Obliczanie przepływu kotła parowego

Witam

W ogóle nie jest to pytanie CAD, ale ponieważ na forum są specjaliści, być może mam odpowiedź.

Posiadam wytwornicę pary (która zaopatruje fabrykę w parę), która zużywała w 2016 roku: 11 200 Kw/h

Moja sieć Steam ma 6 pasków.

Muszę znaleźć natężenie przepływu pary na rok 2016 (w kg/h)

Nie wiem, którym końcem zaatakować mój problem. Jakieś zdanie?

Witam, o ile się nie mylę, nie możemy Ci odpowiedzieć na podstawie samych tych danych.

Nie mamy współczynnika strat, nie mamy odcinka rury wylotowej, temperatury pary, ...

Głupie pytanie, przy wejściu nie ma wodomierza? Nic nie jest stracone, wszystko jest przemienione...

Pozdrowienia.

Edit: Na podstawie temperatury pary możemy określić energię potrzebną do podniesienia 1g wody do tej temperatury, a tym samym zużytą energię elektryczną. Pozostaje tylko zrobić iloczyn krzyżowy, który powinien dać objętość wody, a następnie obliczyć całkowitą objętość zgodnie z czasem pracy i na koniec odnieść ją do natężenia przepływu.

4 polubienia

Witam

Tutaj znajdziesz kalkulator, który poda Ci natężenie przepływu w kg/cm2

Następnie od Ciebie zależy, czy obliczysz stosunek, aby uzyskać swoją wartość.

Mam nadzieję, że ci pomogłem. =)

1 polubienie

Już twój kocioł zużywa co dla twojego 11200Kw/h

Jak długo to potrwa? Czy wydaje mi się to ........ bardzo dziwne?

Zobacz ten link

http://www.thermexcel.com/french/tables/vap_eau.htm

Wydaje mi się, że w Twojej wiadomości jest pewne zamieszanie z danymi

Teoretycznie obliczamy tylko w przybliżeniu 1 kg/h dostarczanej pary o mocy 2,2 MJ na godzinę, czyli strumień 611W

@+

3 polubienia

Doszedłem też do wniosku, że brakuje mi informacji, ale chciałem informacji zwrotnej, która potwierdziłaby moją opinię!

Dziękuję