Szybkie pytanie: Często używam warstw na rysunku zespołu, aby zidentyfikować różne elementy.
Teraz zastanawiam się, czy mogę skojarzyć funkcję w pomieszczeniu z warstwą?
Konkretnie mam przepływ LASEROWY, na którym śledzę osie.
Cięcie powinno być w kolorze czarnym na MP, linie w kolorze żółtym.
Linie wykonane są z funkcją nawijania, szkicuję swoją oś rysując mały podłużny o długości osi i 0,1 mm szerokości zamknięty łukami, aby stworzyć zamknięty kontur.
Chciałbym tylko skojarzyć typ linii z tą funkcją, aby miała warstwę, w której linia jest żółta.
A priori Solidworks sobie z tym nie radzi, czy masz jakieś inne rozwiązanie?
Nie sądzę, aby można było skojarzyć warstwę z funkcją (możliwa jest pełna część). Jedyne rozwiązanie, jakie widzę, jest zawsze takie samo, czyli zrobienie tego ręcznie, klikając prawym przyciskiem myszy linię, którą chcesz zmienić i kojarząc ją z kolorem, a nawet określonym typem linii.
Alternatywą dla rozwiązania @Rim-B jest "skopiowanie" elementów do żądanej warstwy poprzez konwersję elementów: Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Konwertuj elementy.
Można to zrobić jeszcze szybciej, jeśli przypiszesz skrótu do tej funkcji.
Tak, do rysunków zestawu możesz wybrać kolor pokoju, ale oczywiście to, o co prosi fpinheiro, to przypisanie koloru do funkcji pomieszczenia... Chyba, że źle zrozumiałem pytanie.
Jeśli chodzi o makra, nie mogę powiedzieć, że nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, ale myślę, że dałoby radę.
Rzeczywiście, już używam tego, co pokazujesz na zgromadzeniu.
W przypadku pokoju mała opcja "sprawdź kolory w ubieraniu się" nie jest zła; Do wypukłości, ponieważ wszystkie kolory naprawdę się pojawiają i wydaje się, że nie działa to podczas eksportu w formacie DWG lub DXF.
Przypadkiem, jeśli ktoś używa rysunków na swoich częściach do cięcia laserowego, jak to robisz? a zwłaszcza, jak je odróżnić na MP?