Ukrywanie elementu w podzespole wstawionego do zespołu

Witam

Temat jest raczej reprezentatywny dla problemu.

Nie da się ukryć elementu mojego podzespołu. Jest dobrze ukryty na samej części podzespołu, ale w zespole, w którym jest zintegrowany, nie.

Jakieś sugestie?

Z góry dziękuję

Witam

Prawdopodobnie inny problem z konfiguracją?

Dziękuję za szybkość, ale nie bardzo rozumiem pytanie o problem z konfiguracją na jakim poziomie? Ponieważ moje formuły działają, element jest ukryty w otwartym pomieszczeniu sam, ale w moim montażu nie.

W rzeczywistości myślałem, że jest to problem dla SolidWorks: jeśli zmienisz widoczność części w pojedynczej konfiguracji, nie ma to wpływu na inne konfiguracje. Nie wiem, jak nazwać konfiguracje (lub rodziny części) w programie Inventor.

Ups tak, moja wina, nie określiłem, że to oprogramowanie Inventor ...

W rzeczywistości chcę ukryć lub wyświetlić sieć komponentów zgodnie z wyborem użytkownika, celem jest stworzenie złącza męskiego lub żeńskiego poprzez wyświetlenie męskich pinów i ukrycie żeńskich lub odwrotnie, które znajdują się w tym samym miejscu.

Dla rodzin części, których też nie znam: komponenty? Pierwiastki? Może.

Nie jestem doświadczonym użytkownikiem  tego oprogramowania.

Witam

Tak więc rodziny części w programie Inventor są nazywane częściami iPart (z literą "i" przed nimi)

O ile mi wiadomo, wydaje mi się, że można ukryć sieć części lub funkcję, ale nie pojedynczą część sieci.

Jeśli chodzi o sieć twojego komponentu, to ta sieć jest wykonana w podzbiorze konektora? W takim przypadku należy utworzyć element iSet

Jeśli to możliwe, czy mógłbyś załączyć swój plik?

Witam

Dziękuję za odpowiedź, niestety nie mogę załączyć pliku, ponieważ dokumenty są poufne.

Tak, rzeczywiście, staram się ukryć całe sieci, a nie ich elementy 1 po 1.

A więc podzespół "Pin" został wstawiony do zespołu. Ten podzespół jest zespołem iAssembly, którym można sterować, a także można sterować obecnością lub brakiem styków w tym zespole.

Pytanie: Czy wstawiłeś ten IEnset do zestawu "pin", czy tylko wygenerowany komponent?

Zasadniczo, czy masz ikonę tablicy obok nazwy swojego podzbioru w swoim zestawie?

1 polubienie

Właściwie wcale nie, ponieważ przeszedłem przez programy Vba, a nie przez funkcję Ipièce.

Zakodowałem wyświetlanie lub nie parametrów dzięki zmiennym , które przechodzą od 1 do 2, ale te programy, nawet jeśli modyfikują wyświetlacz, czy nie  w samych swoich plikach, nie działają w moim końcowym montażu.

Moim ostatecznym celem jest to, że użytkownik ma tylko wprowadzić rozmiar, płeć i że to modyfikuje rozmiar złącza, rozmiar osłony, która jest przymocowana do złącza, płeć złącza, a więc obecność pinu męskiego lub żeńskiego, na razie zdaję sobie z tego sprawę za pomocą 2 zestawów (1. to złącze + piny, Drugie  złącze (z bolcem) + osłona).

Póki co modyfikuję rozmiar za pomocą zmiennych:

Jeśli płeć=1, to
Jeśli rozmiar=9 To
OdstępyZielony=(d115/4)
SpacingVertinf=(d126/4)
DługośćA=31
DługośćB=16.92
DługośćC=25
DługośćD=8.36
długośćE=12,55
DługośćK=5.92
DługośćG=19.28
DługośćH=10.72
DługośćM=10.72
NumberCirclesup=5
CircleNumberinf=4
NumberNumberCirclemil=1

Więc tam, pozostaję bezsilny wobec vba! Ale dokładnie to samo można zrobić z częściami iPart i regułami iLogic ;)!

Dokładnie zrobiłem programy w zasadach, ale to nie działa, więc za Twoją radą próbuję z iparts, ale nie rozumiem, jak to działa, gdy wszystkie warianty modelu są już utworzone w ipiece, wstawiam ją do zespołu i tam nie mogę zmienić wybranej wartości linii.

iPart.ChangeRow("Zmienna łącznika:1", "Element";"Zmiennałącznika-07")

Wydawało mi się jednak, że funkcja była taka.

Witam

Czy możesz ręcznie zmodyfikować iPièce z poziomu zespołu?

Witam

Nie ma też jedynego sposobu, aby go zmodyfikować i wrócić do oryginalnego ifile.

Sposób , w jaki odkryłem, aby mój program był funkcjonalny, polega na utworzeniu złącza męskiego i żeńskiego i wyświetlaniu jednego lub drugiego w zależności od zapotrzebowania.

W ten sposób nie mam już "podsieci" pinów do manipulowania, ukrywam cały montaż.