Wymiary bryły blokowej

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zablokowanie wymiarów i innych (odniesienia, tolerancje geometryczne)?

Rzeczywiście, kiedy wymiaruję średnicę w widoku z góry i umieszczam na niej odniesienie, to ostatnie nie zachowuje pożądanego położenia i jest umieszczane w środku widoku. Nie widzimy już więc zbyt wiele.

Z góry dziękuję

Lew

1 polubienie

Witam

Kliknij wymiar prawym przyciskiem myszy i odznacz "inteligentne wymiarowanie", a następnie zastąp wymiar w swoim miejscu i normalnie ten wymiar już się nie porusza, ani żaden inny w dokumencie.

Tu!!

sw04.png
5 polubień
W przeciwnym razie, gdy bierzesz stronę, naciskasz shift i umieszcza się na zewnątrz, a nie na środku
4 polubienia

Albo robisz swój wymiar, a potem wychodzisz z wymiaru funkcjonalnego i zastępujesz wymiar ręcznie. 

Ale to jest rozwiązanie desperacji :)

Rozwiązanie Davida sprawdziło się.

Oto, co mam...

Nie można umieścić referencji poza pokojem 

capture.png

Dla porównania, był to problem w kilku wersjach (nadal jestem w 2013 roku)

Gdy tylko odbudujesz, referencja znajdzie się po tej samej stronie co wymiar.

Jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest zaprzestanie umieszczania odniesienia na wymiarach średnicy widzianych z góry.

Możesz również umieścić swoją referencję po tej samej stronie co ocena, rozciągając jej linię przypomnienia, ale nie respektuje ona już standardu...

2 polubienia

Witam

Na stronie internetowej SolidWorks zgłoszono kilka błędów:

W szczególności ten:

SPR771212: Umieszczenie odniesienia na okrągłej krawędzi powoduje, że adnotacja jest niekontrolowana

Więc na razie nie ma rozwiązania.

Możesz poprosić o powiadomienie, gdy błąd zostanie naprawiony (dowiedz się, która wersja go naprawia, aby dokonać aktualizacji).