Obliczanie rozwoju rurki

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu pokazałeś mi, jak stworzyć prasę rury, wracam, aby pokazać Ci wynik i zadałem pytanie o obliczanie nacisku na to, co wpływa na długość.

Mój wynik wydaje się podążać za neutralnym włóknem i chciałbym, aby w stosunku do zewnątrz, jak to zrobić??

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

decoupe_leche_paroi_1-.sldprt

W przypadku develloppé jest to normalne i logiczne, że odpowiada to neutralnemu włóknu

@+

1 polubienie

jeśli masz łokcie we wszystkich kierunkach, gdzie jest na zewnątrz 

rura odkształca się na zewnętrznych i wewnętrznych ściankach wspomnianego kolanka lub kolanek

Tak więc właściwą bazą jest neutralny błonnik

@+

Rzeczywiście, jak wspomniano powyżej, kiedy wykonujemy rozwój, niezależnie od tego, czy jest to rura, czy część "walcowana" (a więc nie odbywa się to przez zginanie za pomocą stempla i matrycy), rozwój odpowiada włóknu neutralnemu, a zatem obwodowi średniego promienia.

W modelowaniu 3D, aby opracowane elementy były jak najbardziej zgodne, współczynnik K musi wynosić 0,5.

@+

Tak właśnie myślałem, ale chcę użyć tego opracowanego do stworzenia wzoru cięcia.

Stąd moje pytanie, nawet jeśli wydaje mi się, że nie jest to możliwe.

@+

wykonuje sitodruk

Nie mogę otworzyć twojego pliku

@+

Witam

Wszystko, co zostało powiedziane powyżej, jest poprawne.

Jeśli jednak chcesz, możesz ustawić wartość k na 0, edytując funkcję "Arkusz blachy" w swoim drzewie konstrukcyjnym.

Pozdrowienia

deplie_facteur_k.png
1 polubienie

Dla mnie neutralne włókno jest na 2/3 - 1/3 grubości, a nie pośrodku.

Po prostu zmień współczynnik K na 1 , aby uzyskać wartość rozwinięcia względem zewnętrznej krawędzi!

Współczynnik k odpowiada wartości położenia włókna obojętnego w grubości arkusza i dlatego zmienia się między 0 a 1:

0 to wartość wewnętrzna, materiał rozciąga się tylko podczas składania, 1 to wartość zewnętrzna, materiał sprawia, że jest ściskany tylko podczas składania

2 polubienia

Zrozumiałem wygiętą rurę z 1 lub więcej zagięciami

nie rozkładaj go prostą rurką

Zrób gabrit z prostej rury?????????

Obwód koła ma swój wzór

...................................................... których uczymy się w szkole podstawowej

http://fr.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9rim%C3%A8tre

Małe przypomnienie!!

@+

GT22 Jeśli otworzysz plik Samos024, szybko zrozumiesz, że zaletą rozłożenia jego rurki nie jest wymiar szerokości po rozłożeniu, ale kształt paraboliczny, który jest generowany przez nachylone cięcie na końcu tej rurki ... W przeciwnym razie, bez obliczania czegokolwiek (nawet ręcznie) musisz po prostu zmierzyć zewnętrzną krawędź w solidworks (bo przede wszystkim jestem super leniwy i jak jest sposób na obliczenie czegokolwiek to nie zawracam sobie głowy)

2 polubienia

Nie mogę otworzyć pliku z przyszłą wersją

Jestem pod rokiem 2012 (już to pisałem w wątku)

Na lenistwo uwierz mi, nie jesteś jedyny

@+

Ok, oczywiście bez otwartego pokoju trudniej to zrozumieć... No dalej, czas przejść do GT2013 22 :o) !!

1 polubienie

Mam dobrą kompozycję, więc z szerokim uśmiechem przyjąłbym przypomnienie na obwodzie.

Dla osób, którym udało się otworzyć plik (i pukać do śmiechu), moje pytanie dotyczy właśnie wpływu czynnika K w tego rodzaju przykładzie; Próbowałem i nie zmieniło to mojej trasy, dlatego napisałem.

Można go przypisać do kilku miejsc, więc które z nich zająć?

Pozdrowienia.

Samos:

w swoim drzewie kreacji masz folder "Blacha" rozkładasz go małym +, klikasz prawym przyciskiem myszy na funkcję, która się w nim znajduje "Blacha(3)" edytuj funkcję i zmieniasz tutaj współczynnik K, zobaczysz, że zadziała, zrobiłem to w domu ;o)

3 polubienia

Dziękuję fthomas, nikiel.

Znalazłem go, gdy otrzymałem twój e-mail.

Miłego końca dnia dla wszystkich.

Efekt może nie być w tym przypadku bardzo widoczny, ponieważ grubość jest niewielka w porównaniu z obwodem. Jeśli spróbujesz z grubszą blachą, będzie ona bardziej zaznaczona.

Zachowaj ostrożność przy zmianie położenia włókna neutralnego (które z definicji jest tym, którego długość nie przesuwa się podczas zwijania). Jeśli chcesz wykonać symulację na papierze, możesz wziąć długość zewnętrzną. Jeśli zrobisz przyrząd, aby wyciąć grubszy arkusz o długości zewnętrznej, otrzymasz rurkę o większej średnicy niż oczekiwano.

Jak zauważa s.b, jest również prawdopodobne, że neutralne włókno nie znajduje się pośrodku.... Powodzenia.

Cześć samos024

Oto film instruktażowy, który odpowiada Twojej prośbie

Zrozumiałszy teraz, czym jest ten ostatni

tak, aby odpowiedzi były możliwe przez + dużą liczbę (wersja SW lub inny log)

Sitodruk jest + łatwy do zrozumienia

+ tutaj zaczynamy od szkicu 3D

Procedura przeprowadzania opracowania 1 kranu z rysunkiem

http://www.youtube.com/watch?v=qZTUmYKNZGo

@+ ;-)

1 polubienie

Kolejny samouczek

http://www.youtube.com/watch?v=vzGlgZbUg4Q

@+

1 polubienie