Witam, chciałbym wiedzieć, czy możliwe było wykonanie za pomocą Catia V5 rowka wzdłuż krzywej prowadzącej, mając profil, który nie jest powierzchnią, ale objętością

Rzeczywiście, kiedy definiuję swój rowek, mogę wybrać tylko szkic w wyborze profilu, a nie wyciągnięcie.

Nie mam solidnego zaplecza na temat Catii, to moje pierwsze pytanie na tym forum, to pewnie głupie, ale i tak chciałbym mieć odpowiedź lub jakąś wskazówkę.

Z góry dziękuję.

Yannicka

Wydaje mi się, że możesz bezpośrednio wybrać twarz swojego woluminu, która będzie służyć jako twój profil, a następnie krzywą prowadzącą, która pozwala ci wykonać skanowanie.

002.jpg

Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście mogę wybrać jedną ze ścian mojej bryły i użyć jej jako profilu, ale wynik nie będzie taki sam, jak gdybym skanował bezpośrednio z objętością, chyba że moja krzywa prowadząca jest linią prostopadłą do jednej ze ścian, co nie jest moim przypadkiem.

Witam

Funkcja "Definicja zeskanowanej objętości" istnieje w module kinematyki KIN tworzenie objętości generowanej przez ruch mechanizmu (ja jej nie posiadam).

Ale nie istnieje (o ile mi wiadomo) w poleceniu przeciągnięcia. Można zamiatać profil, powierzchnię, zamknięty zespół profili.

1 polubienie