Potrzebujesz pomocy przy wielosekcyjnym projekcie studenckim

Dobry wieczór, potrzebuję pomocy w projekcie studenckim,

Projekt ten ma zostać zrealizowany w kwietniu i polega na modelowaniu turbosprężarki na CATIA V5R19. Modelowanie objętości nie stanowi dla mnie problemu, ale część spiralna musi być wykonana na powierzchni i w tym tkwi problem.

Aby utworzyć tę spiralę, na powyższych rysunkach technicznych podano nam kilka sekcji, więc utworzyłem splajny, łącząc wierzchołki każdego przekroju w celu utworzenia krzywych prowadzących, a następnie użyłem funkcji wieloprzekrojowej.

Po kilku próbach myślę, że rozumiem, co robić:

- 2 wielosekcje: 1. grupująca wszystkie prostokątne sekcje i druga łącząca ostatni prostokątny przekrój (przekrój M) z okrągłym szkicem, który kończy spiralę, wracając do płyty.

- Zmienne zaokrąglenie o długości 8 mm ze szkicem kołowym, które stopniowo zmniejsza się do 3 mm na przekroju prostokątnym K. Używam więc zmiennego zaokrąglenia na części powierzchniowej (wynik nie działa, gdy jest stosowany bezpośrednio do bryły)

- Powierzchnia o grubości 2,5 mm na zewnątrz;

Nie potrafię jednak poprawnie zastosować tego podejścia (wyobrażając sobie, że już teraz jest to właściwe rozwiązanie):

- Nie rozumiem, jak prawidłowo umieszczać punkty na szkicu kołowym, aby krzywe prowadzące przechodziły przez niego. Umieszczam je w swoim pokoju samowolnie.

- Nie mogę uzyskać styczności między moimi 2 wielosekcjami, ale krzywe prowadzące mojego 2. wieloprzekroju są styczne do krawędzi 1. wielosekcji.

- Nie widzę, jak ukończyć spiralę, w części przeciwnej do okrągłego szkicu. Próbowałem użyć przeciągnięć, biorąc części poprzednich krzywych prowadzących, ale wynik był zły.

Szukam porady na temat tych kroków, ponieważ już od kilku nocy całkowicie na nich utknęłem.

Z góry dziękujemy!

volute.catpart

Witam, zasadą skanowania wielosekcyjnego jest posiadanie takiej samej liczby segmentów dla każdej sekcji.
To, co radzę zrobić, to pociąć okrąg na 4 łuki koła, tak abyś mógł przejść z jedną sekcją wielosekcyjną, a zatem powinno to rozwiązać twój PB ciągłości i rozmieszczenia punktów na okręgu.

REDAGOWAĆ: Aby zapewnić ciągłość ze zmiennym promieniem, możesz przyciąć okrąg na 8

3 polubienia

Dziękuję za szybką odpowiedź,

Wróciłem do mojego utworu, stosując to. Próbowałem już kilka wieczorów temu, aby zrobić to z jednym wieloprzecinkiem, ale nie podobał mi się wynik, powinienem był spróbować z krzywymi prowadzącymi +.

Masz pomysł, jak zrobić koniec spirali, która owija się wokół siebie?

Witam, czy możecie załączyć zdjęcia planów, myślę, że dwie pionowe ścianki spirali spotykają się na przecięciu przekroju LL i wysokości ścianek poziomych na 18 mm, ale nie widzę zbyt dobrze na zdjęciach forum.

Dobry wieczór

W załączeniu plany,

Próbowałem ze swojej strony, wykonując wyraźny skan szkicu przekroju K, podążając za krzywymi prowadzącymi, zatrzymując się na szkicu przekroju L. Daje to poprawny wynik do wizualizacji, ale skan pasuje do wielosekcji, która powinna pozostać pusta i nie ma styczności między wielosekcją a skanem na poziomie szkicu K.

img_20210224_175112-converti1.pdf

Dobry wieczór zaczynam długi weekend, więc będę miał twoją odpowiedź, że w poniedziałek spojrzałem na pdf i nie widzę, jak masz kąt 135° dla cięcia M-M i wymiar 34,25 // na osi uzwojenia?
Myślę raczej, że patrząc z góry, uzwojenie łączy się stycznością z okręgiem środkowym (punktem budowy przekroju M-M).
W ten sposób otrzymujemy przecięcie między dwiema krzywymi, patrz czerwone kółko.
Mogę się mylić.

Dobry wieczór i dziękuję Franck,

- W przypadku kąta 135° to właśnie podczas tworzenia wszystkich moich planów szkiców wieloprzekroju polegałem na widoku przekroju B-B rysunku technicznego. Przy kącie 18,3° przekroju F-F w stosunku do osi poziomej możemy łatwo wydedukować wszystkie inne sekcje, które są umieszczone pod kątem 90° od siebie. W przypadku cięcia M-M i jego 135° po prostu użyłem kątomierza na rysunku technicznym. Widok z przodu, gdzie nacięcie M-M jest widoczne w identycznym miejscu jak mój model CATIA, potwierdza jego dobre ustawienie (nawet jeśli wolałbym go znaleźć inaczej niż przyklejając kątomierz do rysunku technicznego).

- Dla wymiaru 34,25 musimy najpierw spojrzeć na przekrój C-C widoku z przodu: obserwujemy przecięcie płaszczyzny przekroju M-M (pokazanej, ale nie wskazanej) z przekrojem, a następnie wnętrzem spirali. Patrząc dalej na widok przekroju C-C, zauważamy, że to przecięcie odpowiada powierzchni Ø 68,5. Wyrównując 2 widoki i rysując linię (ponownie, posiadanie planów fizycznie mi bardzo pomogło) możemy zobaczyć, że przecięcie znajduje się na powierzchni o tej średnicy.

Zamierzam zbadać tę styczność, którą znalazłeś i którą całkowicie przegapiłem, zredaguję ten post, jeśli uda mi się ruszyć do przodu

EDIT: Przerobiłem tę styczną, którą umieściłeś na swoim 2. zdjęciu, ale nie rozumiem, jak jej użyć, aby nawinąć spiralę.

Witam, wracam do Twojego wymiaru 34,25, podejście wydaje się spójne, ponieważ z mojego punktu widzenia brakuje informacji, aby poprawnie umieścić sekcję i szkic M bez przyjęcia założeń, które przyjąłeś.

Z drugiej strony, w swoim szkicu wymiarujesz 34,25 od środka (rzutowanego) na zewnątrz wymiaru 34,25 i umieszczasz go wzdłuż osi sekcji  C-C, patrz zrzuty ekranu.

Edycja: pozwala to narysować oś przekroju M-M  między dwoma punktami X-79; Y -45 i X -34,25 Y 0 (ale to daje kąt 135,16) byłoby łatwiej gdyby podał wymiar, z mojego punktu widzenia nie lubię zaokrąglania miałbym skłonność pozostać przy 135°.

Re edycja :

1 polubienie

Dobry wieczór Franck,

Bardzo dziękuję za pomoc, której mi udzieliliście i czas, który poświęciliście temu tematowi,

Zamierzam zakończyć dyskusję, ponieważ mam zbyt mało czasu, aby poświęcić się temu prawie skończonemu turbo, podczas gdy mam inne zadania domowe, a zwłaszcza raport z nauki, który nie rozwija się już równolegle.

Powodzenia