Kącik Rzeźnika

Dobry wieczór wszystkim

Chciałbym podłączyć narożnik w rogu kawałka blachy, 2 fałdy mają promienie 50 mm, muszę dodać spawany narożnik, taki jak róg walizki , ale jestem w wersji 2016!! W jaki sposób postępujemy w celu

Aby móc "wytępić" ten narożnik, aby móc go ukształtować, a następnie zespawać go bez zbytniego luzu? Załączam dokument z podziękowaniami za odpowiedzi.

Marco

pół stopy.sldprt

Witam

Po szybkim teście docieram tam, ale zaczynając od objętości + gryzienie /rozdarcie.

Nawiasem mówiąc, jeśli cię lubię, nie mogę też usunąć tej "krzywej"

Witam

Oto moneta z 2016 roku. Musiałem się przy nim bawić, przechodząc przez rozkładanie , a następnie składanie, aby się tam dostać.

Pół pied_ac_cobra.sldprt
1 polubienie

Witam

Zacząłem od płaskiego pokoju i rozumowałem jak teczka.

Sprawdź, czy to coś dla Ciebie

W załączniku masz obraz rozłożonego

Masz inne, prostsze rozwiązanie, którym jest funkcja cięcia , która jest zwykle używana do tworzenia części z blachy (zwłaszcza lejów samowyładowczych, które są do zrobienia inaczej), ale można ją dodać do dowolnej części.

Pozdrowienia

demi-pied___zozo_v3___deplie.jpg
2 polubienia

Przetestowałem funkcję cięcia, ale działa tylko na płasko. Ale wynik jest właściwy.

Testowałem też na kostce, dodając promień 50mm, a następnie przerobiłem ją na blachę, ale robi coś bardzo obrzydliwego, ale bliżej do naszych przyjaciół Zozo i Ac cobra.

Po prostu zacznij od kwadratu, dodaj boczne fałdy jeden po drugim i podłącz róg z funkcją zamkniętego rogu

01.jpg
1 polubienie

@ p.bourgeto samo, że inna metoda rozłożona nie jest dobra. (prostokątne wycięcie, nie łuk)

Nowe badanie, wykonując 2 zagięcia, a następnie 1 płaszczyznę nachyloną pod kątem 45° + 2 kopie po 1 mm z każdej strony (niekoniecznie przydatne, jeśli po "przetłumaczeniu" w ekstruzji "przesuniętym od powierzchni")

1 wyciągnięcie warstwy do płaszczyzny  tak samo dla 2. warstwy

Wynik jest czysty w wersji złożonej, ale rozkładanie ma wadę (logiczną), ale można ją naprawić na dxg/dxf przed przełączeniem na cięcie laserowe.

Dobry wieczór @Fuz3D

Czy możesz opublikować swój artykuł, ponieważ wydaje się on dość bliski temu, co zaproponowałem. Ale ciekawie jest zobaczyć, jak to zrobiłeś.

W moim przykładzie jest 1mm niepołączonego po gięciu, aby ułatwić spawanie bez wysięgu.

Pozdrowienia

Witam @tous

W końcu nie jest tak łatwo zatkać róg!

Zozo Wypełniacz Narożników Uczeń

1 polubienie

Oto faichier... uh plik  :) jednak w wersji 2019.

Pół pied_fuz3d.sldprt

Hello@Fuz3D

Wolę twoją metodę od mojej, ponieważ jest szybsza (ponieważ jest mniej skomplikowana do wdrożenia) i bardziej precyzyjna w kształcie dwóch krzywych cięcia.

Dobra wiadomość (również dla @marco-marc42):  możliwe jest bardzo łatwe usunięcie zgłaszanej przez Ciebie małej wady, wykonując minimalne usuwanie materiału i mini wytłaczanie na polu cięcia. Przynajmniej płaski plan i cięcie laserowe będą poprawne (nawet jeśli widok 3D pozostanie nieco błędny, ale tak jak w MEP nie musisz tego kłaść tak!

Załączam plik ukończony w V 2019 roku ;-) Zmniejszyłem odstęp między płaszczyznami, które rysują przerwę między fałdami.

Tak więc wspólnie rozwiązaliśmy problem rysownika-projektanta, z drugiej strony folder będzie zmuszony do posiadania fazowanego Vé, w przeciwnym razie suchar nie będzie w stanie wykonać swoich fałd.

Pozdrowienia

Pół pied_fuz3d_and_zozo_mp_v4.sldprt

Dzięki komu? dziękuję pingwinom :))

Dobry wieczór wszystkim i dziękuję wszystkim za przyjrzenie się mojemu problemowi

Chciałem dostać część fuz3D i inne, ale wszyscy jesteście w wyższej wersji niż moja, z drugiej strony chciałbym usunąć ten róg  stopy

Powiemy kącik "piłka" lub "walizka", jest rozwiązanie, wiedząc, że jestem w wersji 2016, która nie radzi sobie z rogami walizki. Jeszcze raz dziękuję za cenną pomoc

Marco.

Możesz spojrzeć na mój utwór, który jest pod rokiem 2016, tak jak to robisz.

2 polubienia