Witam wszystkich,
Chciałbym zrobić na plastikowym cylindrze 4 elastyczne ograniczniki, żeby włożyć podkładkę, bez możliwości jej ucieczki po uwolnieniu. Potykam się, jak zrobić te (lamele) na korpusie cylindra. Czy ktoś z was ma pomysł, jakąś konkretną funkcję?
Włożyłem swój element do PC, żebyście mogli zobaczyć, czego szukam, ale uważam, że moja metoda nie jest właściwa.
Z góry dziękuję
KLIPY. SLDPRT (116,3 KB)
Cześć vbruno391,
Oto co zrobić ze śrubą, żeby utrzymać podkładkę w miejscu.
@+.
AR
Nie jestem pewien, czy rozumiem.
To, czego szukasz, wydaje mi się być tzw. śrubami uwięzionymi.
Zajrzyj na tę stronę, aby inspirować
Śruby SAVETIX® captive
Istnieją podkładki, co wskazuje @A_R tego typu zespołu. Znajdziesz w Norelem lub Wurth, które cię zainspirują.
Podkładki plastikowe na własne podstawki | norelem FR
Pralnia w zajęciu - WURTH
2 polubienia
Cześć,
Czy nie próbowałbyś na nowo wymyślić plastikowych klipsów do samochodów? :

(efekt " klipów wykończenia samochodów " na Amazonie)
5 polubień
Albo droższa, ale precyzyjniej, kulka. (w zależności od wybranej przez ciebie pracy)
2 polubienia
Cześć;
Przynajmniej te niemal uwięzione podkładki to klasyczne podkładki (komercyjne), które montuje się za pomocą śruby, której część gwintu została zdmuchnięta (obrobiona).
Jak na zrzucie ekranu @A_R
Ale w obu przypadkach jesteśmy bliżej "śruby uwięzionej" niż podkładki "zamkniętej " (co niekoniecznie jest dychotomiczne).
Uwaga dla @vbruno391 : Pamiętaj, aby określić format załącznika w Solidworks i/lub dodać zrzut ekranu, aby lepiej zrozumieć Twoje cele.
2 polubienia
Gratulacje dla wszystkich, nie mam nic do dodania, ale nie mam żadnych opinii od @vbruno391 na temat komentarzy czy wyjaśnień.
1 polubienie
Może będziesz musiał poczekać jeszcze 3 lata?

Ale moda ostatnich dni to wykopywanie starych wpisów (chyba zeszłotygodniowy rekord wynosił 10 lat).
4 polubienia
Witam wszystkich,
Właśnie przeczytałem twoje wiadomości. Nie otrzymuję powiadomień e-mail!
Dziękuję za Twoją opinię,
Chcę stworzyć paski na cylindrze trochę podobne do klipsów, które prezentuje nam Froussel, tak aby się one chowały, gdy podkładka przechodzi, a potem wracały do pierwotnego kształtu.
Miłej soboty.
Vincent
@vbruno391
To trochę podobne do tego, co wspomniano powyżej – taki system istnieje, na przykład kulki, i są to proste systemy.
Potem możesz rozważyć system z domowej roboty sprężyną piórową. Nie mogłem nic znaleźć w Google.
Cześć Fred,
Dziękuję za odpowiedź, szukam funkcji, jaką w SolidWorks można stworzyć 2 elastyczne lamele naprzeciwko siebie na cylindrze.
Pozdrowienia
Vincent
Często wiernie odtwarzam istniejące, ale tutaj mamy tylko elastyczny element, który jest skomplikowany w SolidWorks.
W przypadku sprężyny możemy działać tylko na tych wymiarach (szkic + konfiguracja), aby przedstawić ją w tych dwóch stanach.
Albo stworzyć zespół, na przykład śrubę + nakrętkę, czyli śrubę elastyczną z opcją tej samej nazwy.
W przypadku sprężyny śrubowej lub piórowej pracuję z konfiguracją i postaram się wyznaczyć wymiar szkicu, pozostając tak wiernym rzeczywistości, jak to możliwe. Łatwy w pilotowaniu i niezbyt zasobochłonny.
Zazwyczaj jestem bardzo podstawowy w moich projektach, funkcja skrętnego zginania można pracować na napięciu, ale mam wątpliwości i wydaje mi się to skomplikowane w przypadku sprężyny śrubowej, ale dla sprężyny piórowej to czemu nie. Inni z pewnością zaproponują inne rozwiązania.
1 polubienie