Szkic pokazuje cel obliczeń. Z drugiej strony, dla tych, którzy nie mają dostępnego Solidworks, czy byłoby możliwe posiadanie diagramu przedstawiającego sposób modelowania tego?
Przeprowadziłem badanie, modelując część części, która będzie naciskać na cylinder i uznając ją za nieskończenie sztywną.
maksymalne naprężenie przy 100cr6 => 18865 Mpa, ale jest to koncentracja naprężenia wzdłuż mojego bloku, więc nie jest reprezentatywna (wartość ta będzie się zmieniać w zależności od rozmiaru siatki)
Załączam dokument z konfiguracją badania, wystarczy tylko zrestartować obliczenia, aby mieć wyniki
Nie możesz zatwierdzić dwóch poprawnych odpowiedzi, jedna będzie uważana za "najlepszą odpowiedź", a dla drugiej możesz zagłosować, aby postawić na przykład +1
Dziękuję za badanie. W rzeczywistości chcielibyśmy wiedzieć, jaka jest siła promieniowa (w kierunku -Y), którą należy przyłożyć do naszego pierścienia, aby uzyskać odkształcenie na torze piłki o około 0,35 mm.
Jeśli dobrze zrozumiałem Twoją symulację, to zablokowałeś ruchy pierścienia w kierunku Z i -Z punktami, a ruch w -Y również punktem.
Nasz system współpracuje z 2 płytami o niewielkim promieniu, aby zapobiec przemieszczaniu się w kierunku Z.
W twojej symulacji pierścień jest zdeformowany zgodnie z Y, ale także bardzo otwarty w porównaniu z centralnym rowkiem (zgodnie z X).
Musimy uzyskać elipsę z długą osią na Z i małą osią na Y i bez deformacji w X.
Daj nam znać, czy możesz zmodyfikować symulację zgodnie z moimi wyjaśnieniami.
Nie, zablokowałem tylko środkowy rowek i docisnąłem płytką, która przesuwa się o 0,3 mm w górnej części elementu.
więc aby uzyskać siłę, która jest potrzebna do uzyskania tego wyniku, wystarczy zapytać o wynikową siłę działającą na powierzchnię podparcia, w moim przypadku daje mi to około 172000 N
Następnie, jeśli chcesz uzyskać dokładniejszą symulację, musiałbyś dostarczyć mi model solidworks z płytami wymodelowanymi tak, jak chcesz
Cóż, spojrzałem na kompletny model, oczywiście jest trochę więcej pracy.
Zacząłem od usunięcia elementów, które nie są potrzebne do badania, to zależy od Ciebie, ale myślę, że powinieneś włożyć wnętrze łożyska z powrotem (usunąłem je ze względu na prędkość) Przesunąłem również ramię dźwigni, aby rozpocząć badanie, gdy styka się z koszykiem łożyska.
Oprócz narzuconego przemieszczenia musisz zarządzać stykami między komponentami (prosiłem o przemieszczenie 0,35mm końca ramienia, to od Ciebie zależy, czy będziesz musiał zmienić tę wartość).
Dodatkowo trzeba określić obszar podparcia na ramieniu dla cylindra, szybko wykonałem okrągły obszar (z linią podziału) na pręcie, aby mieć powierzchnię do zamocowania i tym samym móc uzyskać wynikowe siły.
w końcu otrzymuję siłę nacisku cylindra 2487N zgodnie z kierunkiem Y
Załączyłem do Ciebie badanie, a następnie od Ciebie zależy, czy dostosujesz je do własnych parametrów
Naprawdę nie znam twoich potrzeb, ale jeśli chcesz wiedzieć, jakie odkształcenie łożyska jest pod obciążeniem, to wydaje mi się niezbędne modelowanie kulek i klatki kulkowej, ponieważ kulki same będą wywierać siłę rozłożoną na wewnętrzne i zewnętrzne pierścienie oraz na klatkę kulkową...
Nie używam solidworks, więc nie widzę twojego badania... ale myślę, że Solidworks, jak każde inne oprogramowanie CAD, jest prawdopodobnie ograniczone do modelowania złożonego problemu.
Powodzenia w badaniu, które jest w sumie interesujące.
Nie mam żadnego konkretnego linku, z drugiej strony, jeśli masz tylko standardową licencję, łatwo będzie Cię przeszkolić z symulacji, musiałbyś poprosić o licencję testową u swojego sprzedawcy.