Gdy część jest tworzona w odniesieniu do innych elementów zespołu, przyjmuje ona odniesienia zewnętrzne.
Moje pytanie jest następujące, kiedy zmieniam nazwę wspomnianego zgromadzenia, co powinienem zrobić, aby nie utracić relacji. A jeśli tak, to jak wszystko zaktualizować?
Wydaje mi się, że zachowujemy zewnętrzne odniesienia, gdy robimy zapis pod zespołem, prawda?
W przeciwnym razie, aby sprawdzić lub zaktualizować, podczas otwierania zestawu, przed kliknięciem na otwórz, gdy już go wybrałeś, masz przycisk "Referencje".
Z drugiej strony, osobiście, aby być pewnym swojego ruchu i nie dać się pomylić, jak tylko zmienię nazwy części lub zespołu lub mep, robię kompozycję na wynos, ogranicza to ryzyko błędu.
Osobiście, dzięki prostemu "Zapisz jako" w Solidworks, nic nie tracę i nie muszę robić nic specjalnego, aby znaleźć moje części (nie dotyczy to w przypadku "Zmień nazwę" z eksploratora).
Jednak, aby nie było żadnych problemów i aby to zadziałało, musisz otworzyć swoje części z montażu.
Ha, właśnie ponownie przeczytałem twoje pytanie... Źle zrozumiałem. Jeśli zmienisz nazwę zespołu głównego, żadne łącza nie zostaną utracone. Łącza, które zostaną utracone, zostaną utracone tylko wtedy, gdy zmieni się nazwa jednej z części (lub podzespołów) zespołu głównego. (chyba, że zrobisz tak, jak mówię powyżej)
"Kiedy zmieniam nazwę wspomnianego zgromadzenia, co powinienem zrobić, aby relacje nie zostały utracone"
-Zmień nazwę swoich części lub zespołu, jak chcesz.
Kliknij plik/otwórz
Najedź kursorem na zespół i kliknij referencje, jak na obrazku.
Następnie kliknij części, które znajdują się w lewym okienku i wybierz zamień.
Na koniec kliknij nową część lub zespół lub inny
Otwórz wszystko i zapisz.
Ponadto, jeśli chcesz tylko zmienić nazwę swojego zestawu, po prostu je zrób, gdy ponownie otworzysz zestaw, Sw poprosi Cię o dopasowanie odwołań, czy nie. Kliknij tak i gotowe =)
Można zablokować, odblokować lub przerwać odniesienia zewnętrzne komponentów lub operacji utworzonych w kontekście złożenia oraz odniesienia zewnętrzne różnych typów części pochodnych.
Po zablokowaniu odniesień zewnętrznych komponentu istniejące odniesienia nie są już aktualizowane i nie można dodawać nowych odniesień do tego komponentu.
Po odblokowaniu odniesień zewnętrznych można dodawać nowe odniesienia lub edytować istniejące.
Po przerwaniu odniesień zewnętrznych istniejące odnośniki zewnętrzne nie są już aktualizowane i nie można ich przywrócić. Do komponentu można dodawać nowe odniesienia. Przerwane relacje szkicu można zastąpić relacjami szkicu, które nie odnoszą się do złożenia.
Można wybrać pojedynczy element i wyświetlić listę wszystkich jego odniesień zewnętrznych. Możesz zablokować, odblokować lub złamać zestaw za jednym razem.
Można wybrać zespół najwyższego poziomu lub podzespół i wyświetlić listę wszystkich komponentów w jego hierarchii, które zawierają odniesienia zewnętrzne. (Poszczególne referencje nie są wymienione). Można zablokować, odblokować lub przerwać odniesienia zewnętrzne wszystkich wymienionych komponentów lub tylko wybranych.
Aby zablokować, odblokować lub przerwać odnośniki zewnętrzne:
W drzewie tworzenia operacji FeatureManager:
Dla pojedynczej części kliknij prawym przyciskiem myszy funkcję, komponent, bryłę lub część.
Dla wszystkich części w hierarchii podzespołu kliknij prawym przyciskiem myszy podzespół.
Dla wszystkich części w hierarchii całego zespołu kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę zespołu w górnej części drzewa.
Kliknij opcję Lista odnośników zewnętrznych.
Ta opcja jest dostępna tylko dla obiektów z odnośnikami zewnętrznymi.
Wyświetl informacje i ustaw opcje w oknie dialogowym Odnośniki zewnętrzne.
Opcje różnią się w zależności od tego, czy wybrano pojedynczą część, czy złożenie.
Możemy również wyjaśnić poziomy rodzic/dziecko w następującej kolejności:
1 - Rysunek: Można dowolnie zmieniać ich nazwy bez żadnych konsekwencji.
2 - Zespół: Jeśli nazwa zostanie zmieniona, połączenie zostanie utracone wraz z rysunkiem, ale nie z częściami/podzespołem.
3 — Część/podzespół: Jeśli ich nazwy zostaną zmienione, połączenie zostanie utracone wraz z zespołem i rysunkiem każdej części/podzespołu o zmienionej nazwie.