Ukryte krawędzie wewnętrzne

Cze wszystkim

Muszę podkreślić wewnętrzne elementy zespołu, zachowując jednocześnie kształt części zewnętrznej. Na composerze nałożyłem dość niską nieprzezroczystość (10) na moją zewnętrzną część, aby zobaczyć wewnętrzne części. Problem polega na tym, że zewnętrzna część jest złożona i zawiera dużo obróbki skrawaniem, więc wszystkie jej kształty można zobaczyć w przezroczystości, co niepotrzebnie komplikuje moje renderowanie.

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób na ukrycie wewnętrznych krawędzi części w SolidWorks Composer?

Interesuje mnie również, czy masz jakieś inne sugestie/środki/sztuczki, aby osiągnąć pożądany przeze mnie rezultat.

Dziękuję.

Ps: Załączam zrzut ekranu z mojego renderowania.

composer_cachee_arrete.png

Ukrywając pewne funkcje, to nie działa?

@+-))

Nie starałem się ukrywać swoich obowiązków. 

Jak byś postąpił? Czy mogę ukryć funkcje w Composerze, czy muszę wrócić do Solid?

Możesz także wybrać swoje linie => kliknij prawym przyciskiem myszy => ukryj/pokaż krawędzie

Załączam sitodruk, abyś mógł zobaczyć symbol

ligne_cache.jpg
2 polubienia

Witam

Dlaczego nie używać koparki w trybie rentgenowskim?

@+

Witam

Myślę, że powinieneś użyć trybu silouhette, patrz na załączonym obrazku i następujący samouczek:

https://www.youtube.com/watch?v=PuItPhVa-AY

composer.png

Ponownie

Aby odbić się od tego, co właśnie zostało powiedziane @PL możesz także połączyć tryby renderowania swojego głównego elementu w sylwetce i tego, który chcesz podkreślić w teksturze!

@+

Dziękuję za odpowiedzi.

gt22 Próbowałem ukryć funkcje, ale jest to zbyt żmudne, mam kilka zestawów tego typu do zrobienia :-s.

coin37coin Potrzebowałbym dokładnie tej samej opcji, ale na Composerze (jednak nadal jest to dość żmudne chowanie przystanków jeden po drugim, jest wiele :-s), rysunek SolidWorks niestety się nie nadaje (ręczna realizacja dla klienta).

Coyote, myślałem o tym, ale uważam, że wynik jest znacznie mniej wymowny, ponieważ nie widać już zewnętrznej części, a jedynie łyżwy z brązu. Załączam wydruk sitodrukowy.

Celem jest pokazanie wszystkich rolek z brązu, jednocześnie dając wyobrażenie o miejscu ich montażu.

rayon_x.png

Ponownie

Zmniejsz intensywność promieniowania rentgenowskiego, teraz jest ono całkowicie w dół, więc wszystko jest przezroczyste.

W przeciwnym razie metoda różnych trybów renderowania może być całkiem dobra, myślę...

@+

Dziękujemy za answer.PL

Renderowanie w trybie sylwetki jest całkiem niezłe, ale niestety nie rozwiązuje mojego problemu. Po kilku próbach nie osiągnąłem zadowalającego wyniku. Załączam wydruk sitodrukowy.

Kojot na poprzednim sitodruku, prześwietlenie wynosi co najmniej (0%) Kiedy gram na kursorze, znikają mi i podkładki. Czy coś mi umknęło?

rendu.png
1 polubienie

Ponownie

Normalnie w trybie silouhette dla głównego korpusu i renderowanego dla innych nie powinieneś mieć wewnętrznych krawędzi, patrz załączony obraz.

@+

EDIT: twój render jest całkowicie w sylwetce z przezroczystością, prawda?

silhouette.jpg
Oczywiście musisz zastosować tryb silouhette tylko na niektórych komponentach.

Coyote to dokładnie taki rodzaj renderowania, jakiego szukam (obraz, który załączyłeś).

Tak, jest wydłużony, w całości w silouhette z przezroczystością.

.PL Jak zastosować tryb sylwetki (lub tryb) tylko na niektórych komponentach? Nie udało mi się.

Tryb renderowania = niestandardowy na samej górze

Kliknięcie na główny korpus i we właściwościach trybu renderowania silouhette z pełnym kryciem

Tryb renderowania innych części = cieniowane z krawędzią lub bez

Dziękuję Coyote,

Ustawiłem tryb renderowania na dostosowanie w renderowaniu. Niestety nie mogę znaleźć "Trybu renderowania" w wyborze właściwości pokoju.

Załączam sitodruk z właściwościami mojej części.

propiete.png

Zobacz zdjęcie!

Czy dobrze wybrałeś swój utwór?

Czy włączono renderowanie niestandardowe?

......

rendu_composer.jpg

Tak, mój pokój jest dobrze wybrany, ale nic we właściwościach :-s

Zobacz sitodruk

rendu-proprieter.png

Nie, jesteś w trybie wyboru zespołu w swoim drzewie złożeń, pierwszy przycisk po lewej stronie (żółta ikona)

Haha!!

Musiałem to niechcący odhaczyć ^^. Po odznaczeniu go i wybraniu mojej części, we właściwościach pojawia się "renderowanie niestandardowe".

Dziękuję bardzo!!!

Efekt:

le_resultat.png
1 polubienie