Mam belkę z dwoma połączeniami (czopem i prostymi podporami) poddaną sile zginającej F o nieznanej wartości. Znając granicę sprężystości materiału (340 N/mm^2) i współczynnik bezpieczeństwa s=3 Moje pytanie brzmi, czy istnieje możliwość, w przypadku solidworks, obliczenia siły F niezbędnej do zgięcia rury.
Rzeczywiście, symulacja elementów skończonych, niezależnie od wydawcy, działa tylko w polu sprężystym. Ale to, co chcesz zrobić, wymaga pracy w obszarze tworzywa sztucznego, czego SolidWorks Simulation nie robi.
Istnieje jednak specjalistyczne oprogramowanie (trèscherware) do tłoczenia i gięcia, które pozwala zidentyfikować sposób odkształcenia, zwłaszcza gdy trzeba to zrobić w kilku przejściach.
Pozdrowienia
PS: uważaj na słownictwo, bo twoje zdjęcie pokazuje, że absolutnie nie jesteś w przypadku belki.
W przypadku gięcia rur nie jest to symulacja w sensie RDM, jak w Solidworks. Ale oprogramowanie, które oblicza dokładny kształt po uwzględnieniu wszystkich dokręceń, sprężynowania itp., i które podaje odpowiednie natężenie przepływu (przepływ automatyczny, który jest coraz bardziej zintegrowany z giętarką).
Te programy są szczególnie odpowiednie do gięcia CNC, gdzie wysyłają plik wykonawczy do CNC. Oprogramowanie to uwzględnia również, czy formowanie odbywa się na zimno czy na gorąco, w szczególności za pomocą indukcji termicznej. Siły wymagane do gięcia są wytwarzane przez parametryzację zgodnie z podstawowymi cechami maszyny. Trochę jak w przypadku obróbki blach, gdzie istnieje umiarkowana obawa o moc maszyny w szczegółach, ponieważ dostawca podaje tabele użytkowania według grubości i zakresu stali itp.
Udało mi się poprawić, a raczej uzupełnić, moją pierwszą odpowiedź.
@Issaka zapytał o możliwości, za pomocą solidworks, obliczenia siły F potrzebnej do zgięcia rury.
W rzeczywistości, biorąc przykład giętarek, odszedłem trochę od tematu, ponieważ giętarka wymaga ciągłego wysiłku i znacznie mniej, niż gdyby była wykonywana przez składanie za pomocą Vé i wbrew Vé o wymaganym kształcie.
W przypadku giętarki (czego nikt nie powinien robić ;-) ) na przykład przy gięciu pod kątem 90° siła gięcia jest względna w stosunku do całego materiału, który musi być odkształcony w jednej sile (wszystkie cząsteczki, które mają być przesunięte), podczas gdy w przypadku giętarki siła jest wytwarzana tylko pod kątem 0,5° na raz i wynosi prawie stały. Oczywiście w przypadku giętarki brana jest pod uwagę suma sił dla każdego stopnia gięcia: ale jeśli porównamy całkowitą energię na giętarce z tą samą całkowitą energią zużytą na giętarce, zobaczymy, że giętarka zużywa znacznie mniej, zwłaszcza w środku cyklu. Krzywa jest prawie płaska w przypadku giętarki, a z drugiej strony z bardzo ostrą krzywą Gaussa (małe odchylenie standardowe) dla giętarki.
Wspaniale jest widzieć tutaj wzmiankę o Numalliance i dziękujemy za udostępnienie filmu o naszej giętarce 3D - ROBOMAC 310! Naprawdę fajnie jest zobaczyć nasze maszyny w akcji.
Jeśli interesuje Cię, w jaki sposób można sterować i optymalizować nasze maszyny, zajrzyj do naszej sekcji Przemysł 4.0 na naszej stronie internetowej. Oto link: Przemysł 4.0. Znajdziesz tam informacje o oprogramowaniu dołączonym do naszych maszyn, takim jak to, które widziałeś na filmie. Te narzędzia mogą naprawdę pomóc w zrozumieniu i zarządzaniu procesem gięcia, nawet dla tych z nas, którzy nie są ekspertami w dziedzinie inżynierii.
Zawsze miło jest widzieć wzmianki o naszych maszynach w dyskusjach technicznych. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co nasze oprogramowanie może dla Ciebie zrobić, odwiedź naszą stronę internetową lub skontaktuj się z nami bezpośrednio.
Szczęśliwego pochylania się nad wszystkimi i niech moc będzie z wami!