warsztatowe i plac budowy

Szukam pomysłu..... Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem:

Posiadam zespół złożony z części produkcyjnych, części zakupowych i (kilka rodzajów, podkładki, nakrętki,......)

Każdy element mocujący jest modelowany za pomocą rodziny części:

Przykład: Mam plik o nazwie Vis_BHC_ISO7380_Zn, w tym samym pliku mam wszystkie rozmiary (od M03x005 do M16x080)

Rozpakowuję BOM przez SmartBOM bez żadnego problemu:

• Mam zakładkę "ogólne zestawienie materiałów" (Części produkcyjne+Części zakupu+) dla każdego podzespołu.
  • Mam inne zakładki, w tym jedną z "nakrętką" dla całego montażu (bez rozróżnienia na podzespół)

W tym celu dokonuję wyboru, w szczególności we właściwości o nazwie Groupe

Problem jest następujący:

Ten podzespół jest częściowo montowany w warsztacie, a reszta jest montowana na miejscu.

Oznacza to, że część jest niezbędna do montażu w fabryce , ale druga część musi zostać wysłana.

Teraz muszę zrobić różnicę, więc muszę być w stanie zidentyfikować te 2 rodzaje w mojej nomenklaturze (fabryka i stocznia)....

Czy masz tego typu imperatyw?

a jeśli wykonałeś 3 montaże 

1 Ogólne dla Twojego zestawu i konta do zakupów 

+1 Montaż fabryczny 

+1 Montaż witryny

W takim przypadku będziesz mógł mieć wszystkie pilniki śrubowe, które odpowiadają każdej potrzebie

cóż, to jest to, co widzę od razu

@+ ;-))

Witam

Ty, przed ekranem, skąd znasz różnicę między fabrycznymi a budowlanymi? konstrukcyjne są tylko w zespole głowicy ?

Jeśli tak, to czy nie mógłbyś zrobić zestawienia materiałów tylko dla pierwszego poziomu na?

@Benoit.LF:

Dziś nie mam żadnego wyróżnienia... To jest nowy fakt.

@gt22:

3 zestawy są denerwujące, podobnie jak 3 różne konfiguracje.

1 polubienie

A więc, skąd będziesz wiedzieć, które z nich są przeznaczone na plac budowy?

Czy mógłbyś umieścić je w osobnym zespole, w którym znalazłbyś TYLKO konstrukcyjne. Ten podzespół zostanie wstawiony do zespołu głowicy. W tym zespole nie ma żadnych ograniczeń. A w zespole głowicy umieszczasz swój podzespół w elastycznym i nagle możesz ograniczyć! W ten sposób będziesz mógł dokonać nomenklatury swoich konstrukcyjnych.

@ flegendre 

żenujące, ale nie widzę wiele innego realnego przez twoje pytanie

Twoje plany warsztatowe będą dostosowane do warsztatu 

Twoja witryna planuje to samo

a który z + to nic nie przeszkadza w obliczeniu montażu warsztatu i miejsca na różnych planach

@+ ;-))

Witam 

To, co robię, nie jest najlepszym typem, ale w rzeczywistości mam 2 identyczne pliki o różnych nazwach.

Jeden warsztat montażowy, drugi fabryka (na miejscu)

Mają różne nazwy i kolory, na przykład

FC-atl config M3x15 w kolorze zielonym (do montażu w warsztacie)

oraz FC-usn config M3x15 w kolorze czerwonym (do montażu fabrycznego)

a potem zamawiam w swoim imieniu przez -atl lub - usn

to działa, ponieważ nie napotkałem żadnych problemów związanych z brakiem rozmiaru (cóż, jest ona zabrana w pudełku do interwencji, więc na 30 potrzebnych facet ma 100....) 

1 polubienie

W międzyczasie wpadłem na pomysł:

Dodałem konfiguracje ***_CHANTIER dla każdej z moich

W przypadku tych konfiguracji:

• właściwość GROUPE przechodzi od Visserie do Visserie_CHANTIER
  • Zmieniam też kolor (aby mieć wizualizację w moim zespole)

W moim SmartBOM mam nową zakładkę Wkręty konstrukcyjne (w zależności od grupy), dzięki czemu narzędzie dobrze oddziela mnie do warsztatu i do budowy.

2 punkty ujemne:

• W przypadku moich plików śrubowych konfiguracja zostanie pomnożona przez 2 (więc rozmiar plików też)
  • W zakładce ogólne mojej nomenklatury SmartBOM, ponieważ mam 2 różne konfiguracje dla tej samej (przykład BHC M12x030 i BHC M12x030_CHANTIER), narzędzie nakłada na mnie 2 linie i nie wie, jak zgromadzić ilości.

1 polubienie

@SEPM. Gerald

Twój pomysł wygląda jak to, co chcę zrobić, jedyna różnica polega na tym, że używam istniejących plików dodając konfiguracje: "_CHANTIER".

@flegendre tak, ale wykorzystałem irytacje poprzedniego pudełka, aby ustawić go od początku w moich projektach, więc nie glossis, gdy musisz wszystko przerobić, chyba że użyjesz folderu grupowania i zastąpisz istniejące innymi (które są takie same, więc nie martw się o ograniczenia, jeśli zapiszesz go jako kopię)

Oto moja odpowiedź powyżej.

Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić okrężnej drogi polegającej na tym, że za pomocą plików pogrupowano modele ze względu na zastosowanie, ale z drugiej strony, aby w nomenklaturze pojawiały się tylko jedne lub drugie