Obliczanie siły wymaganej do zginania

Cześć wszystkim!!  

Jak leci??  

Mam belkę z dwoma połączeniami (czopem i prostymi podporami) poddaną sile zginającej F o nieznanej wartości. Znając granicę sprężystości materiału (340 N/mm^2) i współczynnik bezpieczeństwa s=3 Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość, w przypadku solidworks, obliczenia siły F niezbędnej do zgięcia rury. 

Dziękuję bardzo!!  

img_20200817_230435_266.jpg

Witam@Issaka

Odpowiedź brzmi: nie!

Rzeczywiście, symulacja elementów skończonych, niezależnie od wydawcy, działa tylko w polu sprężystym. Ale to, co chcesz zrobić, wymaga pracy w obszarze tworzywa sztucznego, czego SolidWorks Simulation nie robi.

Istnieje jednak specjalistyczne oprogramowanie (trèscherware) do tłoczenia i gięcia, które pozwala zidentyfikować sposób odkształcenia, zwłaszcza gdy trzeba to zrobić w kilku przejściach.

Pozdrowienia

PS: uważaj na słownictwo, bo twoje zdjęcie pokazuje, że absolutnie nie jesteś w przypadku belki.

4 polubienia

Bardzo dziękuję za uwagę, jaką poświęciliście mojemu tematowi. Jakie oprogramowanie polecasz? Dziękuję 

Pozdrowienia!!  

Cześć Issaka

W przypadku gięcia rur nie jest to symulacja w sensie RDM, jak w Solidworks. Ale oprogramowanie, które oblicza dokładny kształt po uwzględnieniu wszystkich dokręceń, sprężynowania itp., i które podaje odpowiednie natężenie przepływu (przepływ automatyczny, który jest coraz bardziej zintegrowany z giętarką).

Te programy są szczególnie odpowiednie do gięcia CNC, gdzie wysyłają plik wykonawczy do CNC. Oprogramowanie to uwzględnia również, czy formowanie odbywa się na zimno czy na gorąco, w szczególności za pomocą indukcji termicznej. Siły wymagane do gięcia są wytwarzane przez parametryzację zgodnie z podstawowymi cechami maszyny. Trochę jak w przypadku obróbki blach, gdzie istnieje umiarkowana obawa o moc maszyny w szczegółach, ponieważ dostawca podaje tabele użytkowania według grubości i zakresu stali itp.

Pozdrowienia.

PS: oto oprogramowanie, które nie odpowiada na twoją prośbę, ale ilustruje mój punkt widzenia

2 polubienia

Witaj Zozo_mp

To oprogramowanie jest naprawdę bardzo dobre, nigdy nie widziałem tego tak dobrze jak maszyny...

@+.

AR.

@A.R

Oto przykład

Robot do gięcia drutu 3D - ROBOMAC 310

https://www.youtube.com/watch?v=buDdEvbnvNs

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Cześć @OBI WAN

Dla mnie to dwa, ale szczególnie ten pierwszy, który uwielbiam.

https://www.youtube.com/watch?v=0GjVNHWjyCY
https://www.youtube.com/watch?v=CWquX3bDYXU

W drugim widzimy wchłonięte moce, które zmieniają się nieustannie.

Na samo wyobrażenie sobie oprogramowania sterującego włosy rosną mi w głowie. Mimo to są ludzie, którzy mają go między uszami.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam @tous i @ @Issaka

Udało mi się poprawić, a raczej uzupełnić, moją pierwszą odpowiedź.

@Issaka zapytał o możliwości, za pomocą solidworks, obliczenia siły F potrzebnej do zgięcia rury. 

W rzeczywistości, biorąc przykład giętarek, odszedłem trochę od tematu, ponieważ giętarka wymaga ciągłego wysiłku i znacznie mniej, niż gdyby była wykonywana przez składanie za pomocą Vé i wbrew Vé o wymaganym kształcie.

W przypadku giętarki (czego nikt nie powinien robić ;-) ) na przykład przy gięciu pod kątem 90° siła gięcia jest względna w stosunku do całego materiału, który musi być odkształcony w jednej sile (wszystkie cząsteczki, które mają być przesunięte), podczas gdy w przypadku giętarki siła jest wytwarzana tylko pod kątem 0,5° na raz i wynosi prawie stały.
Oczywiście w przypadku giętarki brana jest pod uwagę suma sił dla każdego stopnia gięcia: ale jeśli porównamy całkowitą energię na giętarce z tą samą całkowitą energią zużytą na giętarce, zobaczymy, że giętarka zużywa znacznie mniej, zwłaszcza w środku cyklu. Krzywa jest prawie płaska w przypadku giętarki, a z drugiej strony z bardzo ostrą krzywą Gaussa (małe odchylenie standardowe) dla giętarki.

Wow!

Pozdrowienia

3 polubienia

Szczerze chłopaki!! Ogromnie mi w tym pomogłeś. Jeszcze raz dziękuję. Przepraszamy za opóźnienie 

Zozo mp, OBI WAN , AR 

DZIĘKUJĘ

Witam @A_R i wszystkich,

Wspaniale jest widzieć tutaj wzmiankę o Numalliance i dziękujemy za udostępnienie filmu o naszej giętarce 3D - ROBOMAC 310! Naprawdę fajnie jest zobaczyć nasze maszyny w akcji.

Jeśli interesuje Cię, w jaki sposób można sterować i optymalizować nasze maszyny, zajrzyj do naszej sekcji Przemysł 4.0 na naszej stronie internetowej. Oto link: Przemysł 4.0. Znajdziesz tam informacje o oprogramowaniu dołączonym do naszych maszyn, takim jak to, które widziałeś na filmie. Te narzędzia mogą naprawdę pomóc w zrozumieniu i zarządzaniu procesem gięcia, nawet dla tych z nas, którzy nie są ekspertami w dziedzinie inżynierii.

Zawsze miło jest widzieć wzmianki o naszych maszynach w dyskusjach technicznych. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co nasze oprogramowanie może dla Ciebie zrobić, odwiedź naszą stronę internetową lub skontaktuj się z nami bezpośrednio.

Szczęśliwego pochylania się nad wszystkimi i niech moc będzie z wami!

Pozdrowienia

Witaj XLouis,
Dzięki za te informacje, poświęcę więcej czasu, aby rzucić okiem... @+.
AR.

Witaj XLouis,

Dziękuję za link " przemysł 4.0 ", ciekawie jest zobaczyć, co osiągniesz.
Zachować w razie potrzeby... @+.
AR.