Ukrywanie przecięć linii powrotu wymiaru

Witam

Jestem na SW15 i staram się ukryć część linii wycofania jednego wzgórza, gdy przecina je inne. Zobacz komputery (zdjęcie jest warte długiego przemówienia ^^)

Nie wiem, czy jest to możliwe tylko w tej wersji SW (lub w innych). Na próżno szukałem na forum :(. Czy masz rozwiązanie do zaproponowania?

P.S. Nie próbuję majsterkować (co jest z pewnością praktyczne, gdy ma się tylko plan do zrobienia), ale coś, co mógłbym umieścić w modelach MEP.

Z góry dziękuję.

capture1.png

Witam 

należy zaznaczyć opcję "Linie nieciągłości" przy wyborze żebra. Zakres można również zmienić ręcznie lub bezpośrednio we właściwościach dokumentu.

lignecassure.png
4 polubienia

Opcje dokumentu — przerwij tylko strzałki wymiaru

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_OPTIONS_DIMS_New.htm?verRedirect=1

do skonfigurowania w Departamencie Transportu.

1 polubienie

Oferujesz mi mniej więcej to samo, olivier i gauthik (przynajmniej mam wrażenie).

To prawda, że nie jest tak źle na momenty, kiedy przecinają się tylko granice. Ale jak tylko mam tekst po stronie, która też się krzyżuje, wtedy robi się mniej świetnie. Rzeczywiście, przerwa jest symetryczna / przecięta linia. Kiedy więc mam też tekst, muszę zwiększyć tę przerwę (tylko na tym wybrzeżu inaczej mnie to wszędzie zwiększa).

Chciałbym wiedzieć, czy możemy uzyskać (w zasadzie) efekt taki, jakbyśmy mieli białą warstwę za tekstem bocznym (mniej więcej tak, jak na PJ pytania).

Witam

Mam wrażenie, że nie jest to możliwe, funkcja "przerwij linię" wydaje się tylko brać pod uwagę wymiar i linie przypomnienia, ale nie tekst wymiaru. się nawet do tego, że jeśli tekst wymiarowy jest umieszczony "na wymiarze", to przerwanie w ogóle nie jest wykonywane:

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, to też jestem zainteresowany.

Pozdrowienia

oprócz "linii wybicia", którą można ustawić w modelach podstawowych (DOT),

Niewiele jest możliwe...

ale sztuczka polega na wyłączeniu "wymiarów centrujących" (jeśli jest domyślnie włączone w posłom)

i lekko przesunąć 127, aby nie przecinał już drugiej linii.

W przeciwnym razie również użyj innych opcji wyświetlania (wymiar z odsuniętą linią itp.)

3 polubienia

Dziękuję Olivier42, to takie głupie, że zapominamy przejść do oczywistości :)

Zrobił to sam na starym CAD, więc nawet nie szukałem niczego innego!!

Pozdrowienia

2 polubienia