Potrzeba rozwiązania technicznego dla przenośnika

Cze wszystkim

Dzisiaj proponuję problem techniczny naszym przyjaciołom, projektantom zajmującym się projektowaniem technicznym^^

Dotyczy to przenoszenia produktu pomiędzy dwoma przenośnikami: jednym wychodzącym poziomo, drugim prostopadłym i nachylonym pod kątem 15°.

Załączam szkic, który będzie wart długiego wystąpienia:p

Chcę przenieść kubki ułożone luzem (ale nigdy jeden na drugim) na pierwszej macie  poziomej na drugą matę prostopadłą, niższą i o nachyleniu 15°. Miseczki należy rozłożyć na drugiej macie. Niekoniecznie regularnie, ale w miarę możliwości. Aby dodać pikanterii... Najlepiej bez żadnego siłownika mechanicznego (wybierz naszą przyjaciółkę grawitację!) Tu. Pozwolę Ci się zastanowić i pozostanę do Twojej dyspozycji, jeśli chodzi o Twoje pytania.

Dywany mają szerokość 570 stopni. Miseczki o grubości Ø10 cm i grubości 2 cm grama qlq.  

problemetech.pdf
Witam, czy kubki na przenośniku są dostarczane na predefiniowanych liniach, czy również luzem?

Na pierwszej macie (górnej): kubki są rozmieszczone losowo.

Na drugiej macie ("nachylenie"): Kubki wystarczy rozprowadzić. Nie jeden na drugim. Mogą się dotykać. Następnie zostaną posortowane i odłożone partiami.

To po prostu przeniesienie z jednego stosu na drugi.

Witam

Może zagięta pochylnia z blachy, która byłaby skręcona?

Ale wszystko zależy od kruchości miseczek, ponieważ grozi to nabraniem prędkości na rampie.

4 polubienia

@FLOP1: Mam takie samo podejście. Problem w tym, że wszystkie kubki są po tej samej stronie... Myślę, że istnieje "sztuczka", którą można w ten sposób wykorzystać. Kubki wykonane są z tworzywa sztucznego. Nie martw się o kruchość.

Witam

ten sam pomysł co 1 FLOP1 po prostu musimy utworzyć ścieżki, aby uzyskać rozkład pierwszego stosu

6 polubień

Nie ma lepszych pomysłów niż @franck.ceroux  ... Z drugiej strony nie zapomnij zrobić czegoś w rodzaju lejka przy każdym wejściu na ścieżkę, aby kubek nie utknął o "filar" (przestrzeń między dwoma wejściami)

3 polubienia

@franck.ceroux: Tak, zgadzam się z tobą. :p

Też miałem ten sam pomysł, ale jeśli kubki nie szanują linii, mogą utknąć...
1 polubienie

Witam

3-4 proste  zsypy rozmieszczone wzdłuż pierwszego przenośnika, które docierają stopniowo  na drugim. 

Może rozprowadzać kubki "gotowe do gry".

sans_titre.png
2 polubienia

+1 moneta Coin37 Potrzebujesz lejków przy wejściu, możesz również wymusić rozprowadzenie na macie, jeśli elementy mają wystarczającą przyczepność i możesz wyeliminować ryzyko jej nakładania się. Kiedy kubek przechodzi przez ścieżkę, obraca prowadnicę Y, która zamyka tę ścieżkę i kieruje w stronę następnej. W momencie, gdy filiżanka przechodzi przez drugą ścieżkę, ponownie otwiera pierwszą i zamyka drugą, itd

1 polubienie

Ile otrzymamy, jeśli znajdziemy :)

2 polubienia

@pierre.marie.ferry : duma z uczestnictwa w społeczności Lynkoa ;-)

5 polubień

@franck.ceroux, obawiam się trochę, że skomplikujesz sprawę o niewiele ryzykiem napadu i innych improwizowanych anomalii (to powiedziawszy, dla kreatywnej strony, zdaję sobie sprawę, że jest świetny)

@Frederic, proste i skuteczne ^^. Trzeba tylko uważać, aby kubki nie przewróciły się na plecy na mecie z prędkością. (z roztworem Franck.Ceroux jest przesadzony i/lub ma łagodniejsze nachylenie

1 polubienie

Całkiem w porządku, coin37coin, nie trzeba komplikować, ponieważ nie pytaj w oświadczeniu technicznego PB.

2 polubienia

coin37coin, w moim rozwiązaniu można również zmiękczyć nachylenie poprzez "przechylenie" ramp w kierunku wyższej części przenośnika.

Cześć wszystkim,

Na górnym przenośniku  położyłbym dwa na trzy grzebienie przed lejkami.
Już wyjaśniam: prostopadle do maty przyspawana jest płytka, na której przyspawane są kołki rozstawione na szerokość miseczek + X. Pierwsza płaska z jakimiś dwiema lub trzema osiami, pozwala na prowadzenie i oddzielanie miseczek od siebie, potem kolejna płaska, ale z 4 lub 5 osiami, aby udoskonalić prowadzenie i ostatnią, aby wszystko dobrze umieścić:

Patrz w załączeniu

sans_titre.jpg
4 polubienia

Witam

Aby wykonać przenośnik do soczewek optycznych, przed zboczem konieczne jest umieszczenie pionowych prętów, które pozwolą na wstępną orientację miseczek

etapami po 2 pręty po 4 i liczbę wejść na zjeżdżalnię.

Materiał na zjeżdżalnię? Używam nilatronu, działa bardzo dobrze i można nadać dość skomplikowane kształty. Nie pozostawia śladu na produktach i ślizga się tylko na tyle 

2 polubienia

w 5mm gotowy @pierre.marie.ferry zrobił rysunek lol 

więc to na nim działa, zrobiłem to i zainstalowałem

2 polubienia

Wielkie podziękowania dla wszystkich za zainteresowanie znalezieniem rozwiązań technicznych!!! Wraz z moim zespołem zdecydowaliśmy się na "zjeżdżalnię" z blachy ze stali nierdzewnej 304L (wymagana żywność) ukształtowaną dzięki Logitrace. Wykonamy wtedy testy bez separatorów. Potem z (wątpię, czy może bez niego działać).

@Gerald i  @pierre.marie.ferry Wasze pomysły są bardzo pomysłowe!! Nie używam ich w mojej obecnej aplikacji, ale są one starannie zanotowane :p 

I jeszcze raz dziękuję franck.ceroux który udzielił najlepszej odpowiedzi :) Zwracam również uwagę na rozwiązanie Frédérica , którego nie można wykluczyć.

Dziękuję wszystkim i platformie Lynkoa ;)

(PS: Staram się na bieżąco informować Was o postępach ze zdjęciami tutaj!)

5 polubień