Innymi słowy, czy jest to powierzchnia, a następnie późniejsze pogrubienie.
Moim zdaniem na początek spróbuj przeciągnąć niebieską kropkę od góry do końcówki w prawo.
Ale moim zdaniem i biorąc pod uwagę kształt, byłbym zaskoczony, gdybyś mógł zrobić swoją sprawę w jednym wygładzeniu w czystej objętości z jednym połączeniem punktowym (bez przechodzenia przez powierzchnię).
Poczekajmy, aż specjaliści od powierzchni powiedzą Ci, jak to zrobić!
Czy możesz opublikować swój kawałek, czekając, aż przyjrzę się bliżej Twojemu modelowi.
Pracuję nad wersją 2018. W załączeniu znajduje się mój plik z dokumentem.
Faktem jest, że udało mi się pobrać z Internetu plik modelujący podobną powłokę, która korzystała z funkcji bazowej boss/smooth. Nie rozumiem, dlaczego nie mogę zrobić tego samego na moim szkicu...
Myślę, że najpierw powinieneś zrobić powierzchnię, a nie objętość, łatwo będzie wykonać 2 płaskie powierzchnie zamknięć niezbędne do uzyskania objętości. Jesteśmy na podstawowej powierzchni, która nie wymaga żadnej szczególnej wiedzy, jest to ta sama logika użycia co objętość.
Musiałbyś zobaczyć kształt (otwarty/zamknięty) różnych szkiców (nie mam pod ręką 2018 roku).
Właśnie otworzyłem twój plik, nie miałem żadnego szczególnego problemu z wygenerowaniem powierzchni.
Zwróć uwagę, że na powierzchni musisz uważać, gdzie klikniesz na szkic, to właśnie określi położenie zielonych uchwytów sterujących, jak na moim obrazku.
Kliknij więc na końcu szkicu 1, a następnie 2, gdzie umieściłem strzałki. Tak więc 2 zielone uchwyty są po tej samej stronie. Jeśli nie, powierzchnia się skręci, ale po prostu przesuń zielony uchwyt na przeciwną stronę.
następnie krzywa prowadząca. i zweryfikuj.
Nawiasem mówiąc, po wykonaniu modelowania morskiego w drewnie i pod SW, potrzebujesz o wiele więcej krzywej prowadzącej, którą przedstawiłem na pomarańczowo. A idealnie byłoby to konieczne również na płaszczyźnie poziomej, ale dopasowanie wszystkiego staje się bardziej skomplikowane.
Dobrze, że znalazłem to, co robiłem 12 lat temu, :p ale wtedy przestałem z powodu ograniczeń sprzętowych.