Czujnik i równanie

Witam

Chcę wykorzystać wartość czujnika (pomiar długości łuku krzywej 3D) w równaniu na SW 2013.

Czy ktoś wie, jak to zrobić?

Dziękuję

Quentin

Witam

Chcesz połączyć go z innym żebrem? Jeśli tak, wystarczy kliknąć na nią dwukrotnie i zrobić = następnie kliknąć na wybrzeże, z którym ma być połączone.

1 polubienie

Dlaczego warto korzystać z wartości czujnika, a nie z samego wymiaru długości łuku?

Edycja: Jak wspomniano manu, dopasuj długość łuku, klikając na każdym jego końcu, a następnie klikając na niego (w sumie 3 kliknięcia)

Otrzymasz więc możliwe do odzyskania kursy w równaniu. (Zobacz zdjęcie)

lg.png
2 polubienia

Jest to krzywa 3D, jak mogę uzyskać jej długość bezpośrednio bez przechodzenia przez czujnik?

Zobacz załączony plik.

Chciałbym "D1@Esquisse4" = "Długość krzywej dolotowej cylindra arc@Longueur 1"

Dziękuję!

geometrie_culasseassemblage1.sldprt
1 polubienie

Spójrz na to, to jest bardziej znaczące

cotation_arc.mp4

Zgadzam się, że w przypadku 2D jest to łatwe, ale w przypadku krzywej 3D nie mogę znaleźć sposobu na wymiarowanie bez przejścia przez czujnik

Dlaczego zrobiłeś to w 3D, skoro wszystko jest na tym samym poziomie?

1 polubienie

Możliwe jest odzyskanie długości trajektorii, ale nie na krzywych (patrz rysunek), ale na szkicach 2D z kilkoma elementami.

Zobacz tutaj stronę 196, ale znowu, jest na Sw2014

lg_trajectoire.png
1 polubienie

Witam

Jak wspomniano tutaj, nie jest to możliwe:

https://forum.solidworks.com/servlet/JiveServlet/showImage/2-518030-262864/pastedImage_0.png

Jedynym rozwiązaniem jest makro (dostępne w tym komunikacie lub następnym): 

https://forum.solidworks.com/message/27585#27585

Przechodząc przez Excel, możesz to zrobić, aby przypisać każde pudełko i linie, a następnie wykonać równania i końcowe obliczenia (dodanie wszystkich tych prostych i zakrzywionych części, a następnie za pomocą odpowiedzi zdefiniuj to pole jako wynik swojej ostatecznej długości

A jak mozesz miec linki to wystarczy je utworzyc

@+