Witam
Której wersji Solidworks używasz?
Zwykle wystarczy kliknąć w dowolnym miejscu na płaszczyźnie szkicu, a następnie dodać niezbędne wymiary. Uważaj, aby nie kliknąć na znak szkicu, ponieważ ograniczy to wiercenie na tym markerze. Ograniczenie musiałoby zostać wtedy usunięte.
Jeśli jesteś nowy w solidworks lub CAD, radzę zacząć od samouczków zintegrowanych z oprogramowaniem (patrz zrzut ekranu)
tutoriel.png
4 polubienia
Cześć, wystarczy wybrać narzędzie "Inteligentne wymiarowanie" podczas rysowania szkicu
Następnie wybieramy 2 elementy, które mają związać szkic i średnicę części, a następnie wstawiamy żądany wymiar.
Możesz również przejść przez funkcję wiercenia w narzędziach spawanych mechanicznie, ale w tym przypadku jest to nieco bardziej skomplikowane. Radzę również, aby najpierw poćwiczyć z samouczkiem oferowanym przez Solidworks.
Osobiście, kiedy zaczynałem, robiłem plany 2d firm, w których pracowałem (i tak, kiedy pracowałem w warsztacie, nie mieliśmy w firmie kreślarza, wszystko rysował szef i ręką jak świnia...), krótko mówiąc, kradłem plany i byłem zajęty. Masz też wiele rzeczy na YouTube.
1 polubienie
Czy mógłbyś zrobić zrzut ekranu towarzyszący Twojemu pytaniu?
2 polubienia
Myślę, że jest to otwór, którego oś jest prostopadła do osi cylindra.
W takim przypadku wystarczy utworzyć płaszczyznę styczną i umieścić otwór w tej płaszczyźnie.
3 polubienia
Aby to zrobić, moim zdaniem najprostszym byłoby utworzenie płaszczyzny symetrii do płaszczyzn reprezentujących osie X i Y, a następnie utworzenie płaszczyzny odsuniętej od niej, która będzie reprezentować tło komory.
1 polubienie
Albo usunięcie materii za pomocą rewolucji.
3 polubienia