Dzięki modułowi SolidWorks Simulation możliwe jest radzenie sobie z problemami z temperaturą.
patrz blacha ze stali nierdzewnej 310S
Zastosowania w piecu Kocioł
Zobacz ten link
http://help.solidworks.com/2011/french/SolidWorks/floxpress/LegacyHelp/FloXpress/Topics/Comparing_FloXpress_to_COSMOSFloWorks.htm?id=9c84e3e67f8847ffa07384fd65db4df3#Pg0&ProductType=&ProductName=
@+ ;-)
Myślę, że powinno wytrzymać!
Witam
W przypadku stali austenitycznej (nazwa handlowa ze stali nierdzewnej 304L) zgodnie z obowiązującą normą moduł Younga wynosi 20000daN/mm², współczynnik Poissona: 0,3
granica plastyczności w temperaturze pokojowej: 20daN / mm²
Dla temperatury 500°C granica sprężystości wynosi: 1+ T/900.loge. T/1750 dla T<600°C co daje chyba że kolega się myli - 20 x 0,557=11,14daN/mm²
Moduł Younga EaT/Ea=1+T/2000loge. T/1100, co daje:13660 daN/mm²
wyciąg z OTUA (informacje dostarczone przez mojego kolegę GeaGea)
Tutaj masz tabelę, która podaje krzywe Rm (MPa) od 0 do 800°
Źródła http://outils.construiracier.com/v3/otua.htm
Mała uwaga na marginesie , dla tych, którzy trochę się wykuli lub nie udało im się spojrzeć na kowala lub ślusarza, będziesz wiedział, że aby uzyskać temperaturę powyżej 300 ° (poza czerwienią), musisz mieć silnie pulsujące powietrze, w przeciwnym razie suchar temperatura nie wzrośnie.
Tak więc, aby grill się odkształcił, potrzebuje dużego wentylatora z dużym przepływem powietrza na żarze.
Ale będąc z natury spokojnym, nie chcę podsycać żaru, ponieważ to nie kucie
Pozdrowienia
Edycja: Pisownia
Witam
A przy tym wszystkim, jeśli jeszcze mu nie ufasz, zawsze możesz umieścić diamentowe punkty po 4 stronach i na dole, aby wszystko usztywnić...
Osobiście dla swojego wziąłem blachę 6 (pierwotnie chciałem to zrobić w 8) w stali + szybkie polizanie farby wysokotemperaturowej. Jest trochę zardzewiały, ale nie zdeformowany!!
@Zozo_mp: To prawda, że musisz, aby nabrać prędkości, ale z pamięci wynika, że czerwony żar jest bardziej w okolicach 750° niż około 300°.
Jest to punkt odniesienia, który dał mi nożownik, aby dokonać standaryzacji i zmniejszyć ziarnistość stali na ostrzach noża
@Pascal
Masz rację, powinienem był być bardziej precyzyjny, ale nazywamy to odcieniem kolorów, ale mówiłem o stali, a nie o samym żarze.
Pomiędzy rodzącą się czerwienią a wiśniową czerwienią trzeba mieć dobre oko ;-) ;-). Zwłaszcza, że w zależności od odmiany wiśni!!!!
W każdym razie stal, nawet podgrzana, jeśli nie wywierasz nacisku na odkształcenie, nie odkształci się zbytnio. Ponadto komercyjne grille z blachy mają podwójną kopertę, aby uniknąć oparzeń kontaktowych, ale to już inny temat.
W każdym razie dziękuję za uwagę.
couleur_acier_en_fonction_de_la_temperature.jpg