Obliczanie przycinania

Witam, chciałbym wiedzieć, jak oszacować wysiłek związany z przycinaniem i odpinaniem za pomocą symulacji solidworks premium.

Mam części z klipsami do rur i udało mi się zasymulować obcinanie i odpinanie (w nieliniowym). Aby to zrobić, wykonałem nieodkształcalne rurki, do których narzucam ruch, dopóki nie przypinam lub nie odpinam części. Daje mi to, na przykład, ograniczenie von Misesa w mojej plastikowej części, ale teraz chciałbym znaleźć sposób na poznanie sił przycinania i odpinania, które są niezbędne do wykonania tego ruchu.

Zasadniczo, od jakiej siły zaciska się moja rurka i przy jakiej sile się odpina. Ktoś ma jakieś rady dotyczące robienia tego rodzaju symulacji?

clippage.jpg

Dobry wieczór Isatis

Przyjazna uwaga ;-) Używany termin to przycinanie , a nie przycinanie , ale hej, rozumiemy, co chcesz zrobić.

Wydaje mi się, że jest to możliwe i stosunkowo łatwe, nawet w statyce.

Konieczne jest jednoczesne zdefiniowanie stref z liniami separacji: na części rury podlegającej tarciu, a także na części 45°, która służy jako prowadnica wlotowa.

Z drugiej strony siła obcinania nie będzie taka sama jak siła odpinania. W związku z tym będziesz musiał przeprowadzić dwie różne symulacje w zależności od wejścia lub wyjścia.

W ten sposób otrzymasz wartość przez pociągnięcie w kierunku promieniowym: co oznacza, że żadna dźwignia nie będzie brana pod uwagę. Innymi słowy, symulacja da ci tylko wysiłek związany z przypięciem i wysiłek związany z pociągnięciem potrzebny do odpięcia.

Mała uwaga : Nie wiem, czy nadal można modyfikować górne klipsy i część dolnego, ponieważ żebra nie są zbyt dobrze umieszczone na jednej części. Jeśli jest to pojedyncze przycinanie, jest w porządku, ale jeśli wykonujesz kolejne przycinanie i odcinanie, a nawet często, do bardzo często; Będziesz miał nadmiar zmatowienia i ryzyko złamania dwóch warg

Jeśli możesz opublikować swój artykuł, mogę przyjrzeć się mu bliżej, ponieważ mam tylko widok z przodu.

O liniach separacji wspomniałem na początku postu i jeśli nie znasz tej funkcji, zapraszam Cię do zapoznania się z samouczkiem, który zrobiłem na forum.

https://www.lynkoa.com/contenu/les-lignes-de-s%C3%A9paration-1

Masz również konkretne zastosowanie użycia linii rozdzielających w tym innym samouczku stworzonym w tym procesie.

Pozdrowienia

1 polubienie

Przede wszystkim dziękuję za pierwszą odpowiedź (i zwracam uwagę na termin ^^ wycinania)

Oto plik jednego z utworów, na którym muszę przeprowadzić tego typu badanie.

Dla Twojej informacji, pręty, które się przypinają, są wykonane ze stali (i można je uznać za nieodkształcalne), część z HDPE.

Obliczenia statyczne nie działają, ponieważ część ulega dużym przemieszczeniom. 

To, czego szukam, to nie znajomość ograniczenia Von umieszczonego w części z tworzywa sztucznego, ale obliczenie sił (w N) do przycinania i odpinania pręta. Mogę symulować ruchy ruchu i widzieć odkształcenia i naprężenia Von w części plastycznej, ale nie wiem, jak odzyskać siły, które muszą być wywierane na pręty, aby osiągnąć te ruchy.

Dla informacji: jestem w SW 2018 SP5

Co do innych Twoich komentarzy:

-Rozumiem, że do przycinania i odpinania potrzebne są 2 symulacje i że wysiłki nie będą takie same.

-Są to wycinki i odcinki, które prawdopodobnie będą miały miejsce mniej niż 10 razy w życiu pomieszczenia.

-Dla linii separacji znam tę funkcję ;).

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

bracket_calcul. Krok
1 polubienie

Witam

Myślę, że w statyce duże przemieszczenia nie stanowią problemu, o ile dobrze wykonasz konfigurację podając granice przemieszczenia. Zwłaszcza poprzez sprawdzenie, czy część jest zablokowana we wszystkich kierunkach, bo tam często występują duże przemieszczenia, których w rzeczywistości nie ma (są to tylko błędy konfiguracji przez źle zablokowaną część i jest to częste na tym forum i gdzie indziej)

Ponadto w symulacji możesz pracować nad połową klipu, a nawet nad wycinkiem utworu.

Von Mises jest tam tylko dla nas, wskaż granicę plastyczności (jak zwykle), z drugiej strony siła nie jest dana przez symulację, ale wydedukowana, ponieważ odpowiada sile, którą stopniowo przykładasz w kierunku promieniowym i to do momentu, gdy odchylenie otwarcia zgodnego układu będzie równe średnicy rury.

Nie uszło to Wam uwadze ;-) ;-) ;-) że całkowite przemieszczenie jest mniejsze niż promień metalowych rur.

Nie mogę nic zrobić z częścią STEP! czy możesz opublikować swoje części SLDPRT i, jeśli to możliwe, ASM z częściami cylindrycznymi, a zwłaszcza z elementami, których użyłeś do wykonania symulacji. Aby to zrobić, wykonaj  Plik==>pack-and-go==> określając załączenie wyników symulacji.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz skontaktować się z DSA, załącz przynajmniej wszystkie poszczególne dokumenty, których dotyczy problem.

Pozdrowienia

PS: jak Was nie znam ;-)  możliwe, że powiem rzeczy, które znacie doskonale, ale jeśli chcecie pomocy to kontynuujmy, nigdy nie wiadomo ;-) ;-) ;-) ;-) Wydaje się, że w dwóch dobrze wykonanych głowach zawsze jest więcej niż w jednej. Warto zapoznać się z tym popularnym powiedzeniem.

1 polubienie

Wysłałem Ci pliki na PW ;)

1 polubienie

D'acc patrzę i wracam do Ciebie ;-)

Pozdrowienia