Oto pytanie, które może być oczywiste, ale nie dla mnie, chcę obliczyć czas nagrzewania dowolnej formy w piekarniku, wiedząc, że liczba form oraz kształt i waga każdej z nich są losowe, mamy 2200 foremek, o czterech różnych ramkach, nie możemy przewidzieć liczby form do podgrzania w tym samym czasie, Wszystko zależy od obciążenia produkcyjnego.
Muszę znaleźć jakiś wzór, może przybliżenie, że znamy tylko wagę formy pozwala nam określić czas nagrzewania niezależnie od innych form
W załączeniu prawdziwe zdjęcie piekarnika i schemat, foremki można układać poziomo lub pionowo, już jeśli lepiej jest ułożyć je poziomo lub pionowo
Ostatnie pytanie czy istnieje oprogramowanie do wykonania symulacji przepływu powietrza w piekarniku, czyli do wyznaczenia najgorętszych stref, w prędkości powietrza w zależności od lokalizacji.
Faktem jest, że objętość twoich form jest losowa, więc nie możesz znaleźć (chyba że po 15 latach badań i nadal będzie to niepewne) formuły na to. Tylko doświadczenie ma nad tym pierwszeństwo! Nawet jeśli znajdziesz formułę, pozostanie ona teoretyczna, ponieważ żaden parametr nie jest ustalony (rozmiar twoich form, lokalizacja twoich form...).
Im więcej objętości masz do podgrzania, tym więcej kalorii będziesz potrzebować, więc albo więcej czasu, albo więcej mocy.
Jeśli liczba form jest dość losowa, bardzo trudno jest określić wzór nawet przy założeniach obciążenia.
Jeśli celem jest poznanie czasu nagrzewania ceratyny formowanej w określonym miejscu, dlaczego nie przymocować do niej sond temperatury lub kamer termowizyjnych? Używamy tych systemów do śledzenia czasu próżniowego.
za pomocą twojego schematu cięcia znajduję niespójności w działaniu, aby zoptymalizować wzrost i utrzymanie temperatury, aby uzyskać jednorodną temperaturę
Dla mnie przepływy powietrza nie są zoptymalizowane
Tam, gdzie opór przed dopływem świeżego powietrza nie jest spełniony
Wyciąg stęchłego powietrza po ventillo jeszcze mniej
Co wiesz
Twój wentylator ma natężenie przepływu w zależności od spadków ciśnienia
Twój opór (y) ma moc
Temperatura w pomieszczeniu na wlocie
Twoja temperatura w pomieszczeniu
pożądana temperatura małży
Nie znasz masy swoich małży
więc masz piekarnik, który ma taką moc
więc zgodnie z wagą małży jako wsad
Twój czas nagrzewania będzie proporcjonalny do masy twoich form
Myślę, że to ze względu na współczynnik przenikania konwekcyjnego nie mogłem określić czasu nagrzewania form.
Ponieważ prędkość gorącego powietrza nie jest taka sama na wlocie jak w środku piekarnika i na wylocie, więc nie będę miał takiego samego współczynnika.
Dla niektórych form znalazłem wartości bardzo zbliżone do obliczeń teoretycznych niż do doświadczenia