Blok w solidworks

Witam, oto zdjęcie części, którą chciałbym przerobić, ale nie mogę tego zrobić, jestem na niej od jakiegoś czasu i oglądam kilka tutoriali na youtube, ale za dużo taranuję.

To, czego nie mogę zrobić, to zmienić kierunek rowków na górze części

Gdyby ktoś mógł wskazać mi właściwy kierunek, byłoby miło!

Z góry dziękujemy! 

Witam

Spójrz na zamiatanie.

@+

1 polubienie

Witam

W jakiej wersji jesteś i czy możesz opublikować swój utwór???

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!!

Czy to solidworks 2015 :)

pieces_1_ok_.sldprt

Dobry wieczór Gaui

Masz wyłączny wybór wykonania kilku operacji usuwania materiału za pomocą skanowania.

Jak dotąd prawie nic do powiedzenia poza tym, że możesz wykonać jedno przesunięcie zamiast dwóch, ale jak dotąd nie to jest problemem.

Gdzie przechodzi w Ajaccio: przepraszam, gdzie trudno jest skręcić.  Uważaj na minimalny  promień, który należy wykonać w gładkiej bazie bossa.

Aby uprościć, rozsądnie byłoby wykonać tylko połowę części, a następnie wykonać symetrię. W ten sposób będziesz musiał wykonać tylko pół obrotu, co jest łatwiejsze.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam 

Tak, to jest dokładnie to, co próbuję zrobić, ale nie mogę skręcić, ponieważ część idzie pod kątem 45°...  

Witaj Gaui

Rozpocząłeś dziwną przygodę.

Przede wszystkim powinieneś już usunąć wady, które masz w swoim utworze (na szkicu 12).

Ponadto już narysowany kształt jest nieprawidłowy w stosunku do modelu, ponieważ rowek szkicu 1 i dodanie są wyciągnięte1 . Kształt powinien być okrągły od wyciągnięcia "boss extrude1" jest prosto do góry.
Nie mówię o twoim splajnie, który ma debet i tym splajnie, którego ściegi nie są wygładzone (za dużo ściegów, aby narysować kształt)

Poza tym nie wiem jak zrobisz swoją część, ale czy to jest w druku 3D czy gorzej w odlewni, ale nie będziesz mógł mieć ostrej krawędzi na dnie gardzieli tak jak to zamodelowałeś.

( @tous  dla informacji: szerokość kół wypukłości wynosi 2,76 mm )

@Gaui

Na załączonym obrazie widać, że połączenie pomiędzy istniejącymi kształtami a tymi, które mają zostać utworzone, wymaga przejścia przez powierzchnię.
Nie znam Twojego poziomu wiedzy na temat SolidWorks, ale jest to złożony kształt, który wymaga mistrzostwa w generowaniu złożonych kształtów oraz umiejętności pracy na kilku zagnieżdżonych płaszczyznach i zakrzywionych powierzchniach.

Moi mali towarzysze , a mimo to silni koledzy w dziedzinie funkcji powierzchniowych i zaawansowanych, powiedzą ci, jak to zrobić.

Pozdrowienia

2018-09-28_11_56_21-window.jpg
1 polubienie

Cześć @ wszyscy

Zobacz załączony obraz

stać na więcej, jest jeszcze kilka punktów do rozstrzygnięcia, to tylko jedno podejście

ale dużo pracy

@+ ;-)

2 polubienia

Witaj houa, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, to naprawdę bardzo miłe!

@Zozo mp 
Tak, to jasne, że wyruszyłem w zabawną przygodę mdrr Ale hej, to sprawia, że mój Solidworks działa ^^

Wiem trochę o Solidworks, robię to od ponad 10 lat, ale jako amator i nigdy nie robiłem części, które nie mają niegeometrycznych powierzchni, tak łatwo je wykonać, ale gdy tylko są to powierzchnie, które nie są płaskie lub inne, jestem zgubiony...
Oryginalnie robiłem maturę i BTS, frezowanie, tokarkę, a Solidworks, nie mogę policzyć nierówności, mogę już przez to przejechać. Ale wyniszczające jej studia jest to, że pracujesz na Solidworks, ale to od ciebie zależy, czy będziesz wiedział, jak z niego korzystać, nigdy nie miałem żadnego szkolenia ani nic, więc niekoniecznie wpadasz w dobre nawyki daleko od tego...

Z drugiej strony jest to część estetyczna, która pochodzi z radia lampowego, które ma ponad 100 lat, więc powiedzmy, że nie ma najmniejszej twarzy i kształtu tego samego, mdrr Ten rzeczywiście będzie wykonany w druku 3D :)

@Gt22 Czy możesz wyjaśnić, jak upewnić się, że robię to ponownie, z góry dziękuję! :)

ps: przepraszam za twoje oczy wiem, że nie piszę...  

I jeszcze raz dziękuję 1000 razy za odpowiedzi!  :)

1 polubienie

Czy można mieć

Fotka 

Widok z góry na dół,  w lewo, w prawo

Dziękuję

@+ ;-)

2 polubienia

img_1794.jpg

Dobry wieczór

Spodziewałem się okrągłego kształtu w zagłębieniu pod pokojem.

Kilka uwag na temat kształtu na załączonym obrazie

medaillon_dore_remarque_ndeg_4.jpg
2 polubienia

Witam

Ja zastosowałem prostą metodę, w której  nie używamy powierzchni.

Oto wynik.

medaillon_dore_vue_1_.jpg
2 polubienia

Witam

Oto wolumin z dwoma falami.

Po prostu zrób tyle falowania, ile chcesz, jak w modelu.

Pozdrowienia

medaillon_dore_vue_2_.jpg
2 polubienia

2 polubienia

ha tak dobrze!! Naprawdę nie myślałem o robieniu czegoś takiego, co za com !  Lekarz medycyny
dziękuję bardzo przetestuję go w poniedziałek wieczorem ^^ 

1 polubienie

Dobry wieczór

Oto kompletny model

Wymiary nie są dobre, podobnie jak proporcje: ale to tylko po to, aby pokazać zasadę.

Pozdrowienia

Jeśli potrafisz przeczytać wersję 2018, powiedz to! Ja bym zamieścił model, bo wszędzie  są jakieś pułapki ze szprychami :-)

medaillon_dore_vue_5_globale__.jpg
3 polubienia

Cześć Zozo

oto co zrozumiałem, ale mogę się mylić ;-(

dla mnie cała bleme pokoju

Polegał na tworzeniu gładek, które podążały za malejącym nachyleniem od serca elementu do czubka

a na odwrót wygładzanie musiało znajdować się na tej samej płaszczyźnie

co oznacza, że nie ma identycznego wygładzania poza symetrią

@+ ;-)

Dobry evening@gt22 Aby odpowiedzieć na to pytanie, stworzono samouczek. Aby uzyskać do niego dostęp, kliknij ten link: Samouczek tworzenia części promienistych zaczynających się pod kątem 90°
2 polubienia

Cześć @ Zozo

Właśnie obejrzałem twój samouczek ;-)

Publikuję plik 

co stanowi przejęcie akt wnioskodawcy 

więc jego część istnieje, jak również testy

Moje drzewo jest całkowicie zgniłe (załadowane) i wymaga bardzo oczyszczenia ;-)

ale zasada jest tam w SW 2017

@+ ;-)

pieces_1_ok_test_2.sldprt
1 polubienie