Blok i adnotacja zaczerpnięte z widoków

Witam wszystkich,

Mam problem z Solidworks, gdy dodaję bloki lub adnotacje, te elementy "łapią się" w widokach rysunku. Więc kiedy przesuwam widok, te adnotacje poruszają się razem z nim.

Moje pytanie: Jak przerwać połączenie między wzrokiem a tymi adnotacjami?

Dziękuję wszystkim, miłego dnia!

Przed umieszczeniem bloku lub adnotacji kliknij dwukrotnie arkusz, aby żaden widok nie był aktywny (brak podświetlonej ramki widoku), notatki zostaną połączone z arkuszem, a nie z widokiem.

5 polubień

Witam

Wydaje mi się, że od SW2014 wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy link do strony lub kliknąć prawym przyciskiem myszy połączony z widokiem.

Ale zanim to nastąpi, nie jestem pewien, czy jest to możliwe.

@+

2 polubienia

Zobacz ten link

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/doc1292871142814_00016.htm?id=f78fc1fc46e6422dad82f10617664ab3

Punkt kontrolny

(1) Koniec linii wiązania połączonej z notatką, blokiem lub inną adnotacją. Por. punkt mocowania. (2) Mapy bazowe zawierają punkty kontrolne dla zestawień materiałów, tabel wierceń, tabel zmian i list spoin.

Punkt mocowania

Koniec linii ściągającej, która jest połączona z modelem (na przykład krawędzią, wierzchołkiem lub powierzchnią) lub z arkuszem rysunku. Zobacz punkt kontrolny.

@+ ;-)

Dziękuję za te odpowiedzi,

Znam punkty kotwiczenia, pozwalają one na dołączenie nomenklatury do punktu, i to w bardzo precyzyjny sposób.

Z drugiej strony nie widzę sposobu na zerwanie powiązania między tymi elementami.

Życzę Ci miłego dnia.

W przypadku notatek, które chcesz "odczepić" od widoku, musisz przejść do nich i nacisnąć Ctrl+C (kopiuj co...), a następnie kliknąć na arkusz (poza widokiem) i Ctrl+V.

Tam "nowa" notatka jest "odłączona" od oryginalnego widoku.

Ctrl + swipe nie działa w akcji (przynajmniej w 2013 roku), absolutnie musisz przejść przez Ctrl + C, Ctrl + V

Czy są to adnotacje ze strzałkami?

Jeśli tak, to po kliknięciu na niego możesz przesunąć hak, który znajduje się na linii widoku.

Ponownie

Powtarzam się, ale czy masz SW2014?

Jeśli tak, po prostu kliknij adnotację prawym przyciskiem myszy, a następnie możesz przełączyć się z "linku do widoku" na "link do arkusza" i odwrotnie.

@+

1 polubienie

Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Posiadam SW2013