A więc, skąd będziesz wiedzieć, które z nich są przeznaczone na plac budowy?
Czy mógłbyś umieścić je w osobnym zespole, w którym znalazłbyś TYLKO konstrukcyjne. Ten podzespół zostanie wstawiony do zespołu głowicy. W tym zespole nie ma żadnych ograniczeń. A w zespole głowicy umieszczasz swój podzespół w elastycznym i nagle możesz ograniczyć! W ten sposób będziesz mógł dokonać nomenklatury swoich konstrukcyjnych.
To, co robię, nie jest najlepszym typem, ale w rzeczywistości mam 2 identyczne pliki o różnych nazwach.
Jeden warsztat montażowy, drugi fabryka (na miejscu)
Mają różne nazwy i kolory, na przykład
FC-atl config M3x15 w kolorze zielonym (do montażu w warsztacie)
oraz FC-usn config M3x15 w kolorze czerwonym (do montażu fabrycznego)
a potem zamawiam w swoim imieniu przez -atl lub - usn
to działa, ponieważ nie napotkałem żadnych problemów związanych z brakiem rozmiaru (cóż, jest ona zabrana w pudełku do interwencji, więc na 30 potrzebnych facet ma 100....)
Dodałem konfiguracje ***_CHANTIER dla każdej z moich
W przypadku tych konfiguracji:
właściwość GROUPE przechodzi od Visserie do Visserie_CHANTIER
Zmieniam też kolor (aby mieć wizualizację w moim zespole)
W moim SmartBOM mam nową zakładkę Wkręty konstrukcyjne (w zależności od grupy), dzięki czemu narzędzie dobrze oddziela mnie do warsztatu i do budowy.
2 punkty ujemne:
W przypadku moich plików śrubowych konfiguracja zostanie pomnożona przez 2 (więc rozmiar plików też)
W zakładce ogólne mojej nomenklatury SmartBOM, ponieważ mam 2 różne konfiguracje dla tej samej (przykład BHC M12x030 i BHC M12x030_CHANTIER), narzędzie nakłada na mnie 2 linie i nie wie, jak zgromadzić ilości.
@flegendre tak, ale wykorzystałem irytacje poprzedniego pudełka, aby ustawić go od początku w moich projektach, więc nie glossis, gdy musisz wszystko przerobić, chyba że użyjesz folderu grupowania i zastąpisz istniejące innymi (które są takie same, więc nie martw się o ograniczenia, jeśli zapiszesz go jako kopię)
Zastanawiam się, czy nie dałoby się zrobić okrężnej drogi polegającej na tym, że za pomocą plików pogrupowano modele ze względu na zastosowanie, ale z drugiej strony, aby w nomenklaturze pojawiały się tylko jedne lub drugie