Obliczanie naprężeń

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaki wzór należy zastosować do obliczenia naprężenia w punkcie A na wykresie.

Chodzi o to, aby zrobić formularz, aby szybko obliczyć, czy pasuje do współczynnika podanego na początku.

Zmienne to: przekrój belki (rura, IPN itp.), długość osadzona, przyłożony ciężar, odległość ciężaru na belce (L1), przesunięcie ciężaru względem belki (L2).

Dziękuję

capture.png

Witam @ronathan 

Zobacz załączony plik PDF. Wydaje mi się, że oprócz formuł PDF istnieje takie narzędzie natywnie w SW (jak do łożysk kulkowych, ale nigdy go nie używam)

Spójrz tutaj, masz wzory, jeśli obciążenie nie jest wyśrodkowane, działa jako dźwignia itp.

Pozdrowienia

pdf-calcul-de-poutre-avec-smartdesign.pdf
3 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, ale niestety nie mam konta MyCadservices. 

W przeciwnym razie ogniwo daje nam wzór na przemieszczenie, chcę mieć wzór na maksymalne naprężenie w punkcie zagłębienia.

Stamtąd mogłem wywnioskować Rpe i w ten sposób sprawdzić wybraną sekcję.

Witaj Ronathan

Chciałbym podzielić się z Wami (trochę nie na temat) punktem widzenia na temat belek wpuszczanych.

Z mojego punktu widzenia i doświadczenia solidność osadzenia jest często podważana przez brak precyzji co do charakteru osadzenia (rdm samego osadzenia, a zwłaszcza głębokości zagłębionej części wspomnianej belki, a także jakości podpór.

Nawet jeśli masz na przykład kwadratową rurę o dużym przekroju lub duży IPN osadzony podczas wylewania betonu : jeśli spojrzysz trochę później, zauważysz, że osadzenie nabrało pewnego luzu, zwłaszcza że nie może uwzględniać rozszerzalności cieplnej lub spadku długości. Jedyną zaletą ścisłego osadzania jest teoretyczne zmniejszenie charakteru gięcia.

Tak z ciekawości między kolegami, co robisz jako rodzaj osadzania i dlaczego?

Pozdrowienia

Na moim przykładzie jest to rura przyspawana na końcach do stalowych płyt podwozia (o grubości od 20 do 30 mm).

Twoja uwaga o przypadku zatopienia w jest aktualna, ale w stali naprawdę nie wiem.

W stali, jeśli jest mocowany na przykład za pomocą  nakrętek, nazywa się to spoiną.

W Ur jest to zgrzew doczołowy na grubej płycie, więc można go uznać za idealne osadzenie modulo jednoczesnego odkształcenia płyty i podwozia, co jest mało prawdopodobne.

Pozdrowienia

PS: myślę, że mógłbyś spojrzeć na te wolne oprogramowanie

http://www.freelem.com

a królowie taksonomii https://www.cticm.com/centre-de-ressources/?fwp_taxonomy_first_line=logiciel

1 polubienie

Witam @ronathan 

Teoretyczne badanie naprężeń w konstrukcji w zespole hiperstatycznym, której belki są naprężane przy zginaniu/skręcaniu, nie jest proste, zwłaszcza w warunkach, które rozważasz: przekroje zamknięte lub otwarte, o różnych i zróżnicowanych kształtach.
Nawet w przypadku pojedynczej belki, takiej jak ta pokazana na Twoim zdjęciu, ocena naprężeń skręcających będzie problematyczna, szczególnie w przypadku profili o przekrojach otwartych...

Załączony plik pdf dotyczy przypadku cienkościennej rury o przekroju kwadratowym inspirowanej Twoją ilustracją.
"Ręczny" wynik zastosowany w programie Excel jest porównywany z symulacją statyczną za pomocą SolidWorks.
Rezultat: 6% luka w ograniczeniu według von Misesa, co jest całkiem rozsądne...

Radzenie sobie z różnymi przypadkami za pomocą wzorów jest możliwe, jeśli konstrukcja jest prosta, a belki są naprężane tylko podczas zginania. W przypadku naprężeń połączonych ze skręcaniem metoda ta wydaje się trudna, biorąc pod uwagę różnorodność sytuacji.
Z drugiej strony, symulacja za pomocą SolidWorks na prostej konstrukcji ograniczonej do kilku belek jest stosunkowo szybka do wdrożenia i dostosuje się do różnych geometrii, które rozważasz. Uważam, że jest to droga, którą należy zbadać.

contraintetorsionflexion.pdf