Witam, chciałbym prosić Was o pomoc w sprawie Solidworks, a dokładniej Meca 3D.
Wymodelowałem taczkę. Na Meca 3D mam problemy: moim celem jest określenie wysiłku, jaki trzeba włożyć w przemieszczenie taczki do przodu z prędkością 1,1 m/s (warunki to całkowita masa 55 kg na podłożu pod kątem 0°, a następnie 20°).
Podczas wykonywania połączenia opony między kołem a podłożem nie działa, jak mam utworzyć to połączenie?
Jak określić wysiłek, którego szukasz, co należy zrobić, aby się tam dostać? Dziękujemy i pozostajemy do Państwa dyspozycji.
Zamiast korzystać z oprogramowania, w tym przypadku Méca3D, wystarczy użyć twierdzenia o energii kinetycznej w pochyłej płaszczyźnie, a dokładniej nieślizgającego się refluksu na pochyłej płaszczyźnie, która pozwala uzyskać równowagę sił nachylonej płaszczyzny.
Okej, dziękuję, zajmę się tym w ostateczności. Ale w moim przypadku naprawdę muszę przejść przez oprogramowanie meca 3D, więc będę szukał dalej. Dziękuję
Witam Oferuję Ci kilka porad na temat kluczowych punktów do przetworzenia symulacji za pomocą Meca3D. W wersji podstawowej Twój model musi składać się z 3 części : podłogi, podwozia i koła.
Również 3 linki :
- Oś przegubowa między podwoziem a kołem; - Podpora płaska między podłożem a płaszczyzną symetrii podwozia, w celu ograniczenia badania do dynamiki 2D; - Kontakt typu "opona" między kołem a podłożem. Należy pamiętać o przestrzeganiu kolejności, w jakiej dokumenty są wprowadzane: opona w nr 1, podłoga w nr 2. Aby wprowadzić obiekty skojarzone z układem zawieszenia, należy wybrać płaszczyznę podłoża, bieżnik opony oraz oś (geometrię odniesienia SldWks) wbudowaną wcześniej w część koła, na poziomie jej osi obrotu. Ostatnim punktem jest zdefiniowanie odpowiednich przepisów dotyczących zachowania opon lub wybór rozsądnego modelu z bazy danych.
Model posiada 3 stopnie mobilności :
- Przemieszczenie translacyjne taczki określone zgodnie z Y lub Z (?) podpory płaszczyzny. Musi to być ruch narzucony z jednostajną prędkością dla pierwszego podejścia (1,1 m/s); - Przechylanie podwozia w stosunku do podłoża wokół osi poprzecznej (Z lub Y podpory płaszczyzny), w zasadzie przy zerowej prędkości w fazie ruchu taczki; - Obrót koła w stosunku do podwozia w układzie zawieszenia przegubu.
Działania zewnętrzne : dwie z tych mobilności mają charakter "ruchu narzuconego". Konieczne jest zdefiniowanie dwóch nieznanych sił na poziomie uchwytów podwozia, sił wywieranych w rzeczywistości przez manipulator maszyny:
- Pierwsza, skierowana do góry, będzie odpowiedzialna za utrzymanie podstawy taczki; - Drugi przedni będzie odpowiadał za zapewnienie prędkości jazdy na poziomie 1,1 m/s.
Do tych dwóch wysiłków należy dodać działanie grawitacji, po umieszczeniu ładunku w taczce...
Kalkulacja : zostanie przeprowadzona dynamicznie, pierwsze dwie ruchliwości typu "ruch wymuszony", ostatnia typu "ruch swobodny" (to kontakt opony z podłożem będzie sterował obrotem koła).
Zaplanuj mały krok obliczeniowy (1/1000 sekundy), ogniwo "opona" jest z tego punktu widzenia wymagające...
Gdy ten pierwszy model zostanie udoskonalony, nic nie przeszkodzi Ci w jego ewolucji: taczka na ziemi łącząca poziome obszary, następnie nachylenie 20°, zmienne prawo prędkości na zakręcie lub suwaku...
Nie wahaj się skontaktować ze mną ponownie w przypadku trudności.