Biblioteka SOLIDWORKS - Zmiana odniesień

Witam

Po raz pierwszy pracuję nad stworzeniem biblioteki SolidWorks. Niestety mam problem, który nadal występuje. Załączam dokument, o którym mowa.

Pracuję na wlocie i wylocie przenośnika ślimakowego. Istnieją trzy referencje. Punkt szkicu, który jest punktem zagnieżdżenia się części i dwiema płaszczyznami dotyczącymi dwóch szkiców obecnych w jamie ustnej. (są dwa szkice, ponieważ mogą być różne kształty przy wejściu i wyjściu z ust).

Stworzyłem na tej półce różne konfiguracje ze względu na różne wymiary, w tym WYSOKOŚĆ, co jest dla mnie problemem. Kiedy wkładam usta do przenośnika, wybieram swoje referencje. Tylko górna płaszczyzna mojego ust w przenośniku jest napędzana przez wartość przesunięcia, którą umieściłem na tej płaszczyźnie (w przenośniku), a nie przez wysokość mojego pyska, którą umieściłem przed sobą.

Chciałbym wtedy wiedzieć, czy można usunąć referencje, na przykład po to, aby móc zachować wysokość ust? Nie wiem, czy wyraziłem się wystarczająco jasno, ale zasadniczo wolałbym, aby wysokość moich ust była kontrolowana przez mój fragment biblioteki, a nie przez płaszczyznę w moim przenośniku. Dziękuję za pomoc!

bouche.png

Witam

Mam wrażenie, że jest to bardziej kwestia metody, bo może być tylko jeden obiekt kontrolujący. Żołądek nie jest w stanie sam się strawić, nawet jeśli ośmielę się tak powiedzieć!

O ile dobrze rozumiem, przenośnik ma swoją własną logikę (( przenośnik jest napędzany przez wartość przesunięcia ??? )) i ujście ma logikę kształtu z punktami odniesienia dla podpór, która prawdopodobnie jest inna.

Twój problem, o ile dobrze zrozumiałem, polega na posiadaniu jednego repozytorium. Mam wrażenie, że repozytorium główne i przenośnik więc musisz znaleźć odniesienie w swoim podglądaczu, które nie zmienia się niezależnie od konfiguracji twojego przenośnika i że używasz tego odniesienia, które może być wirtualne, aby zaklinować twoje usta.

Jest to klasyczny problem w przemyśle motoryzacyjnym  i jeszcze gorszy  w aeronautyce, gdzie dla wszystkich części stosuje się wspólny wirtualny punkt odniesienia. Na przykład wszystkie części samochodu są oceniane w odniesieniu do tego pojedynczego punktu (w przeszłości znajdował się on z tyłu, ale obecnie jest to punkt na platformie, wiedząc, że na linii montażowej współistnieje kilka platform.

Czy mógłbyś opowiedzieć nam więcej o związkach i różnicach w odniesieniach między twoim przenośnikiem a twoimi ustami? (nie jest to zbyt wyraźne na twoim rysunku ;-)  )

Pluszowy

Witam

więc dla większej jasności zilustruję swoje wyjaśnienia ilustracjami w PJ.

Zasadniczo mamy usta z kilkoma konfiguracjami, które mają 3 odniesienia. (patrz Usta i ich konfiguracje; Bouches i jego odniesienia). Moje usta są narysowane dwoma oddzielnymi szkicami narysowanymi na 2 różnych płaszczyznach. Oba szkice są podobne. Są to w zasadzie prostokąty z 4 zaokrągleniami w każdym rogu, aby móc zmieniać kształt szkicu (aby przynajmniej wykonać szkic okrągły lub kwadratowy). Następnie funkcja wygładzania łączy dwa szkice o grubości 3 mm.

Następnie celem jest włożenie tych otworów dzięki ich referencjom do przenośnika. (patrz Przenośnik) Trzy odniesienia do ust to: dwie płaszczyzny szkiców, a trzecie odniesienie to początek, który jest w kolorze niebieskim.

Przenośniki są definiowane według średnicy, długości i położenia kątowego. Następnie znajdujemy na zdjęciu 3 referencje przenośnika (patrz Referencje ustawiające ujście w przenośniku).

Problem polega na tym, że kiedy wkładam usta, wysokość moich ust będzie wtedy definiowana przez górną płaszczyznę przenośnika. Wcześniej wyobraźmy sobie, że wysokość ust wynosiła 200 mm, co jest odległością między 2 płaszczyznami ust. Następnie, dodając ten otwór w przenośniku, cóż, jeśli górna płaszczyzna znajduje się 300 mm od płaszczyzny pozycjonowania, wysokość otworu wyniesie 300 mm zamiast 200 mm.

(na zdjęciu górne płaszczyzny i płaszczyzny pozycjonowania są odwrócone)

Mam nadzieję, że wyraziłem się trochę jaśniej^^

Dziękuję za pomoc!

bouche_et_ses_configurations.png

Usta i ich odniesienia

bouche_et_ses_references.png

przenośnik

convoyeur.png

Referencje Pozycjonowanie ujścia w przenośniku

references_positionnant_la_bouche_dans_le_convoyeur.png