Witam, podczas manipulowania moim 3D zauważam, że przed kilkoma funkcjami znajduje się kłódka. Nie wiem, jak do tego doszło.
Co mam zrobić, aby je usunąć, ponieważ nie mogę już zapisać pliku?
Dziękuję za szybką odpowiedź
Rebelo Daniel
Witam, podczas manipulowania moim 3D zauważam, że przed kilkoma funkcjami znajduje się kłódka. Nie wiem, jak do tego doszło.
Co mam zrobić, aby je usunąć, ponieważ nie mogę już zapisać pliku?
Dziękuję za szybką odpowiedź
Rebelo Daniel
Prawdopodobnie jesteś w trybie tylko do odczytu.
Kliknij plik prawym przyciskiem myszy i sprawdź, czy zaznaczona jest opcja "Tylko do odczytu". Jeśli tak, odznacz to pole i ponownie otwórz szablon.
W przeciwnym razie wypróbuj kompozycję na wynos.
Edycja: Ostrzeżenie INTOX!! ^^
Tak samo jak dla mnie, po prostu musisz wspiąć się na mały żółty pasek na szczyt. =)
Edycja: Ten pasek pozwala uniknąć zbyt ciężkich przebudów.
Witam
Owe "kłódki" wywodzą się z "block bar" (żółtego paska pojawiającego się na drzewie). Wystarczy pociągnąć zamek do góry, a kłódki znikną.
Ten pasek blokowy służy do blokowania niektórych funkcji, dzięki czemu solidworks nie jest stale ich przebudowywany i spowalnia oprogramowanie na skomplikowanej części.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź będzie dla Ciebie przydatna.
W rzeczywistości z pewnością zrobiłeś "blokowanie" prawym przyciskiem myszy, musisz przejść w górę swojej żółtej linii i sztuczka i gotowe
Kliknięciem prawym przyciskiem myszy na pasku postępu (linia po funkcjach z kłódką) odblokowałem. Kłódki zniknęły. Z drugiej strony, jak się pojawiły? Zagadka
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Pracuję na dość dużych plikach (90 MB), bo z 5 konfiguracjami.
I tak rekonstrukcja jest dość długa (kilkanaście minut x N razy). Jak więc założyć kłódki na funkcje?
Może zaoszczędzę czas, już na odbudowie?
Dziękuję
W ten sam sposób przeciągnij go w dół lub kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku => zablokuj wszystko.
Aby uzyskać więcej informacji na temat paska bloków:
http://blogs.solidworks.com/solidworksfrance/2013/10/macro-pour-activer-la-barre-de-blocage-dans-le-feature-manager.html
Z drugiej strony, jeśli chcesz zablokować tylko niektóre funkcje, wszystkie muszą znajdować się na górze.
Ponieważ pasek blokujący działa na funkcje w kolejności drzewa tworzenia.
Dziękuję za informację.
Właściwie nigdy nie dostałem tej żółtej linii, ponieważ opcja "Włącz pasek bloków" była odznaczona. Stąd moje zdziwienie tym wyglądem, manipulując 3D, bez przechodzenia do Opcji.
Aktywacja paska bloków wydaje mi się interesująca, biorąc pod uwagę czas potrzebny na otwarcie pliku i podczas działania.
Czasami modyfikowałem funkcję, która "pomijała" funkcje nadrzędne. Rozumiem, że te funkcje zmieniają kolor na czerwony po zmodyfikowanej funkcji. To funkcje przed modyfikacją zmieniają kolor na czerwony, już nie rozumiem.
Czyli blokując np. pierwsze 20 funkcji, jeśli zmodyfikuję setną funkcję, to czy istnieje ryzyko, że któraś z funkcji "przeskoczy", czy na pewno na pewno się zablokuje?
Pasek bloków po prostu blokuje odbudowę, te funkcje zostaną odbudowane po ich odblokowaniu. Ich zablokowanie nie zapobiega więc błędom, które mogą wystąpić po modyfikacjach, błędy te mogłyby wystąpić podczas rekonstrukcji (a więc odblokowania) tych funkcji.
Istnieje jednak niewielkie ryzyko, że zmiany w funkcjach spowodują "przeskakiwanie" zablokowanych funkcji, ponieważ pasek blokowania działa tylko w kolejności drzewa. (Zmiana funkcji nie będzie miała wpływu na obiekty znajdujące się wyżej w drzewie).
Witam
Zgadzam się z @lionel, w "prostej" części działania na funkcje tylne nie mają wpływu na funkcje przednie.
OPRÓCZ... Jeśli tworzysz połączenia wartościowe (kliknij prawym przyciskiem myszy wymiar/wartość połączenia), równania, współdzielone szkice lub narysowałeś swoją część w kontekście (relacje szkicu poza częścią).
Widziałem już na części narysowanej w kontekście (w maszynie). Fakt, że montaż ewoluował, zwalił mnie na błąd (yellow trangle) mojej podstawowej funkcji, jaką było zamiatanie, pomimo umieszczenia belki blokującej na samym dole drzewa.