Pokrętło obrotu XYZ

Witam
kiedy robię montaż, doceniam pokrętło obrotu podążające za X, Y i Z (90°, za każdym razem, gdy klikniesz)
Musiałem gdzieś przesunąć ten przycisk, już go nie znajduję.
Jak sprawić, by pojawił się ponownie?
dziękuję za pomoc

Nie znam żądanego przycisku, ale z shiftem + kliknięciem na danej osi działa na moim SW (nawet jeśli używam go bardzo rzadko):
image
I bez zmiany biegów, ale przodem do osi (do przetestowania)
Modyfikacja tego działa również ze strzałką na klawiaturze (+ shift=90° ) i bez 10°:
image

2 polubienia

Witam

Jeśli jest to tylko 90°, należy przytrzymać prawy przycisk myszy, a następnie przeciągnąć, aby wyświetlić menu kołowe.
W przeciwnym razie nie widzę, do którego "przycisku" się odnosisz.

Po tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmienić przyrost w menu opcji / Widok / Strzałki klawiatury: 90°, który umożliwia obracanie widoku za pomocą strzałek na klawiaturze. (nawiasem mówiąc, właśnie zmieniłem to w mojej konfiguracji :stuck_out_tongue:)

Redagować: Tak samo, niekoniecznie myślę o użyciu trójścianu.
Jestem bardziej "kliknij z jednej strony + spacji, aby w 90% przypadków

2 polubienia

image
Dziękuję za odpowiedzi...
Zastanawiam się nad podkładką z przyciskami obracania tego typu...

1 polubienie

Witam
Znalazłem to, to po wstawieniu nowego komponentu:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_rotate_insert_comp_assembly.htm

2 polubienia

dziękuję Nicolas, zgadza się!
image

Mam zaznaczone pole, ale nie wiem, gdzie jest mój przycisk... Musiałem go przenieść, ale już go nie mogę znaleźć...

1 polubienie

Właśnie to przetestowałem i nie miałem tego menu, mimo że było sprawdzone... Oczywiście był w kącie na 2 ekranie.
Jeśli znajduje się poza widocznym obszarem, musisz pobawić się pozycjami ekranu lub wyłączyć 2. z nich, aby "przywrócić" dane menu. (czasami to działa)

1 polubienie

szkoda dla mnie...

Witam;
Cooool, nie znałem tego małego menu...
Ogólnie rzecz biorąc, używam skrótu klawiaturowego przypisanego do "normalnego widoku do..." ("N" w moim domu, ale nie pamiętam, czy jest częścią oryginalnych skrótów.)
W przeciwnym razie kierunkowe na klawiaturze są skojarzone lub nie z Shift.

Pozdrowienia.

1 polubienie

W rzeczywistości nie chodzi @Maclane o obracanie widoku (wszyscy namieszaliśmy w kwestii konieczności LSE_BR), ale o obracanie części w zespole, aby ją odpowiednio zorientować.

2 polubienia

Z drugiej strony, :sweat_smile: Rozumiem... :upside_down_face:
Używam do tego innego skrótu klawiaturowego "Home" powiązanego z narzędziem "Obróć" ("P"), ograniczenia robią resztę...
Przepraszam @LSE_BR za zamieszanie i dziękuję @FUZ3D za korektę.

To powiedziawszy, kojarzenie tych ruchów z "TAB" nie jest zbyt sprytne ze strony Solidworks, w "normalnym" kontekście ten jest równoznaczny z ukrywaniem najechanego komponentu...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
w przeciwnym razie jest też Ctrl +1 lub 2 lub 3 ... co sprawia, że jest to normalne po jednej lub drugiej stronie.
Z drugiej strony działa z cyframi górnej klawiatury.
Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Nie mam takiej potrzeby w tym sensie, że moje części zazwyczaj mają automatyczne ograniczenie, które wstępnie ustawia część. Nawet jeśli orientacja nie zawsze jest dobra, to już tak jest^^
Być może z czasem skorzystam z owej "preorientacji".

1 polubienie

Przypominam, że w wersji 2022 pojawił się nowy gadżet, który pozwala w łatwy sposób przeorientować pomieszczenie przed wszelkimi ograniczeniami.
Nakręciłem mały filmik, który służy jako samouczek :wink:

1 polubienie

Wszystko to jest dobre, ale osobiście wolę umieścić pierwsze ograniczenie, aby zorientować część, a następnie zakończyć jej ograniczanie, zamiast orientować ją, a następnie ograniczać, uważam, że jest to szybsze.

2 polubienia