Witam; Chciałbym przeprowadzić badanie statyczne spawanej części mechanicznej

Chciałbym przeprowadzić badanie statyczne tylko wtedy, gdy uruchomię siatkę, mam zakłócenia, które uniemożliwiają mi kontynuowanie

Masz pomysł

Dziękuję

Umieściłem stałą geometrię w otworach na prawym kołnierzu

Na wierzch reduktora kładę grawitację i siłę 1000N

Odkręciłem z annalysis

a ja mam taki problem

Chcę zrobić to badanie, aby sprawdzić, czy moja latarnia wytrzyma i będę chciał zobaczyć, czy będą się opierać (w przeciwnym razie wezmę 12,9)

vireur_capture.jpg

Dobry wieczór

Czy mógłby nam Pan/Pani powiedzieć, której wersji oprogramowania SolidWorks używa Pan/Pani i czy korzysta Pan/Pani z Simulation Express?

Czy symulacja jest wykonywana na poziomie zespołu lub części (przezroczysty kołnierz)?

Jeśli korzystasz z Simulation Express, Twoja część musi mieć jedną bryłę! Obsługa wielu brył nie jest obsługiwana w tej wersji.

Robię symulację na poziomie montażu

Korzystam z symulacji i używam wersji 14

Zobacz między innymi te samouczki

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/type-de-maillage-possible-avec-simulation

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/importer-des-connection-avec-solidworks-simulation

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/le-maillage-dans-solidworks-simulation

Dobra podstawa do zrozumienia symulacji 

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Za każdym razem, gdy zakłócenia występują na poziomie, ponieważ pojawiają się one na zrzucie ekranu.

Z drugiej strony, moim zdaniem, do twojego badania będziesz musiał uprościć model, na przykład umieszczając zdalne obciążenie masowe zamiast silnika

3 polubienia

Witam

Jak @fthomas mówi, nie należy trzymać silnika do badania (zbyt wiele szczegółów, które uniemożliwią zazębienie się, jednocześnie narzucając bardzo, bardzo drobną siatkę, a zatem bardzo, bardzo długie badanie).

Silnik rzeczywiście musi zostać wymieniony na zdalne uziemienie. 

Jeśli występuje rzeczywisty wcisk, muszą one zostać wyeliminowane lub są logiczne (na przykład ciasne mocowanie) i dlatego konieczne jest zdefiniowanie styków "ciasnego pasowania" między danymi powierzchniami.

Jeśli są, zastąp je łącznikami, kołkami lub, aby być jeszcze bardziej precyzyjnym i móc sprawdzić wytrzymałość tych.

@+

2 polubienia

W jakiej wersji znajduje się twój plik, jeśli nie jest poufny?

Dobra dusza rzuci okiem i może solucja kto wie ;-)

@+;-)

Dlaczego nie zacząć od wykrywania zakłóceń, aby sprawdzić, gdzie się znajdują.

Mogą znajdować się w zespole silnika, który można zdemontować, jak wspomniano wcześniej.

Czy ma to na celu sprawdzenie rezystancji między kołnierzem a reduktorem? A może też redaktor?

Jeśli reduktor nie ma być sprawdzany, równie dobrze możesz go zastąpić zdalną siłą.

1 polubienie

Patrząc lepiej na obraz, widzimy, że "żebra" kolidują na kołnierzu. Jest pewna rozbieżność.

Ramiączka są regulowane H7 

4 wzmocnienia znajdują się w zjeżdżalni i spoczywają na rurze

Chcę zrobić symulację z kompletnym zestawem (zginanie = sprawdzenie, czy trzymają się wystarczająco i skręcają do uruchomienia)

Widocznie to przeszkadzają

Nie wiem jak wymienić silnik na odległą masę

musisz wymienić na łączniki śrubowe... Pozwala to na odzyskanie sił w... ścinanie, gięcie... Nie dostaniesz nic z tego, jeśli zamodelujesz swoje.... Dla silnika można pobrać momenty bezwładności silnika i wprowadzić wartości w polu Zdalne obciążenie/Masa... Funkcję tę można znaleźć w zakładce obciążenia... Kliknij prawym przyciskiem myszy folder Ładowanie... Najlepszym sposobem jest zdefiniowanie układu współrzędnych w środku ciężkości i wprowadzenie wartości bezwładności pobranych ze środka ciężkości... Możemy też wprowadzić masę, a nie momenty bezwładności...

- dodaj znacznik do poziomu DI CDG silnika.

- W przypadku załadunku zewnętrznego: wybierz opcję Obciążenie zdalne/Masa

- Dodaj obciążenie/masę, wybierając mocowania silnika na skrzyni biegów

- Pozycja w wcześniej zdefiniowanym układzie współrzędnych (lub wartość x, y, z, jeśli jest znana)

- masa silnika

I to by było na tyle, jeśli chodzi o zdalne ładowanie.

W przeciwnym razie jeśli chodzi o wzmocnienia, oto moja poprzednia uwaga na zdjęciach.

A jeśli reduktor nie ma być obliczany (np. łóżeczka elementowe), równie dobrze możesz go również umieścić jako obciążenie. Zawsze będziemy mieli wartości mocujących reduktor na kołnierzu.

2014-03-17__vireur_capture__renforts.jpg

Przesyłam Ci plik 

assemblage_vireur_fini_15.03.2014.sldasm

Zrób kompozycję na wynos, w przeciwnym razie kawałki wskazują miejsce i nie można ich otworzyć.

Przepraszam fthomas, to nie przeszkadzają

To wzmocnienia z centralną rurą

Zrobiłem symulację każdego elementu

To wszystko w porządku

Dziękuję wszystkim za pomoc