W tej chwili pracuję nad rurami giętymi. Używam więc szkiców 3D do kształtu tuby, a następnie skanu.
To, czego szukam, to rozłożyć rurkę na długość. Aby to zrobić, używam czujnika pomiarowego lub wybieram różne segmenty i końce krzywej mojego szkicu 3D, co pozwala mi uzyskać długość bezpośrednio przy każdej modyfikacji mojego szkicu 3D.
Mój problem polega na tym, że chciałbym móc dopasować ten pomiar do planu, w taki sam sposób, w jaki włączam nazwę elementu lub wagę części.
Czy ktoś ma pomysł, który mógłby rozwiązać mój problem?
Tak, spawany mechanik jest lepszy dla tego rodzaju aplikacji! Zamiast tworzyć czujnik (wcale nie jest to głupie), po prostu zwymiarowałbym wszystkie części mojej rury w moim pokoju (części proste, części zakrzywione itp.) i umieścił adnotację na planie z sumą wszystkich jej wymiarów jako linków! ( Nie jestem pewien, czy na mapie można umieścić link do czujnika (ale proszę o zobaczenie )) A +
Być może mówię coś głupiego, ale myślę, że dzięki zmiennej globalnej połączonej z adnotacją w Twoim MEP powinieneś być w stanie wykonać to, co próbujesz zrobić...
W przeciwnym razie, jak mówią @Fred i @David, spawanie mechaniczne pozwala na tworzenie zestawień materiałów, które dostarczają informacji o właściwościach każdej sekcji rurociągu (waga, długość, materiał itp.).
Niestety nie mogę zastosować konstrukcji spawanej mechanicznie, rury, nad którymi pracuję, to w większości już istniejące rury i są wykonywane metodą zamiatania (jest ich kilka10)
@Joss.G: Zmienna globalna jest bardziej zbliżona do tego, czego chciałbym użyć, ale nie mogę użyć czujnika jako zmiennej globalnej...
Wypróbowałem metodę Lucasa P do oceny łuków (metoda, która nawiasem mówiąc, działa bardzo dobrze), ale nie mogę użyć tych wymiarów w zmiennych gloabale ani zmierzyć łuku tą metodą w zmiennych.