Witam, chciałbym skonfigurować warstwy w solidworks , do obróbki na moich kontrolkach numerycznych. (tak jak robi to AutoCAD). ale w ogóle nie wiem, jak działają warstwy na SW.
Na załączonym pliku IMG2 są to warstwy, które stworzyłem, aby obróbka mogła być wykonana na sterowniku numerycznym (BIESSE)
Na załączniku IMG1 jest to część wstawiona do rysunku, którą muszę obrabić, a tym samym położyć warstwy.
Moje pytanie brzmi, jak mogę nałożyć określoną warstwę na każdy otwór, a następnie zapisać ją w DXF, a następnie wykonać obróbkę automatycznie na moim NC?
Istnieje również sposób na skorzystanie z opcji eksportu Solidworks -> dxf/dwg, gdzie można zdefiniować warstwę według typu elementu (mocne linie w jednej warstwie, osie w innej, ukryte linie w trzeciej ..).
Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby, może być łatwiej zarządzać nim tam (niż na poziomie warstw na .slddrw)
Po SW nie jest wróżbitą: nie może wiedzieć, że niektóre silne cechy muszą iść w jednym uderzeniu, a inne w drugim. Nie sądzę nawet, że można go zaprogramować za pomocą makra (być może na podstawie nazw funkcji, jeśli umieścisz różne nazwy w zależności od warstwy, w której ma się kończyć krawędź: ale wydaje się to bardzo skomplikowane do zaprogramowania (i jeszcze bardziej skomplikowane w codziennym użyciu: użytkownicy zapomną zmienić nazwy funkcji, gdy zmienią rozmiar otworu)