Witam
Chcę zamodelować konstrukcję trójkołowca, gdy zjeżdża po chodniku (importując mój model 3D do Abaqus).
Problem polega na tym, że przyczepa składa się z wielu zespawanych ze sobą rur.
Czy lepiej jest przedstawić szwy spawalnicze między każdą metalową rurą? A może powinieneś po prostu zostawić części w kontakcie bez przewodu..?
Jeśli nie są one konieczne, chciałbym móc to udowodnić za pomocą małej symulacji wyjaśniającej (na przykład na poziomie dowolnej spoiny)
W załączeniu znajduje się obraz,
Bardzo dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrowienia
Florian
triporeur_remorque.png
Dobry wieczór
Nie wiem jak w Catii, ale w Solidworks nie rysujemy spoin, ale używamy rodzaju łącznika do spawania.
Ale pytanie, które musimy sobie zadać, brzmi, czy chcemy przetestować konstrukcję spawaną mechanicznie, czy spawy.
Jeśli spawany mechanik jest prawidłowo wykonany, rzadko zdarza się, że spawy kończą się niepowodzeniem.
Awarie maszyn są często spowodowane słabymi (lub brakiem) klinów i źle dobranymi stężeniami lub elementami dystansowymi.
Ponadto w przypadku prostej spoiny TiG, MiG, jednoetapowej lub ośmiowarstwowej nie uzyskuje się takiego samego wyniku. Istnieją wykresy, które podają wartości wytrzymałości na mm2 w zależności od rodzaju spoiny i rodzaju montażu. Używam tych wykresów do projektowania, a następnie wykonuję symulację.
Catia jest zwykle bardziej wyrafinowana niż Solidworks, patrząc na odpowiednik złączy lutowanych
Pozdrowienia