Najlepsze praktyki w SolidWorks?

PS11: to raczej "wskazówka" na temat rodzaju BE, lub stanu BE,

ale wiedza o tym, czy w biurze projektowym (gdzie istnieje ryzyko wejścia) używają "Automatycznych nomenklatur " dla ASM lub PRT-Const.Welded jest bardzo odkrywcza!

(np. do montażu ASM / kompleksu spawanego ASM / konstrukcji spawanej PRT)

mianowicie, że nawet niektórzy (nie wszyscy), którzy mają kombinację SW+EPDM, ręcznie wykonują zestawienia materiałów...

Dałem się na to nabrać w poprzednich firmach i myślę, że ta informacja jest bardzo odkrywcza.

Ręczne nazewnictwo oznacza również całkowicie ręczne bulgotanie.

Niektórzy się nawet do tego, że nie umieszczają w CAD zestawienia materiałów ani bąbelków (ponieważ robi się to ręcznie poza CAD), a potem podczas montażu odkrywamy rzeczy: jest słynne "ach, zapomniałem tej części... " lub "cienka ilość nie jest dobra w tym artykule"

Ale uwaga, biuro projektowe, które nadal robi automatyczne zestawienia materiałów, nie oznacza też, że używa oprogramowania "z dobrymi praktykami", ale przynajmniej w przypadku zestawień materiałów (i automatycznych baniek) to już jest to, co wygrywa.

1 polubienie

Sztuczka z ręcznymi zestawieniami materiałów niekoniecznie jest dziełem B.E. (lub jego kierownika), czasami jest to fakt, że CAD pojawił się jako ostatni, musiał dostosować się do istniejących narzędzi (zakupy, ERP itp.) i nie było woli / (włożyć) środków do jego integracji;
Jasne jest, że to piekło, wtedy nic nie stoi na przeszkodzie, aby otrzymać automatyczne zestawienie materiałów i wkleić je później do systemu.

Tak, ale zdarzają się też czasami użytkownicy CAD, którzy wolą nadal ręcznie sporządzać zestawienia materiałów, ponieważ "nie wiedzą zbyt wiele, jak to zrobić w CAD"

EDIT: lub że cały ich system CAD jest źle skonfigurowany (w tym pliki robocze), co uniemożliwia korzystanie z BOM-ów.

Wiedząc, że jesteśmy w 2018 roku, początku 3D CAD 1995-2000, a boom około 2000-2005

To trochę staromodne z zasady, chcieć kontynuować pracę jak w 2000 roku, a nawet wcześniej...

EDIT: trochę dziwne jest to, że czasami spotykam się z takimi przypadkami, jak ten, a obok niego użytkownicy mówią "dobry" lub "ekspert od solidworks CAD" (tutaj zamiast tego się uśmiecham...)

2 polubienia