Muszę podkreślić wewnętrzne elementy zespołu, zachowując jednocześnie kształt części zewnętrznej. Na composerze nałożyłem dość niską nieprzezroczystość (10) na moją zewnętrzną część, aby zobaczyć wewnętrzne części. Problem polega na tym, że zewnętrzna część jest złożona i zawiera dużo obróbki skrawaniem, więc wszystkie jej kształty można zobaczyć w przezroczystości, co niepotrzebnie komplikuje moje renderowanie.
Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób na ukrycie wewnętrznych krawędzi części w SolidWorks Composer?
Interesuje mnie również, czy masz jakieś inne sugestie/środki/sztuczki, aby osiągnąć pożądany przeze mnie rezultat.
Aby odbić się od tego, co właśnie zostało powiedziane @PL możesz także połączyć tryby renderowania swojego głównego elementu w sylwetce i tego, który chcesz podkreślić w teksturze!
gt22 Próbowałem ukryć funkcje, ale jest to zbyt żmudne, mam kilka zestawów tego typu do zrobienia :-s.
coin37coin Potrzebowałbym dokładnie tej samej opcji, ale na Composerze (jednak nadal jest to dość żmudne chowanie przystanków jeden po drugim, jest wiele :-s), rysunek SolidWorks niestety się nie nadaje (ręczna realizacja dla klienta).
Coyote, myślałem o tym, ale uważam, że wynik jest znacznie mniej wymowny, ponieważ nie widać już zewnętrznej części, a jedynie łyżwy z brązu. Załączam wydruk sitodrukowy.
Celem jest pokazanie wszystkich rolek z brązu, jednocześnie dając wyobrażenie o miejscu ich montażu.
Renderowanie w trybie sylwetki jest całkiem niezłe, ale niestety nie rozwiązuje mojego problemu. Po kilku próbach nie osiągnąłem zadowalającego wyniku. Załączam wydruk sitodrukowy.
Kojot na poprzednim sitodruku, prześwietlenie wynosi co najmniej (0%) Kiedy gram na kursorze, znikają mi i podkładki. Czy coś mi umknęło?