Cao spawane mechanicznie z końcami rur spłaszczonymi na skrzyżowaniach!

Witam

Używam solidowrks do modelowania cylindrycznych (czasem kwadratowych, ale rzadziej) mechanicznie spawanych ram rurowych.

Tak więc podczas produkcji w wielu przypadkach niektóre spawane połączenia między rurami będą wykonywane nie poprzez nacięcie , ale po prostu zgniatanie końca rury (prostsze i mniej czasochłonne, aby zrobić to taniej...) . Zasadniczo zgniatamy koniec rurki za pomocą imadła/prasy, następnie kształtujemy spłaszczony koniec za pomocą szlifierki, na koniec stykamy się ze wszystkim, a następnie spawamy koraliki. Nic bardzo oryginalnego...

Z tym, że modelowanie tych połączeń za pomocą solidworks dobrze to jest super bolesne/długie/gówniane. Za każdym razem musisz utworzyć płaszczyznę prostopadłą do końca rury, przesunąć tę płaszczyznę, naszkicować na niej rowek, wyciągnąć go, a następnie utworzyć kolejną płaszczyznę, aby zaklinować krzywe prowadzące, aby w końcu móc wykonać doboss między końcem rury a rowkiem, uff !!

I tu nawet nie mówię o (częstym!) przypadku, w którym linia zgniatania rury nie jest do niej prostopadła (tak, mam rurki tworzące trójkąty ^_^), ani nawet o tym, gdzie płaszczyzna powstała w wyniku zgniatania musiałaby tworzyć kąt z rurką ... Te 2 przypadki niestety nie należą do rzadkości.

W końcu modelowanie tego wszystkiego jest bezimiennym kłopotem, ponieważ większość moich połączeń między lampami jest wykonana w ten sposób :-( (i miejscami mam też "czyste" gryzaki, więc w moim MEP muszę być w stanie odróżnić 2!!) .

Przykład na zdjęciach:

(na zdjęciu wgłębiony rowek, który ma być wykonany w jednym z 2 "flatsów" nie jest wymodelowany, ale będzie istniał w rzeczywistości, eh ^_^ ...) .

Stąd pytanie: czy istnieje oprogramowanie CAD, które zrobiłoby to automatycznie? A może są moduły /wtyczki do solidworks?

Musi być nas kilkoro, aby spełnić ten limit SW , prawda?

Dziękuję :-)

Witam

Czy próbowałeś utworzyć funkcję biblioteczną?

Zobaczyć

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/sldworks/r_design_library.htm?id=83c4fd0e53b34f19a56761039ed182ea#Pg0&ProductType=&ProductName=

2 polubienia

Witam

Dlaczego nie utworzyć elementu rury ze spłaszczoną częścią i umieścić go w bibliotece, a następnie otworzyć go i edytować według własnego uznania, a następnie zapisać jako. Piszesz to, więc nie masz innego wyjścia, jak tylko zapisać to jako...

2 polubienia

Cześć wszystkim :-)

Cóż, poszedłem więc za Twoimi propozycjami i stworzyłem kawałek odpowiadający kawałkowi pokruszonej rurki, aby użyć go jako elementu biblioteki.

Zostawię Ci plik dla tych, którzy byliby zainteresowani, ponieważ jest "parametryczny" (a więc jest to trochę bolesne...) .

Następnie sztuczka działa z niektórymi równaniami i relacjami równej długości dla niektórych segmentów. Kiedy więc dodamy część do końca rury spawanej mechanicznie, wystarczy wtedy ustawić odpowiednie relacje współpromieniowości średnic, aby dostosowała się ona "automatycznie" (średnica, grubość ścianki i tutti quanti). Zasadniczo nie ma potrzeby tworzenia części dla każdej średnicy/profilu rury (praktyczne, gdy masz własne profile rur...)

Opisowy:

- okrągła średnica zewnętrzna jest wymiarem kontrolowanym (więc ustawienie jej promieniście na zewnętrznej średnicy rury spawanej mechanicznie nie stwarza problemu nadmiernego naprężenia) 

- okrągła średnica wewnętrzna jest wymiarem pilotowanym (więc ustawienie jej współpromieniście na wewnętrznej średnicy rury spawanej mechanicznie nie stwarza problemu nadmiernego naprężenia) 

- Długość płytki (prostopadłej do osi rury!) dostosowuje się do średnicy zewnętrznej (stosowany wzór to: "średnica"*3.1416/2). Nie jest to do końca rzeczywistość, ale jest bardzo bliska (i wystarczająca na to, co zamierzam z nią zrobić, nie krępuj się jej udoskonalić).

- Długość występu jest automatycznie dostosowywana i odpowiada średnicy zewnętrznej rurki (wydaje mi się, że jest to dobry wymiar, ale można o tym dyskutować).

- Dodanie nie ma krzywych prowadzących, ponieważ nałożyłem normalne ograniczenia początkowe i końcowe na profil.

- Grubość płaskiego (zgniecionego końca rury) jest zawsze 2 razy większa od grubości ścianki rury.

- Szerokość/głębokość naczynia (w kierunku współliniowym do rury) wynosi domyślnie 20 mm, od Ciebie zależy, czy dostosujesz ją do swoich potrzeb, wznawiając wytłaczanie.

- po stronie zgniatania znajduje się prawdziwa "", ścianki nie są łączone, domyślnie stawiam 0,1mm (w moim przypadku wystarczająca precyzja). Oczywiście można go również zmodyfikować w razie potrzeby.

Przyznam, że nie jestem pewna, czy potrafię się dobrze wytłumaczyć, ale hej, możesz spróbować, zobaczysz ;-) .

Dziękuję za pomoc.

test_biblio_tube_applati.sldprt
4 polubienia

A oto mały obrazek ilustrujący to:

extremite_tube_ecrasee.png
3 polubienia

Rozwiązujesz swój problem dzięki naszym rekomendacjom, a także dajesz nam z tego korzyść.

Pięknie jest sobie nawzajem pomagać :-)

4 polubienia