Opracowane obliczenia części walcowanej i giętej

Witam

W załączeniu znajduje się część blaszana, na której wykonujemy ręczne operacje gięcia i walcowania. Mówię ręcznie, ponieważ część jest mocowana z jednej strony na zagięciu 20 mm, a następnie jest mocowana po przeciwnej stronie poprzez ręczne odkształcenie arkusza. (patrz załączony schemat)

Jak zbudować część, aby uzyskać odpowiedni rozwój tej części? Zrobiłem fałd przejściowy, ale wynik daje mi rozwinięcie znacznie wyższe niż obwód elementu. Czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję za pomoc.

Florian.

tolerie.7z

Witam

Jestem pod 2016 rokiem i nie mogę otworzyć twojej części, ale w każdym razie będziesz musiał umieścić parametry składania w swoich fałdach, a w "zagiętej fałdzie" umieścić współczynnik K równy 0,5 dla neutralnego włókna gięcia, takiego jak na przykład część, którą dołączam. Po kliknięciu na "Bent1 Base Sheet" masz dostęp do zagięć i tam szukasz tego, który wykonuje gięcie; z mojej strony jest to "Basic Fold5"  i klikasz prawym przyciskiem myszy, aby edytować funkcję, a w niestandardowym obszarze składania ustawiasz wspomniany współczynnik K na 0,5.

54239p05_ac_cobra.sldprt
2 polubienia