Jestem w trakcie aktualizowania mojej biblioteki Solidworks na komputerze roboczym.
Mam prawie taką samą bibliotekę na moim laptopie. Pomijając fakt, że pliki projektowe niekoniecznie są uporządkowane tak samo.
A więc problem, gdy na jednym stanowisku wykonuję konstrukcję spawaną i robię kompozycję na wynos, to na drugim stanowisku nie trafia ona z powrotem do profili.
Pytanie: Aby uniknąć tego rodzaju problemów, czy uważasz, że umieszczenie całej mojej biblioteki w katalogu głównym mojego dysku (C:) na 2 komputerach zadziała?
Kiedy do was mówię, biblioteka robocza znajduje się na serwerze w folderze. Czy jeśli włożę wszystko u podstaw, stracę wszystkie moje spawane konstrukcje?
Musi być w stanie to zrobić, ale obawiam się, że za pierwszym razem, gdy je otworzysz, będziesz musiał wypełnić drogę.
To, co robię w takich przypadkach, to otwieranie jednego z elementów biblioteki przed otwarciem zestawu. Gdy SW zobaczy część, automatycznie będzie szukał brakujących części na tej ścieżce.
Kluczem jest zrobienie tego co najmniej raz dla każdego montażu.
Czasami to nie działa, ale w 90% przypadków działa.
W przypadku części i zespołów nie ma problemu, ale jest to szczególnie w przypadku konstrukcji spawanych.
Konieczne byłoby przeprowadzenie migracji bazy danych poprzez aktualizację wszystkich planów...^^
Musi istnieć, ale hej, już zamierzam wyczyścić moje foldery tak bardzo, jak to możliwe, zarchiwizować, a następnie ponownie zrobić wszystko czyste w katalogu głównym.
Czekam kilka dni, aby zobaczyć, czy nie ma innych rozwiązań.
Dlaczego nie przechowywać bibliotek o tych samych adresach na laptopie co komputer roboczy, dbając o podanie właściwego adresu w opcjach, przestrzeni plików. W ten sposób jest to zawsze ten sam adres, niezależnie od tego, czy jest to laptop, czy praca.
Mam trochę ten sam problem co Ty: gdy mój info service zdecydował się na fizyczną zmianę serwera (na większy, więc spoko), ścieżka dostępu dla spawanego mechanicznie została utracona.
Z drugiej strony nie mam z tym absolutnie żadnego problemu w moich projektach. Rozumiem przez to, że utwór zawsze ma szkic w pamięci i dlatego może nadal istnieć. Jest to trochę bardziej problematyczne, gdy chcę zmienić sekcje, ale w tym przypadku zwrócę uwagę ... Zwłaszcza, że masz tę samą bibliotekę, więc nie powinno być problemu z trzymaniem się jej.
W każdym razie, w przeciwnym razie, odpowiadając na twoje pytanie, unikałbym w jak największym stopniu fizycznego umieszczania wszystkiego na komputerze (witam kłopoty w przypadku awarii)
ALE mogę mieć dla ciebie obejście. Dlaczego nie pracować z zewnętrznym dyskiem twardym w laptopie, który nazwałbyś na cześć swojego serwera?
Pracując w małym biurze projektowym, które było podwykonawcą dla dużej grupy, tak właśnie zrobiliśmy. DD miał taką samą strukturę i ścieżki jak serwer klienta. Kiedy więc wrócił do szkoły, wszystko szło bardzo dobrze (przynajmniej jeśli chodzi o znalezienie części. Na studia to było coś innego ^^)
Edycja: Lub, jak proponuje @Obiwan, powinieneś udostępnić swój dysk na laptopie, zmieniając nazwę jednego z nich na serwer, a drugiego na komputer roboczy
@Coincoin, pomyślałam wczoraj w łóżku. ^^ I doszedłem do tego samego wniosku co ty.
Albo utwórz partycję na moim dysku, aby zrobić to jak serwer, albo zmień nazwę mojego dysku, albo jeszcze lepiej, zewnętrzny lub wewnętrzny dysk twardy, który dodaję tylko dla moich bibliotek.
@Bart, mam nadzieję, że osoba obok ciebie w łóżku nie jest zazdrosna o Solidworks :D
Ale tak, wydaje mi się, że jest to najprostsze. Z drugiej strony masz niewielkie ryzyko, że będziesz musiał ponownie wskazać wszystko za pierwszym razem, ponieważ twój root zmieni swoją nazwę. Ale potem będziesz cicho!
Czy będziesz regularnie duplikować śliniaki z serwera na dysk i odwrotnie?
Ponieważ ryzyko związane z dyskiem zewnętrznym polega na tym, że może ulec awarii. Kilka lat temu miałem problem z dyskiem ssd (więc nie było hałasu wskazującego na zbliżający się koniec życia). Cóż, z kopią zapasową jest w porządku, chyba że zapomnisz.