Dobry wieczór, potrzebuję pomocy w projekcie studenckim,
Projekt ten ma zostać zrealizowany w kwietniu i polega na modelowaniu turbosprężarki na CATIA V5R19. Modelowanie objętości nie stanowi dla mnie problemu, ale część spiralna musi być wykonana na powierzchni i w tym tkwi problem.
Aby utworzyć tę spiralę, na powyższych rysunkach technicznych podano nam kilka sekcji, więc utworzyłem splajny, łącząc wierzchołki każdego przekroju w celu utworzenia krzywych prowadzących, a następnie użyłem funkcji wieloprzekrojowej.
Po kilku próbach myślę, że rozumiem, co robić:
- 2 wielosekcje: 1. grupująca wszystkie prostokątne sekcje i druga łącząca ostatni prostokątny przekrój (przekrój M) z okrągłym szkicem, który kończy spiralę, wracając do płyty.
- Zmienne zaokrąglenie o długości 8 mm ze szkicem kołowym, które stopniowo zmniejsza się do 3 mm na przekroju prostokątnym K. Używam więc zmiennego zaokrąglenia na części powierzchniowej (wynik nie działa, gdy jest stosowany bezpośrednio do bryły)
- Powierzchnia o grubości 2,5 mm na zewnątrz;
Nie potrafię jednak poprawnie zastosować tego podejścia (wyobrażając sobie, że już teraz jest to właściwe rozwiązanie):
- Nie rozumiem, jak prawidłowo umieszczać punkty na szkicu kołowym, aby krzywe prowadzące przechodziły przez niego. Umieszczam je w swoim pokoju samowolnie.
- Nie mogę uzyskać styczności między moimi 2 wielosekcjami, ale krzywe prowadzące mojego 2. wieloprzekroju są styczne do krawędzi 1. wielosekcji.
- Nie widzę, jak ukończyć spiralę, w części przeciwnej do okrągłego szkicu. Próbowałem użyć przeciągnięć, biorąc części poprzednich krzywych prowadzących, ale wynik był zły.
Szukam porady na temat tych kroków, ponieważ już od kilku nocy całkowicie na nich utknęłem.
Z góry dziękujemy!
volute.catpart