Obliczanie liczby zębów w kole zębatym

Dobry wieczór

Obecnie pracuję nad moim projektem na koniec roku (dron lądowy) i mam pewne problemy z torami na nim. Rzeczywiście, nie mogę obliczyć liczby zębów, które powinienem założyć na mój sprzęt... Jeśli chodzi o kształt zębów, to nie mam żadnych problemów, ponieważ jest to łańcuch rowerowy (a już go wymodelowałem). Więc będę wiedział, czy moglibyśmy to obliczyć bezpośrednio za pomocą jakiegoś oprogramowania CAD, a nawet jeśli ktoś zna wzory! Bo będąc dopiero w terminalu staram się patrzeć, wiosłuję ^^".

Dane techniczne:

- Całkowita waga drona: 10kg (choć nie sądzę, żebyś był potrzebny)

- Średnice kół zębatych: 85mm (w optymalnym +/- 5mm w razie potrzeby)

- Całkowita długość prowadnic (od końca do końca): 250 mm (+/- 14 mm za pomocą wyjmowanego modułu silnika)

- Długości torów (od środka jednego biegu do drugiego): 193,15 mm (+/- 14 mm z tych samych powodów)  

Z góry dzięki! Jeśli będziesz potrzebował innych danych, przekażę je Tobie.

juz masz element 

Odległość środkowa osi, których nie obszedłeś po boku, a jednak jest to główna

który da ci krok zębów

https://www.michaud-chailly.fr/fr/pignon-chaine-simple-acier-norme-b-pas-8-mm-a1-01-05

Ten link poda rodzaj koła łańcuchowego i jego średnicę

@+ ;-)

2 polubienia

Wszystko zależy od potrzebnego przełożenia, ale łącznik GT22 jest bardzo wyraźny, liczba zębów daje średnicę koła łańcuchowego i na odwrót.

2 polubienia

Witam

Trochę informacji tutaj i lepiej to zrobić za pomocą obliczeń niż oprogramowania, pozwala to się uczyć, a nie tylko korzystać z oprogramowania...

Pozdrowienia

4 polubienia

Szukając pojęć średnicy pierwotnej, dokonaj analogii między kołami zębatymi z zębami a łańcuchem/zębnikami

2 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim! Przyjrzę się temu wszystkiemu ^^ opowiem wam to jeszcze raz, gdy to się skończy.

(a jeśli chodzi o stosunek, to tylko stosunek 1:1)