Obliczanie powierzchni SW14

Witam

Muszę obliczyć wszystkie wewnętrzne lub zewnętrzne powierzchnie moich sieci kanałów, ale nie wiem, jak to zrobić... Próbowałem narzędzia Sprawdzanie, ale nie działa, wyświetla mi komunikat "Nie znaleziono krawędzi / twarzy" ... Narzędzie "Właściwości sekcji" mogłoby być odpowiednie, ale przyjmuje tylko twarze, które są równoległe i mają dużą liczbę sieci kołowych i dość duże sieci, nie mam czasu do stracenia na wybieranie twarzą w twarz... Równie dobrze mogę wziąć stary, dobry papier ołówkowy, jeśli mam to zrobić, zaoszczędzę czas...

Więc trochę utknąłem, nie bardzo wiem, jak szybko obliczyć wszystkie moje powierzchnie. Zasadniczo szukam wewnętrznej powierzchni moich sieci, ale nawet jeśli istnieje narzędzie, które oblicza wszystkie moje powierzchnie, wewnętrzne i zewnętrzne, byłoby ze mną w porządku, musiałbym tylko podzielić przez dwa uzyskaną powierzchnię, nie jestem z dokładnością do najbliższego milimetra kwadratowego, W każdym razie, zamierzam zaokrąglić mój ostateczny wynik do następnej jednostki.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, tak liczne, jak są!

Mam pomysł...

Czy potrafisz łatwo wybrać swoje pasy?

Jeśli tak, wybierz kanały w Menedżerze operacji (nie za pomocą okna graficznego, możesz zmierzyć wybrane powierzchnie, a nie całą powierzchnię komponentu!).

Po wybraniu wszystkich elementów... robisz Narzędzia/Właściwości masy ! W 4 wierszu masz pole powierzchni wybranych elementów!!

Czy to może być odpowiednie?

Edytuj za pomocą obrazu.

screenshot870.jpg
3 polubienia

Witam, czy próbowałeś nieruchomości masowej.

screenshot.jpg
2 polubienia

Z narzędziem Miarka to nie działa?

W przeciwnym razie narzędzie Właściwości masy nadaje powierzchnię.

Edit: Nie widziałem poprzednich postów... Przepraszam^^

2 polubienia

Cześć Joss

We właściwościach bryły znajduje się Linia powierzchni. Dzielisz to przez 2, ponieważ jest całkowite. Więc oczywiście nie jest idealnie dokładny, ponieważ zabierasz nim krawędzie blachy, ale mam nadzieję, że może ci pomóc.

1 polubienie

Czy wiesz, ile jest Twoich kanałów?

Myślę, że znasz swoje kanały, możesz pomnożyć długość  kanałów przez część sekcji, którą chcesz poznać powierzchnię! 

1 polubienie

Tak, dziękuję, to dobre rozwiązanie =)

Zacząłem od narzędzia do mierzenia, które sprawia, że zaznaczam każdą twarz jedna po drugiej... Zajęło mi to mniej czasu niż w przypadku narzędzia "Właściwość sekcji", ponieważ nie musiałem wybierać tylko równoległych powierzchni, mogłem zaznaczyć wszystkie moje zewnętrzne powierzchnie za jednym razem, ale tutaj, z "Właściwością gruntu", działa to jak w zegarku^^ więcej niż dzielenie wyniku przez dwa i wracam do mniej więcej tego, co mam już obliczył za pomocą narzędzia "zmierz"!

Dzięki za informację, biorąc pod uwagę nazwę narzędzia, nawet nie próbowałem nim obliczać moich powierzchni ;)

@Fred, tak, mogłem to zrobić w ostateczności, ale o tym właśnie mówiłem, kiedy powiedziałem "równie dobrze mogę wziąć papier ołówkowy", jeśli będę musiał obliczyć każdą ilość i pomnożyć ją przez odcinki moich kanałów, zmarnuję dużo czasu, sieci są skomplikowane i zmieniają sekcje co centymetr (aby zrobić moją Marsyliankę)!

1 polubienie

Forum się zaciąło, wszystkie odpowiedzi nadeszły w tym samym czasie, prawda?

Lepsza metoda, we właściwościach masy, służy do oszacowania potrzeby malowania, jest dość skuteczna

1 polubienie