Błędy warstwy rysunkowej i bloku SolidWorks

Cze wszystkim

Nie mogę zarządzać warstwami i blokami na rysunku SolidWorks bez błędu.
Utworzyłem plan z pustych szablonów SolidWorks.
Stworzyłem różne warstwy, aby zarządzać grubościami, kolorami, tekstami itp.
Z tych warstw stworzyłem podstawowe bloki moich samolotów.

• Ramka A0H
  • Ramka A1H
  • Ramka A2H
  • Nabój
  • Wiersze poprawek nagłówka
  • Linia rewizji
  • Zakładka Cięcie

Każdy obiekt (wymiar, linia, tekst) w każdej klatce został przypisany do warstwy.
Następnie, aby na przykład utworzyć mapę bazową A0H, tworzę nowy pusty plan.
Następnie stopniowo wkładam klocki w odpowiednie miejsca.
Ale kiedy chcę sprawdzić, czy obiekty są poprawnie przypisane do warstw, pojawiają się problemy.

Na przykład, ukrywam tę warstwę, a powinienem na przykład mieć X ukrytych obiektów.
Ale mam tylko Y, które są ukryte (Y < X).
Próbowałem to odwrócić.
Zrestartowałem komputer, zrestartowałem SolidWorks.
Złamałem bloki, aby je odtworzyć i wstawić ponownie.
CTRL+Q itp.
Nic nie pomaga, wynik jest losowy.

Miałem nawet skrzynkę z blokiem wstawionym 4x, zawierającym oddsy.
Z tych 4 bloków, 2 bloki miały swoje ukryte szanse, pozostałe 2 nie.
Podczas gdy warstwa "wymiary" była w trybie ukrytym.
Niezrozumiały!

Czy masz ten sam problem?
Czy robisz inaczej?
Jak możemy obejść te problemy?

Dziękuję bardzo!

Luke

Witam @Luke

0310231721

Być może problem tkwi w rzeczywistości

Solidworks nie zawsze pobiera żądaną warstwę,
Sprawdź, czy po umieszczeniu bloku nazwa w tym miejscu jest nazwą żądanej warstwy

Możesz również sprawdzić, wybierając element w lewej dolnej części
0310231723

Warstwa, w której jest umieszczona, jeśli jest nieprawidłowa, możesz ją zmienić za pomocą tego menu

Dobry wieczór :slight_smile:

1 polubienie

Witaj @Centor, dziękuję za wsparcie. Sprawdziłem, umieściłem moje bloki w "brak", aby zapobiec wpływowi na obiekty wewnątrz moich bloków. Oznacza to, że obiekty w moich blokach mają przypisaną warstwę, ale moje bloki nie mają przypisanej warstwy. Zwykle mam 3 rodzaje obiektów na blok, więc 3 warstwy na blok. Nazwy warstw są takie same we wszystkich blokach. Dlatego nie rozumiem, dlaczego SolidWorks nie ukrywa wszystkich obiektów we wszystkich klatkach w warstwie "Cienkie linie" (na przykład), gdy ukrywam tę konkretną warstwę.

Witam

Mamy podobne problemy: wymiary, które powinny znajdować się na ukrytej warstwie (i które znajdują się na tej warstwie podczas edycji bloku), które są widoczne w szczególności.

Jeśli korzystasz tylko z kartridży, moja rada obejścia polega na tym, aby rozbić bloki, gdy jesteś dobrze ustawiony, ponieważ nie ma więcej bloków, nie ma więcej problemów.
I zwykle, ponieważ korzystasz z planu w tle, nie powinno to być zbyt denerwujące (ponieważ zwykle nie powinieneś pracować w swoich planach w tle na co dzień)

Udało mi się znaleźć rozwiązanie, aby obejść ten błąd warstw i bloków.

1. Utworzyłem plik planu, w którym znajdują się wszystkie moje warstwy.
  2. W tym pojedynczym pliku wstawiłem wszystkie potrzebne geometrie (linie, teksty, wymiary): ramki (od A0 do A4, poziome i pionowe), zakładkę sekcji, tabelkę rysunkową, nagłówek linii rewizji, linię rewizji. Bez tworzenia bloku na początku.
  3. Użyłem filtrów zaznaczenia, aby nałożyć warstwę na każdy typ geometrii (niewidoczna, cienkie pociągnięcia ramek, mocne pociągnięcia ramek, tekst ramek itp.). Oznacza to, że nałożyłem warstwy na wszystkie geometrie wszystkich moich przyszłych bloków.
  4. Po nałożeniu wszystkich warstw sprawdziłem, czy są one przypisane do moich geometrii (linii, wymiarów, tekstów), próbując je ukryć. I to zadziałało.
  5. Następnie, wciąż w tym samym pojedynczym pliku, wybrałem geometrie, które powinny należeć do danego bloku i utworzyłem ten blok. I tak dalej dla każdego bloku.
  6. Konfiguruję moje bloki, definiując nazwy atrybutów i ich wartości, których należy szukać (sparametryzowane lub twarde). Zmieniłem też nazwy bloków.
  7. Po utworzeniu wszystkich bloków skopiowałem i wkleiłem ten pojedynczy plik tyle razy, ile potrzebowałem map bazowych (A0H, A0V, A1H, A1V itp.)
  8. Z każdego nowo utworzonego pliku mapy bazowej usuwałem bloki, których nie potrzebowałem. Dostosowałem rozmiar arkusza. A pozostałe klocki przeniosłem w odpowiednie miejsca.

Proszę bardzo! Mam nadzieję, że będzie to dla Ciebie pomocne.
Dziękuję za pomoc!

Luke

1 polubienie