Obliczenia termiczne z tarciem

Cze wszystkim

W ramach stażu muszę obliczyć ewolucję temperatury spowodowaną tarciem między obracającymi się częściami.

Naprawdę nie widzę, jak to zrobić w SW 2014.
Próbowałem przejść przez badanie ruchu, ale nie było sposobu, aby wydostać się z temperatury. 

Tutaj próbuję z symulacją termiczną, ale nie widzę, jak uwzględnić tarcie między częściami.

Dziękuję za pomoc ;)

Marty 

Witam

Jak pokazano tutaj:

http://www.solidworks.com/sw/docs/thermal_2010_ENG_FINAL.pdf

Na stronie 18:

"Analiza odkształceń kompozytowej obudowy łożyska":

"Wymaga to połączenia analiz termicznych i statycznych w stanie ustalonym"

Tak więc a priori potrzebne są 2 następujące po sobie analizy.

Dziękuję za tę szybką odpowiedź.

Ale z tego, co rozumiem z dokumentu, jest to kwestia obliczenia odkształceń spowodowanych temperaturami.

Próbuję obliczyć temperatury spowodowane tarciem spowodowanym obrotem. Myślę, że analiza statyczna nie pozwoliłaby mi zasymulować tego obrotu.

Rzeczywiście, trochę się pogubiłem.

Zgodnie z tym linkiem, nie jest to możliwe w przypadku SolidWorks Simulation:

https://forum.solidworks.com/thread/93676

O mój drogi :)=

Dzięki za pomoc ;)

Marty

1 polubienie

Ale w przeciwnym razie, w jaki sposób można prawidłowo zdefiniować badanie tarcia w analizie ruchu?

Mam jeden element, który się obraca, a drugi, który jest nieruchomy i ociera się o pierwszy.

Jak uzyskać siłę tarcia między tymi dwiema częściami? Czy powinienem zdefiniować kontakty między częściami, czy po prostu pozostawić zdefiniowane wiązania montażowi?

Umieszczasz swój kontakt między pokojami. Ty definiujesz materiały i/lub współczynnik tarcia.

Uruchamiasz analizę mvt.

A potem odzyskujesz wyniki/siły/siły tarcia.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o temperaturę... por. odpowiedź z .pl

Witam

To jest to, co zastosowałem, ale wychodzę tylko z zerowych sił tarcia.
Próbowałem nawet zastosować współczynnik tarcia równy 1, co powinno spowodować obracanie się drugiej części z powodu silnika napędzającego pierwszą, ale nic się nie dzieje.