Chciałbym wiedzieć, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaki wzór należy zastosować do obliczenia naprężenia w punkcie A na wykresie.
Chodzi o to, aby zrobić formularz, aby szybko obliczyć, czy pasuje do współczynnika podanego na początku.
Zmienne to: przekrój belki (rura, IPN itp.), długość osadzona, przyłożony ciężar, odległość ciężaru na belce (L1), przesunięcie ciężaru względem belki (L2).
Zobacz załączony plik PDF. Wydaje mi się, że oprócz formuł PDF istnieje takie narzędzie natywnie w SW (jak do łożysk kulkowych, ale nigdy go nie używam)
Chciałbym podzielić się z Wami (trochę nie na temat) punktem widzenia na temat belek wpuszczanych.
Z mojego punktu widzenia i doświadczenia solidność osadzenia jest często podważana przez brak precyzji co do charakteru osadzenia (rdm samego osadzenia, a zwłaszcza głębokości zagłębionej części wspomnianej belki, a także jakości podpór.
Nawet jeśli masz na przykład kwadratową rurę o dużym przekroju lub duży IPN osadzony podczas wylewania betonu : jeśli spojrzysz trochę później, zauważysz, że osadzenie nabrało pewnego luzu, zwłaszcza że nie może uwzględniać rozszerzalności cieplnej lub spadku długości. Jedyną zaletą ścisłego osadzania jest teoretyczne zmniejszenie charakteru gięcia.
Tak z ciekawości między kolegami, co robisz jako rodzaj osadzania i dlaczego?
W stali, jeśli jest mocowany na przykład za pomocą nakrętek, nazywa się to spoiną.
W Ur jest to zgrzew doczołowy na grubej płycie, więc można go uznać za idealne osadzenie modulo jednoczesnego odkształcenia płyty i podwozia, co jest mało prawdopodobne.
Pozdrowienia
PS: myślę, że mógłbyś spojrzeć na te wolne oprogramowanie
http://www.freelem.com
a królowie taksonomii https://www.cticm.com/centre-de-ressources/?fwp_taxonomy_first_line=logiciel
Teoretyczne badanie naprężeń w konstrukcji w zespole hiperstatycznym, której belki są naprężane przy zginaniu/skręcaniu, nie jest proste, zwłaszcza w warunkach, które rozważasz: przekroje zamknięte lub otwarte, o różnych i zróżnicowanych kształtach. Nawet w przypadku pojedynczej belki, takiej jak ta pokazana na Twoim zdjęciu, ocena naprężeń skręcających będzie problematyczna, szczególnie w przypadku profili o przekrojach otwartych...
Załączony plik pdf dotyczy przypadku cienkościennej rury o przekroju kwadratowym inspirowanej Twoją ilustracją. "Ręczny" wynik zastosowany w programie Excel jest porównywany z symulacją statyczną za pomocą SolidWorks. Rezultat: 6% luka w ograniczeniu według von Misesa, co jest całkiem rozsądne...
Radzenie sobie z różnymi przypadkami za pomocą wzorów jest możliwe, jeśli konstrukcja jest prosta, a belki są naprężane tylko podczas zginania. W przypadku naprężeń połączonych ze skręcaniem metoda ta wydaje się trudna, biorąc pod uwagę różnorodność sytuacji. Z drugiej strony, symulacja za pomocą SolidWorks na prostej konstrukcji ograniczonej do kilku belek jest stosunkowo szybka do wdrożenia i dostosuje się do różnych geometrii, które rozważasz. Uważam, że jest to droga, którą należy zbadać.