Czujnik pomiarowy

Witam

Mam mały problem z używaniem solidworks.

W tej chwili pracuję nad rurami giętymi. Używam więc szkiców 3D do kształtu tuby, a następnie skanu.

To, czego szukam, to rozłożyć rurkę na długość. Aby to zrobić, używam czujnika pomiarowego lub wybieram różne segmenty i końce krzywej mojego szkicu 3D, co pozwala mi uzyskać długość bezpośrednio przy każdej modyfikacji mojego szkicu 3D.

Mój problem polega na tym, że chciałbym móc dopasować ten pomiar do planu, w taki sam sposób, w jaki włączam nazwę elementu lub wagę części.

Czy ktoś ma pomysł, który mógłby rozwiązać mój problem?

Z góry dziękuję.

Witam

Użyto konstrukcji spawanej mechanicznie, a uzyskasz długość swoich giętych rur.

1 polubienie

Witam

Tak, spawany mechanik jest lepszy dla tego rodzaju aplikacji! Zamiast tworzyć czujnik (wcale nie jest to głupie), po prostu zwymiarowałbym wszystkie części mojej rury w moim pokoju (części proste, części zakrzywione itp.) i umieścił adnotację na planie z sumą wszystkich jej wymiarów jako linków! ( Nie jestem pewien, czy na mapie można umieścić link do czujnika (ale proszę o zobaczenie )) A +

Być może mówię coś głupiego, ale myślę, że dzięki zmiennej globalnej połączonej z adnotacją w Twoim MEP powinieneś być w stanie wykonać to, co próbujesz zrobić...

W przeciwnym razie, jak mówią @Fred i @David, spawanie mechaniczne pozwala na tworzenie zestawień materiałów, które dostarczają informacji o właściwościach każdej sekcji rurociągu (waga, długość, materiał itp.).

Pozdrowienia

Joss

1 polubienie

Witam

Istnieją dwie cechy SolidWorks, które umożliwiają wymiarowanie:

- Łuk: http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Video_Dimensioning_Arc_Length.htm

- Trajektoria: http://help.solidworks.com/2014/french/SolidWorks/sldworks/t_create_path_length_dimensions.htm

Edycja: trajektoria jest nową funkcją na 2014 rok.

Jeśli masz wersję premium z prowadzeniem rurociągów, robi to samo

@+ ;-)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@Frédéric i @David be3:

Niestety nie mogę zastosować konstrukcji spawanej mechanicznie, rury, nad którymi pracuję, to w większości już istniejące rury i są wykonywane metodą zamiatania (jest ich kilka10)

@Joss.G: Zmienna globalna jest bardziej zbliżona do tego, czego chciałbym użyć, ale nie mogę użyć czujnika jako zmiennej globalnej...

Wypróbowałem metodę Lucasa P do oceny łuków (metoda, która nawiasem mówiąc, działa bardzo dobrze), ale nie mogę użyć tych wymiarów w zmiennych gloabale ani zmierzyć łuku tą metodą w zmiennych.

@gt22: Nie, nie jestem premium :s

1 polubienie

Jeśli twoje rurki są wykonane za pomocą zamiatania

Istnieje sposób na odzyskanie trajektorii

Wszystko, co musisz zrobić, to stworzyć swoją bibliotekę szkiców rur

i do obejrzenia tego samouczka

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-bibliotheque-de-tuyauterie-sous-solidworks (w języku angielskim)

(w konstrukcji spawanej myślę, że krzywe nie są brane pod uwagę przy długości części)

@+ ;-)

@tristan. benoit, nie ma potrzeby spawanego mechanika, aby dokonać akumulacji kursów i umieścić link do tej akumulacji w swoim planie!!

Spójrz na załączony plik "TOTAL = ( Suma kursów wylosowanych w pokoju )"

sw04.jpg

folder do wklejenia w profile spawane mechanicznie, standard francuski dość kompletny

nf_a45.rar
2 polubienia

Dzięki za potrawy! Ja ich nie miałem!

@frederic, może być trochę do posprzątania, ponieważ dostałem go od holenderskiego dostawcy prętów stalowych. 

2 polubienia

Zrobiłem więc nagromadzenie koterów, ale to naprawdę nie jest szybkie i bardzo przeciąża widok mojego pokoju. 

Ale w każdym razie to działa.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Miłego dnia