Wysyłam Ci część, nie znam się za bardzo na solidworks, jestem na nim od kilku dni i mam tylko komunikaty o błędach do moich obliczeń.
mamy siłę promieniową na płycie spawanej poniżej 12560 N.
Do mocowania z jednej strony mamy wszystkie wpuszczone rurki po drugiej stronie, zwykle jest to oś, ale z symetrią, więc twarz może się obracać, ale musi pozostać w roślinie, która oddziela moje dwie belki.
Po pierwsze, myślę, że potrzebujesz SolidWorks Premium do wykonywania obliczeń symulacyjnych na złożeniach.
Wtedy zawsze jest to bardziej skomplikowane w złożeniach, musisz starać się uprościć konstrukcję tak bardzo, jak to możliwe, a nawet stworzyć pojedynczą część, mając > zapisaną część.
Wszystko to zostało powiedziane, że SW nie jest oprogramowaniem obliczeniowym, ale oprogramowaniem CAD.
Możliwe jest sprawdzenie pewnego obciążenia części, ale nie całego zespołu.
Jak mówi L.Prieur, łatwiej jest spróbować zamodelować zespół jako część do wykonania obliczeń, ale trzeba pamiętać, że SW nie jest do tego zaprojektowany.
Złożenia rurowe Solidworks są już częściowo zarejestrowane. Ale próbowałem już odtworzyć strukturę bez użycia zespołu rurowego, użyłem kilku sposobów, ale za każdym razem solidworks bewy. Już prawie do tego dochodzę, ale aby zasymulować symetrię, chciałbym, aby wycięta część pozostała na jednej roślinie, a jednocześnie mogła przesuwać się w innych kierunkach, ale nie mogę tego zrobić na strukturze rurowej w solidworks. Na jednym kawałku jest to łatwe, ale nie mogę go zasiać.
W przypadku części, którą tam umieściłem, jest tylko konstrukcja rurowa i mała płyta bez dokładnego wymiaru, patrz zdjęcie, jeśli jej nie umyjesz, możesz ją narysować, ma około 500 * 500 * 10 mm i jest przyspawana do konstrukcji
Uwaga: Jeśli chcesz przesłać zespół w celu "wizualnym", tak jak ma to miejsce w tym przypadku, preferuj format <.step> aby cała geometria została zachowana: na przykład tutaj w Twoim zespole mam dostęp tylko do małej płytki.
Z drugiej strony, jeśli chcesz wysłać montaż, aby osoba przed tobą mogła mieć kontrolę nad wszystkimi funkcjami, aby mogła dokonywać modyfikacji, dodaj w pliku do przesyłania różne komponenty związane z montażem.
Co do reszty, zgadzam się z innymi odpowiedziami, które już udzieliłem: SW nie jest szczególnie znany z obliczeń obciążenia elementami skończonymi, nawet jeśli może zrobić pewne rzeczy. Do tego rodzaju symulacji używam oprogramowania ANSYS w biurze projektowym, ale są też inne....
Szukam darmowego oprogramowania typu rdm6 ale gdzie mogę robić belki nieprostoliniowe. W końcu zamierzam uprościć model bez płytki, będzie mniej precyzyjny, ale podzieliłbym szeroko, nie mam żadnych ograniczeń wagowych
Ok dla geometrii, wyciągnąłem ją z zamka, jest nienaganna.
Jeśli chcesz, mogę ewentualnie przeprowadzić analizę za pomocą ANSYS -> wyniki biorąc pod uwagę: intensywność naprężeń i całkowite odkształcenie. Kluczem będzie zdefiniowanie siebie:
- przypadki obciążenia: intensywność, kierunek, punkt przyłożenia.
Uwaga: czy to naprawdę jest przypadek ładunku elektrostatycznego?
- powierzchnie, które mają być unieruchomione (powierzchnie stałe); Myślę, że to będzie podstawa stóp.
- materiały (i, jeśli to możliwe, ich gatunki, na przykład w przypadku pracy z konkretnymi stalami)
Potrzebuję symulacji na oprogramowaniu, którego używam, a mianowicie solidworks. Po tym muszę wyjaśnić obliczenia, podejście można zmienić, parametry, materiały, kierunek sił. Chciałbym tylko przykład, aby móc trochę na to spojrzeć i skorygować problemy, które miałem
Nie zgadzam się ze wszystkim, co zostało powiedziane, SolidWorks pozwala na przeprowadzanie symulacji statycznych na częściach, złożeniach, podwoziach poprzez tworzenie siatki w trybie objętości, powłoki i/lub belki. Aby to zrobić, potrzebujesz SolidWorks Premium!
Dostępne są nawet zaawansowane wersje symulacyjne do obliczeń częstotliwościowych, termicznych, zmęczeniowych, wyboczeniowych, kompozytowych, nieliniowych, dynamicznych i termofluidycznych.
Przez wiele lat Solidworks integrował narzędzia, takie jak Cosmos i Mentor Graphic, które cieszą się uznaniem w społeczności obliczeniowej.
Oczywiście narzędzia te są mniej kompletne niż narzędzie dedykowane wyłącznie do obliczeń, takie jak na przykład ANSYS, ale w dużej mierze pokrywają potrzeby walidacji projektu, których wszyscy potrzebujemy w biurze projektowym.
Oto moja opinia, teraz, jak mówi @Riky, podaj nam wszystkie informacje, które pomogą Ci dokonać obliczeń.
Dziękuję Coyote Chciałbym też, aby belka była osadzona tylko z jednej strony, a z drugiej strony chciałbym, aby w roślinie pozostały tylko 2 punkty, ale całość może się ślizgać po tej roślinie. Nie jest wpuszczony, a jeśli zostawię dwa wgłębienia, zwiększa to ograniczenia. Mój system składa się z 2 łuków koła, które otwiera się i blokuje dzięki podnośnikowi