Niestandardowy przycisk MsgBox w VBA

Witam

Zrobiłem makro do eksportu plików w formacie STEP lub w formacie SolidWorks Native, obecnie mam "MsgBox", który: "Tak dla STEP i Nie dla SLDPRT"...

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe było zastąpienie przycisków tak/nie przyciskami STEP/SLDPRT.

Makro jest wykonywane w języku VBA.
Dziękuję!

step_or_sldprt.png

Witam

Nie, nie można zmienić tekstu przycisków MsgBox na Vba. Można wybierać tylko spośród następujących wstępnie ustawionych stylów: https://msdn.microsoft.com/fr-fr/library/139z2azd%28v=vs.90%29.aspx

Z drugiej strony możliwe jest utworzenie formularza użytkownika z niestandardowymi przyciskami, rozwijanymi menu, polem wyboru.

Aby to zrobić, kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie makra, a następnie Wstaw i Formularz użytkownika.

Następnie rysujesz swoją formę według własnych upodobań.

Opublikuj swój plik i powiedz mi, co wolisz, przycisk lub pola wyboru, a nawet rozwijane menu, a ja jestem gotów to dla Ciebie zrobić.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź.
Rzeczywiście, UserForms wyglądają ciekawie, będąc w profesjonalnym przypadku, wolałbym sam rozwiązać problem.

Na razie zostawię temat otwarty, jeśli nadal będę miał problemy, dziękuję!

Oto przykład, w którym wszystko, co pozostaje, to wstawienie kodu dla sldprt i kodu dla kroku.

Mam nadzieję, że ci pomogłem

exemple_userform.swp
1 polubienie

Dziękuję!

Problem został rozwiązany, ale mam jeszcze mały problem.
Biorę pierwsze 3 znaki w nazwie pliku, muszę sprawdzić, czy wynik jest liczbą. Ponieważ obecnie, gdy jest w nim litera, skrypt wywala :(

Nie wiem więc, czy w VBA jest tak jak w innych językach coś w rodzaju "Spróbuj ... złapać czy złowić"?

Witam

Należy unikać podwójnych pytań ze względu na przejrzystość forum i innych użytkowników.

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to otworzyć kolejny wątek z drugim problemem.

Myślę, że najlepszą rzeczą jest wyjaśnienie, skąd wzięły się pierwsze trzy postacie? Nazwa pliku?

Następnie publikujesz część kodu, o której mowa, kierując się w prawo, które zwraca problem.