężar drzwi wraz z klamką, rolkami i tymi uchwytami rolek), które zostaną rozłożone na dwa punkty, które odpowiadają dwóm punktom styczności.

Więc do tej pory nie musisz być w poliklinice, aby zrozumieć! ALE: ponieważ istnieje ale , nasz uczeń wydaje się nie znać różnicy między masą a siłą. Siła jest używana na przykład, gdy nie masz cylindra naciskającego na obrabiany przedmiot. Gdy jest to część z masą, należy wskazać masę (w kg lub funtach) kierunek w kierunku ziemi i aktywować funkcję grawitacji, aby uzyskać lepsze wyniki.

Mam nadzieję, że @Maldoror00 uczniowie (których uważam za bardzo uprzejmych za udzielenie wszelkich informacji na temat rolek i innych materiałów) nie zadają mu tego rodzaju dylematów, bo w takim razie jest mi go żal ;-)  ;-) ;-)

Pozdrowienia

PS: @tous między nami, ale nie mów nikomu, żeby robił symulację PEF dla wiszących drzwi. Wiedząc, że potrzebujemy tylko jednej płozy lub pojedynczej rolki, aby nałożyć na nią połowę masy i jak wiemy (z Marsylii), że jeśli pojawi się problem, to raczej będą na, które przytrzymują klocki lub rolki i że jak wiemy zarówno rezystancja znormalizowanych, jak i przez dostawcę dopuszczalne obciążenie na łyżwa lub kamyk. Nie potrzebuje nawet kalkulatora, aby wiedzieć, czy się oprze.
Cóż, wracam do pracy!! Czasem zastanawiam się, czy dla niektórych RDM nie oznacza Ras Du Melon.

2 polubienia