Chciałbym usunąć materiał z kształtu krawędzi szkicu z boku, ale to nie działa, chciałbym utworzyć sklepienie na górze, ale jest też usunięcie materiału z 2 stron.... Nie wiem, czy daję się zrozumieć...
Z góry dziękuję.
solid_1.jpg
Chciałbym usunąć materiał z kształtu krawędzi szkicu z boku, ale to nie działa, chciałbym utworzyć sklepienie na górze, ale jest też usunięcie materiału z 2 stron.... Nie wiem, czy daję się zrozumieć...
Z góry dziękuję.
Chcesz, aby usuwanie materiału (skarbiec) podążało za krzywizną Twojej części, prawda?
Witam
To normalne, że nie możesz tego zrobić, używasz funkcji ekstruzji, która polega na usuwaniu materiału w linii prostej (dla uproszczenia), z wyjątkiem tego, że chcesz podążać za krzywą.
Weź swój rysunek tak, jak na obrazku załączonym w 1. poście (ponieważ twoje części są tam różne ) i użyj funkcji "usuwania materiału zamiatanego", używając krzywej bocznej jako przewodnika.
Istnieje również metoda polegająca na cięciu powierzchni, ale jeśli jesteś początkującym, unikniemy tego.
Możesz też utworzyć część za pomocą wklęsłości/wygładzonej podstawy, ale tutaj również wymaga to minimalnej wiedzy.
Zapisz swój kawałek w kącie i spróbuj go przerobić innymi metodami.
Pozdrowienia
W każdym przypadku zwróć szczególną uwagę na opcje każdej funkcji , takie jak śledzenie profilu lub pozostanie na normalnym poziomie w stosunku do krzywej prowadzącej, w zależności od tego, co chcesz osiągnąć.
Witam
Biorąc pod uwagę konstrukcję tego tylnego dachu, wolałbym skorzystać z funkcji "składania przejściowego" w blasze lub powierzchni.
Dziękuję za informację, udało mi się usunąć zamiatany materiał.
Pomoże mi to w wielu rzeczach.